בסעיף 266 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], תשנ"ה-1995, נקבע, כי בעת הבאתו של אדם שנפטר בישראל או תושב ישראל שנפטר בחו"ל "ישלם המוסד לחברה קדישא... דמי קבורה". לאור סעיף חוק זה, הותקנה תקנה 2 לתקנות הביטוח הלאומי (דמי קבורה), תשל"ו-1976 (להלן גם: "התקנות"), לפיה: "דמי קבורה בסכומים הנקובים בתקנות אלה ישולמו על ידי המוסד לחברה המטפלת". עם זאת, החריג לכלל נשוא תקנה 2 לתקנות, לפיו תשלום דמי הקבורה נעשה על ידי המוסד לביטוח לאומי, נקבע בתקנה 3(א), אשר זו לשונה:
"על אף האמור בתקנה 2 תהיה חברה רשאית לגבות בקשר לקבורה ולהקמת המצבה, אגרת שירותים או תשלום אחר, בנוסף לדמי הקבורה לפי תקנות אלה, במקרים אלו בלבד:
...
בהתחשב בכל אלה, אני סבורה, כי בשים לב לטיב ואופי השירות, ולנוכח היות הנתבעת גוף הפועל במשפט הפרטי והציבורי כאחד, יש מקום לקבוע כי הנתבעת איננה רשאית לגבות כל מחיר, אלא רשאית לגבות מחיר סביר ומידתי, בהתאם לקריטריונים מוגדרים, ברורים ואחידים.
בענייננו, אני סבורה, כי הסכום החוזי (סך של 17,000 ₪), עבור רכישת חלקת קבר חריגה למנוח, איננו סביר ואיננו מידתי, ובהיותו כזה, הוא מנוגד לתקנת הציבור, כמשמעותו של מונח זה בסעיף 30 לחוק החוזים.
סוף דבר
אני מחייבת את הנתבעת לשלם לתובעים, ביחד ולחוד, תוך 30 יום ממועד קבלת פסק הדין, סך של 3,307 ₪, בתוספת ריבית והפרשי הצמדה כחוק מיום 7.2.12 ועד למועד התשלום המלא בפועל.