מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תשלום כניסה לפארק עירוני סמכות המועצה להטיל אגרה

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2016 בעליון נפסק כדקלמן:

טענות הסף המפקד הצבאי הוא בעל סמכויות השילטון באיזור אשר מקורן בדיני התפיסה הלוחמתית (בג"ץ 393/82 ‎ג'מעית אסכאן אלמעלמון אלתעאוניה אלמחדודה אלמסאוליה‎ נ' מפקד כוחות צה"ל באיזור יהודה והשומרון, פ''ד לז(4) 785, 794-792 (1983); בג"ץ 1661/05 המועצה האזורית חוף עזה נ' ראש הממשלה, פ"ד נט(2) 481, 526 (2005); [רע"א 7665/06]לנציאנו נ' עריית אריאל, פסקה 7 (11.9.2007) (להלן: עניין לנציאנו)).
לצורך פירוש המונח בתקנון ניתן, על כן, לעשות שימוש בפרשנות שניתנה בפסיקה למונח "מחזיק" בפקודת העיריות (ראו והשוו: רע"א 9813/03 מדינת ישראל נ' עריית ראשון לציון, פסקה 8 (4.2.2007) (להלן: עניין ראשון לציון); הנריק רוסטוביץ, פנחס גלעד, משה וקנין ונורית לב ארנונה עירונית 255-254 (מהדורה חמישית, 2001) ופסק הדין המחוזי אליו מפנים המחברים שם בהערת שוליים 11 - ע"ש 37/86 רשות שמורות הטבע נ' המועצה האזורית תמר (26.11.1989)).
הטלת החובה על המחזיק לשאת בתשלום הארנונה היא פועל יוצא של תכלית הארנונה להביא להשתתפותם של המחזיקים בנכסים במימון עלות השירותים שהם מקבלים מהרשות המקומית (ע"א 9368/96 מליסרון בע"מ נ' עריית קרית ביאליק, פ"ד נה(1) 156 (1999)).
עוד נקבע בצוים הנ"ל כי המפקד הצבאי הוא שיקבע את שעורי האגרות לשמורות הטבע וכי החייב בתשלום האגרה ישלמה עם כניסתו לשמורת הטבע למי שה"רשות המוסמכת" תסמיך לכך (סעיף 5א לצוו 363; סעיף 7א(ג) לצוו 373).
בצו 373 אף צוין כי המפקד הצבאי הוא שיקבע את שיעור האגרות לכניסה לשמורות הטבע ולגבי פארקים ובהם אתר קומראן נקבע בצו 363 כי שיעור האגרות ייקבע על-ידי ה"רשות המוסמכת".
כמו כן יש לדחות את ניסיונה של המועצה להיבנות מסעיף 8 להסכמים עם ההסתדרות הציונית הקובע כי: "ההסתדרות מתחייבת לשלם את כל המיסים, האגרות הארנונה ושאר תשלומי חובה החלים על המשבצת לפי כל דין, בין שאלה חלים ו/או יחולו על המחזיק ובין שאלה חלים על הבעלים" זאת, שכן התחייבות כללית זו של ההסתדרות הציונית לשאת בתשלומי המיסים ותשלומי החובה, בודאי אינה גוברת על פטור מפורש "לפי כל דין" הניתן מכח פקודת הפיטורין למחזיק מטעם המפקד הצבאי.
...
מן הטעמים שאפרט להלן אני סבורה כי הטענה לפיה המפקד הצבאי מחזיק באתרים באמצעות קמ"ט שמורות הטבע כ"זרועו הארוכה", דינה להידחות.
הנה כי כן, המסקנה העולה מיישום מבחני העזר שנקבעו בעניין עילבון על ענייננו היא כי פעילותה של הרשות באתרים הינה מטעם המפקד הצבאי ולצרכיו ולכן חל במקרה דנן הפטור מארנונה הקבוע בסעיף 3(ב) לפקודת הפיטורין.
בשל כל הטעמים המפורטים לעיל, אציע לחבריי לקבל את העתירות ולהפוך את הצו על-תנאי למוחלט במובן זה שייקבע כי פסקי הדין של בית המשפט לעניינים מקומיים ושל בית המשפט של ערכאת הערעור מבוטלים.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בבג"ץ 3250/94 אברהם אורן נ' מועצת עריית פתח-תקווה, מט(5) 017 (1995) נאמרו הדברים הבאים ביחס לתאגיד ערוני: סעיף 249(30) לפקודת העיריות [נוסח חדש] נותן סמכות בידי ערייה "לייסד חברה, אגודה שיתופית או כל אגודה אחרת לכל מטרה שהיא בגדר סמכויות העיריה ותפקידיה..."..
. "הינה כי כן, תאגיד ערוני נועד, ככלל, לשמש כלי בידי ערייה לבצוע משימות המוטלות עליה, מעין זרועה הארוכה של הערייה. בה בעת, תאגיד ערוני הנו אישיות משפטית הנושאת את עצמה, והרי בעיקר מטעם זה אומרת ערייה להקימו. מרגע התהוותו קונה תאגיד ערוני - ככל אחיו התאגידים - זכויות וסמכויות לעצמו, נושא הוא בחובות לעצמו, ואין רואים בו מחלקה ממחלקות הערייה." (ההדגשה שלי, צ"צ) דברים אלו משמיעים לנו כי אין לקבל את טענת המבקש לפיה המשיבה חייבת בדיוק באותם חובות בהם חייבת הערייה, ובדיוק כשם שכללי המשפט המינהלי חלים על הערייה כך הם חלים על המשיבה ושאר תאגידים ערוניים.
וכך נקבע גם נקבע בבג"ץ 8676/00 אדם טבע ודין אגודה ישראלית להגנת הסביבה נ' עריית רעננה [פורסם בנבו] (19.10.2004): "בעיניין סמכותה של עריית רעננה לגבות דמי כניסה לפארק המשיבים סבורים שיש להבחין בין תשלום שהוא מס או אגרה לבין תשלום שהוא מחיר. לצורך גביית תשלום מהסוג הראשון יש צורך בהסמכה בדין, ואולם במקרה השני קיימת סמכות עזר לגבות תשלום עבור שירות שאין חובה לספקו. סמכות זו נגזרת מסמכותה של הרשות הציבורית לספק את אותו שירות. גביית המחיר נועדה במקרה שלפנינו לכסות את עלויות רכישת השטח, פיתוחו ותפעולו השוטף...מחיר הנו תשלום שמתקיימים בו כמה מאפיינים המתארים נכונה את דמי-הכניסה שבהם עסקינן: מדובר בסכום המשתלם באופן רצוני על-ידי צרכן עבור שירות בשל בחירתו של הצרכן להשתמש באותו שירות; התשלום משמש למימון מלא או חלקי של השרות הניתן... כזה הוא תשלום דמי-הכניסה נושא העתירה: הביקור בפארק רעננה הנו למעשה שירות שמבקרי הפארק בוחרים לקבל. שירות זה כרוך בהוצאות בגין הקמת הפארק ותחזוקתו השוטפת, ודמי-הכניסה נגבים, בין היתר, לשם מימון הוצאות אלה. נוכח אלה יש לקבוע כי דמי-הכניסה לפארק הנם בבחינת מחיר. גביית מחיר תמורת שירות אינה מחייבת קיומה של הסמיכה מפורשת בחוק, והיא נתונה לעירייה כסמכות עזר לשם ביצוע העניינים נושא הסמכות העיקרית". (ההדגשות שלי, צ"צ).
...
בעניין זה מקובלת עליי טענת המשיבה כי המבקש לא פסע במסלול הנכון עת הגיש בקשתו לאישור תביעה ייצוגית בעילת הפליה כללית ולא מוגדרת.
מכל מקום, אף לגופה, דין טענת ההפליה להידחות.
סוף דבר, נדחית הבקשה לאישור תובענה ייצוגית.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

התשתית העובדתית הרלוואנטית חברת גב-ים קרקעות בע"מ (להלן: "המערערת") הנה המפעילה של מיתחם "פארק גב ים" המצוי בשטח עירית טירת הכרמל (להלן בהתאמה: "המיתחם" ו-"המשיבה").
19 עוד טענה המערערת כי שגה בית משפט קמא בקביעתו כי פסקי הדין שניתנו ב- עע"מ 6525/17 זנלכל בע"מ נ' המועצה האזורית עמק יזרעאל (08/11/18) (להלן: "פסק דין זנלכל") וב- עע"מ 7187/17 עריית קריית גת נ' בית מגה אור קריות כת בע"מ (11/08/19) (להלן: "פסק דין מגה אור") פוטרים את הרשות המקומית מפינוי אשפה אף ללא הסמיכה בחוק העזר העירוני.
כמו כן, מסורה בידי הרשות המקומית הסמכות להתקין חוקי עזר ערוניים שייסעו בידה לבצע את החובות המוטלות עליה מכוח פקודת העיריות או מכוח כל דין אחר ולקבוע בהם הוראות בדבר הטלת אגרות, היטלים או דמי הישתתפות.
עוד הודגש כי הטלת חובת פינוי עצמי או חובת תשלום אגרה, תעודד את בעלי העסקים למצוא דרכים לצימצום הפסולת, כמו מחזור וכדומה והדבר יסייע לצימצום ניזקי הפסולת התעשייתית.
דברים אלה מתחדדים ביתר שאת לאור האמור בסעיף 6 לחוק העזר שמטיל את חובת פינוי האשפה על עובדי הרשות המקומית שהוסמכו על ידי המפקח להכנס לכל בנין, אורווה או בית מלאכה כדי לאסוף אשפה, זבל או פסולת מאותם שטחים.
...
ערים אנו לטענת האפליה שהועלתה על ידי העותרת, אולם סבורים אנו כי בהעדר תשתית ראייתית תומכת אין בטענה זו כדי לשנות ממסקנתו, לפיה בנסיבות העניין ובהעדר ההפרדה המתבקשת לפי חוק העזר, המשיבה לא הייתה חייבת לפנות משטח המתחם את האשפה/הפסולת שהצטברה שם. המערערת ביקשה לערעור גם על גובה ההוצאות שפסק בית משפט קמא לחובתה.
עם זאת, במקרה הנדון, אכן בנסיבות העניין ולאור מהות והיקף ההליכים שהתקיימו בפני בית משפט קמא, סבורים אנו כי סכום ההוצאות שנפסק על ידי בית משפט קמא חורג מן הסביר וכי מדובר במקרה חריג המחייב התערבות בסכום ההוצאות.
סוף דבר סיכומו של דבר, הערעור נדחה, למעט קביעתנו בסעיף 46 לפסק הדין.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

בעקבות תיקון מס' 4 התיר בית המשפט המחוזי למועצה לבחון מחדש את ההחלטה משנת 2014, שעמדה אז במוקד המרצת הפתיחה, ובעקבות זאת קיימה המועצה ביום 6.6.2017 דיון במליאתה שעניינו "שינוי מדיניות בעיניין העתירה בנושא כניסה לבריכה". במהלך הדיון הודגש הצורך במתן שירות איכותי לתושבים וניתנה היתייחסות לחריג לאיסור הפליה מחמת מקום מגורים שצוטט לעיל, שעניינו כאמור הבחנה בין מי שהם תושבי הרשות המקומית למי שאינם.
"עד כמה השרות הוא בבחינת משאב צבורי מוגבל או האם השרות הוא בבחינת משאב מתכלה" – כאן השאלה היא "אם מדובר במשאב צבורי אשר הגברת השמוש בו (או הכניסה אליו) פוגמת בהנאת השמוש בו, או שישנם נתונים על כך שהשרות הוא משאב במחסור ושלמעשה ישנה הגבלה מאקסימאלית על מספר הפרטים שיכולים להנות ממנו במקביל". "עד כמה השרות מטיל על הרשות המקומית עלויות המסובסדות על-ידי הרשות עצמה, אשר אינן עשויות להיות מכוסות במסגרת תשלום למקום" – שיקול זה מכוון לתמיכה העקיפה של הרשות המקומית בשירותים הניתנים.
על כך, מוסיף סעיף 3(א1) לחוק, שהוסף בו בהמשך הדרך, בזו הלשון: "מי שעיסוקו בהספקת מוצר או שירות צבורי או בהפעלת מקום צבורי, לא יפלה בהספקת המוצר או השרות הצבורי במקום העסק, במתן הכניסה למקום הצבורי או במתן שירות במקום הצבורי, מחמת מקום מגורים; ואולם לא יראו הפליה לפי סעיף קטן זה הבחנה שנעשית על ידי רשות מקומית בין תושביה ובין מי שאינם תושביה, במידה הנדרשת לבצוע תפקידיה או להפעלת סמכויותיה לטובת תושביה, והכול בכפוף להוראות כל דין" (ההדגשות הוספו גם כאן).
אף שם, נדונות מעת לעת אלו הבחנות ייחשבו כהפליה אסורה בזכויות ואלו הבחנות משקפות אינטרס לגיטימי של העדפה מקומית שאינו נופל בגדרה (ראו למשל: Baldwin v. Fish & Game Commission of Montana, 436 U.S. 371 (1978) שבו אושרה הבחנה בין תושבים ללא-תושבים בכל הנוגע לאגרה המוטלת בגין רישיון ציד, בהיתחשב בכך שהציד עצמו נחשב לפעילות שעניינה משאב במחסור).
ראשית, בשונה מאשר בעיניין פארק רעננה, עצם הדרישה לשלם בגין כניסה לבריכת שחייה אינו מעורר כשלעצמו קושי (שלא כמו גביית דמי כניסה לפארק ערוני) בשל טיב השירותים שניתנים בה. שנית, ההבחנה מקבלת בעניינינו תוקף נוסף מאחר שהמדיניות הנבחנת מבקשת לשלול אפריורית את עצם הכניסה למרחב, להבדיל מהפנייתה של דרישת תשלום שונה.
...
לדידי, מקובלת עלי נקודת המוצא העקרונית של היועץ המשפטי לממשלה, לפיה המרחבים והמקומות הציבוריים שבתחום רשות מקומית צריכים להיות פתוחים לשימוש הכלל, לרבות מי שאינם תושבי הרשות; כאשר לצד זאת מוכרת סמכות רשות מקומית לסטות, במקרים ובתנאים מתאימים, מנקודת מוצא זו, בכפוף למבחני סבירות ומידתיות.
מקובלת עלי מסקנת חברתי, כי לא הוכחה בענייננו קיומה של אפליה מחמת לאום, כמפורט בפסקה 85 לחוות דעתה.
וכן מקובלת עלי כאמור מסקנתה האופרטיבית כי ההחלטה שהתקבלה על ידי המשיבים העדיפה את תושבי המקום מעבר לנדרש, בהעדר תשתית עובדתית מספקת.

בהליך בש"א (בש"א) שהוגש בשנת 2004 בעליון נפסק כדקלמן:

התכנית אושרה על-ידי הועדה המקומית לתיכנון ולבניה ובעקבות כך הוצא היתר לגידור הפארק ולהצבת שערים בו. ביום 1.6.00 קיבלה מועצת העיר רעננה החלטה לגבות תשלום עבור הכניסה לפארק.
דמי כניסה – מחיר או אגרה בעיניין סמכותה של עריית רעננה לגבות דמי כניסה לפארק, המשיבים סבורים שיש להבחין בין תשלום שהוא מס או אגרה לבין תשלום שהוא מחיר.
כך נקבע כי לא תותר גביית דמי כניסה לפארקים הכוללים מדשאות ומיתקני משחק בלבד; גביית דמי כניסה תותר רק לפארקים אשר מסופקים בהם שירותים מיוחדים מסוגים ובהקף המטילים על הרשות המקומית עלויות אחזקה החורגות מעלויות אחזקתו של פארק הכולל מדשאות ומיתקני משחק בלבד; ככלל יועדף תשלום בגין חניה או שירותים נלווים על פני גביית תשלום בגין כניסה לפארק; לא יותר תשלום דמי כניסה לפארקים ששטחם קטן מ-100 דונם; לא תותר גביית תשלום בגין כניסה לפארק אלא אם קיימים בפועל בתחום הרשות המקומית שטחים פתוחים מהסוגים השונים הנדרשים על-פי עקרונות תיכנוניים, שנקבעו על-ידי מוסדות התיכנון הארציים ובהיעדר קביעה כזאת - על-ידי הצוות, בהתייחס למסמך ההנחיות בעיניין זה שהוכן על-ידי משרדי השיכון והפנים בהקף הנידרש על-פי אותם עקרונות, והפארק העירוני בגינו מתבקשת גביית דמי כניסה הוא מעבר למכסה זו. בד בבד הכירה הועדה בזכותה של רשות מקומית להעדיף, לעניין גביית דמי כניסה, את תושביה על פני אחרים.
...
במישור העקרוני מקובלת עלי טענת המשיבים כי התשלום הנגבה בענייננו הנו בגדר "מחיר", להבדיל ממס או אגרה.
עמדתה של העותרת היא שהואיל וגם לשיטתה של הוועדה (שאת המלצותיה היא איננה מקבלת) אין לגבות דמי כניסה ללא אישור הצוות המיוחד, יש לקבל את העתירה, ולו מטעם זה, ולאסור על עיריית רעננה לגבות דמי כניסה לפארק.
התוצאה היא שהעתירה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו