מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תשלום ארנונה ופינוי אשפה בעסק - תביעה מנהלית

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

ההלכה שנקבעה בעיניין זנלכל הוסברה באופן מפורט בפסק הדין שניתן בעע"מ 7187/17 עריית קרית גת נ' בית מגה אור קריות גת בע"מ (פורסם בנבו, 11.8.2019) (להלן: עניין עריית קרית גת), שם שוב נידרש בית המשפט העליון לידון בטענת המבקשת לחייב רשות מקומית בפנוי אשפה ממפעלים ומבתי עסק הממוקמים בתחומה מבלי לגבות מהם שום תשלום מעבר לדמי הארנונה הכללית המשולמים על-ידי הבעלים של אותם מפעלים ובתי עסק.
בפיסקה 15 בפסק הדין בעיניין גב ים נכתב (ההדגשות הוספו - א"ג): "בתמונות שצורפו על ידי הערייה רואים, כי מדובר בפסולת תעשייתית ולא פסולת ביתית. פסולת זו כוללת בין היתר שאריות גומי וחומרים נוספים וכן ניילונים. מדובר איפוא בפסולת כהגדרתה בחוק העזר, כלומר פסולת הנוצרת בבתי מלאכה במהלך הליך הייצור. דומה כי גם המומחית מטעם העותרת אינה חולקת על כך. גב' זלינגר מציינת כי עסקי המזון במיתחם מייצרים מעט פסולת אורגאנית, ושני בתי הדפוס מייצרים פסולת נייר. תוצרים אלו לטענתה יכולים להיכלל בהגדרת אשפה בחוק העזר. עם זאת לגבי העסקים האחרים במיתחם, לרבות החברה להרכבה של לוחות חשמל וחברת שורש, המומחית אינה טוענת כי מדובר באשפה, אלא אך מדגישה כי הם נקטו ביוזמות רבות לצימצום ומחזור האשפה. מכאן כי אפילו לגישתה לפחות עסקים אלו מייצרים פסולת כהגדרתה בחוק העזר, ולא אשפה". דברי המומחית זלינגר בחקירה הנגדית בתובענה שבפנינו ובדיון בעתירה המנהלית בעיניין גב ים מהוים שינוי מהאמור בחוות דעתה, והם למעשה מהוים תמיכה לטענת הנתבעת, לפיה במיתחם נוצרת "פסולת" כהגדרתה בחוק העזר, ופסולת כזו הנה פסולת שאינה "אשפה" ביתית, אלא "המשך של תהליך הייצור". הכרעה תחילה הגענו למסקנה כי חוק העזר כולל איבחנה בין "אשפה" בסיסית לבין "פסולת המהוה המשך של תהליך הייצור", אשר לגביה הוטלה בעיניין עריית חולון חובת פינוי עצמי על הבעלים או המחזיק של המפעל המייצר.
...
בפסקה 15 בפסק הדין בעניין גב ים נכתב (ההדגשות הוספו - א"ג): "בתמונות שצורפו על ידי העירייה רואים, כי מדובר בפסולת תעשייתית ולא פסולת ביתית. פסולת זו כוללת בין היתר שאריות גומי וחומרים נוספים וכן ניילונים. מדובר אפוא בפסולת כהגדרתה בחוק העזר, כלומר פסולת הנוצרת בבתי מלאכה במהלך הליך הייצור. דומה כי גם המומחית מטעם העותרת אינה חולקת על כך. גב' זלינגר מציינת כי עסקי המזון במתחם מייצרים מעט פסולת אורגנית, ושני בתי הדפוס מייצרים פסולת נייר. תוצרים אלו לטענתה יכולים להיכלל בהגדרת אשפה בחוק העזר. עם זאת לגבי העסקים האחרים במתחם, לרבות החברה להרכבה של לוחות חשמל וחברת שורש, המומחית אינה טוענת כי מדובר באשפה, אלא אך מדגישה כי הם נקטו ביוזמות רבות לצמצום ומחזור האשפה. מכאן כי אפילו לגישתה לפחות עסקים אלו מייצרים פסולת כהגדרתה בחוק העזר, ולא אשפה". דברי המומחית זלינגר בחקירה הנגדית בתובענה שבפנינו ובדיון בעתירה המנהלית בעניין גב ים מהווים שינוי מהאמור בחוות דעתה, והם למעשה מהווים תמיכה לטענת הנתבעת, לפיה במתחם נוצרת "פסולת" כהגדרתה בחוק העזר, ופסולת כזו הינה פסולת שאינה "אשפה" ביתית, אלא "המשך של תהליך הייצור". הכרעה תחילה הגענו למסקנה כי חוק העזר כולל אבחנה בין "אשפה" בסיסית לבין "פסולת המהווה המשך של תהליך הייצור", אשר לגביה הוטלה בעניין עיריית חולון חובת פינוי עצמי על הבעלים או המחזיק של המפעל המייצר.
לאחר מכן בחנו את חוק העזר ומצאנו כי הוא כולל את האבחנה האמורה.
אשר על כן, הנני דוחה את התביעה, ומחייב את התובעת לשלם לנתבעת שכר טרחת עורך-דין בסך כולל של 105,000 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה למדד וריבית כחוק החל מהיום ועד לתשלום המלא בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

ביום 12.03.20 הגישו התובעות לפיכך עתירה מנהלית לבית המשפט המחוזי הנכבד נגד הנתבעת (עת"מ 28845-03-20), (להלן: "העתירה המנהלית"), במסגרתו התבקש בית המשפט ליתן צו המורה לעירייה לפנות בעצמה ועל חשבונה את כל האשפה מנכס התובעות, ולחילופין להורות לה לעשות כן עד להתקנת חוק עזר חדש, אשר יקיים אחר אמות המידה להטלת אגרה בגין פינוי אשפה שהתווה בית המשפט העליון בבג"צ 1756/10 עריית חולון נ' שר הפנים (פורסם במאגרים משפטיים).
טענות הצדדים בתמצית אציין כי התובעות טוענת כי בזמנים הרלוואנטיים הייתה להם אשפה/פסולת נוספת, שהן פינו בעצמן והיה על הערייה לפנותה במסגרת חובתה בשל תשלומי הארנונה המשולמים לה. התובעות משלמות המון כסף בגין ארנונה כל שנה.
וראו בעיניין זה "ת"א 29963-07-17 א.ב. א. ויקטורי חברה לניהול ואחזקות בע"מ נ' עריית אשדוד (פורסם במאגרים משפטיים), שם נדונה תביעת שיפוי של חברת ויקטורי במסגרתה ביקשה כמו בעניינינו, להורות לעירייה לשפותה בגין תשלומים שנאלצה לשלם עבור פינוי אשפה. בדחותו את התביעה קבע בית המשפט הנכבד כדלקמן: "התובעת לא הציגה כל מיסמך שממנו ניתן ללמוד על דרישת הערייה להציב דחסן במועד תחילת פעילות התובעת בנכס.." (עמ' 3 למטה).
וראו גם: "יחד עם זאת, גם אם בפועל לא השתמשה התובעת בשרותי פינוי האשפה של הנתבעת, לא הוכח כי הדבר נימנע ממנה בעטיה של הנתבעת או כי קיימת החלטה של הנתבעת שלא לפנות אשפה מעסקים בכלל או מנכסה של התובעת בפרט, על כן, לא ניתן לקבוע כי הנתבעת התרשלה". במאמר מוסגר יצוין כי אותו פסק דין ניתן בתובענה שהוגשה עוד בשנת 2017 כאשר פסק הדין שם ניתן ב – 20.02.20, וראו כי נרשם בו כי העיריה ציינה שם כי אינה עורכת איבחנה בין אשפה בסיסית לבין אשפה חריגה והסכימה כי עליה לפנות את כלל הפסולת (ראה סעיף 5 לפסק הדין).
...
מכל האמור לעיל עולה כי דין התביעה להידחות, ואסכם: חוק העזר של העיריה מבחין עקרונית בין אשפה בסיסית לבין פסולת.
הנזק אני סבורה כאמור שלעירייה אין חבות כלפי התובעות, אולם ככל והייתה חובה כזו, אזי העלויות שעל הנתבעת לשלם הן עלויות הפינוי לעירייה, אשר הוכחו בתצהירים מטעם העיריה, ולא נסתרו.
יחד עם זאת מאחר ודחיתי את חבות הנתבעת לא מצאתי לנכון להתייחס לנושא הנזק מעבר להבהרה זו. לסיכום אני מורה על דחיית התביעה התובעות ישלמו לנתבעות שכ"ט עו"ד בסך של 58,500 ₪ (ראו סכום התביעה, וכן ראו כי תיק זה נוהל עד תומו, הוגשו תצהירים, התקיימו שני קדמי משפט ושני דיוני הוכחות והוגשו סיכומים), וזאת תוך 30 יום מהיום.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

תחת ראש הפרק "גביית תשלום עבור מתן שירותים סוצאליים", נטען על ידי משיבה 4 כי השירותים הסוצאליים סופקו למשיבה 1 על ידי המועצה האזורית מטה יהודה ובהם: פינוי אשפה על בסיס יום יומי וכן רשוי עסקים והפעלת סמכויות המועצה האזורית בשטח זה, כאשר לא ידוע על מעורבות או הפעלת סמכויות כלשהם של עריית ירושלים בשטח תחנת הדלק (סעיף 31 לעיקרי הטיעון של משיבה 4).
ב"כ משיבה 4 מצטרפת לסיכומים המשיבים 1 ו-2 ומבקשת להחיל את הילכת גליק, בדבר חובת המערערת למצות את ההליכים במישור המינהלי, כולל עתירה מנהלית, ולא לנקוט בדרך של הגשת תביעה לתשלום דמי ארנונה (סעיף 2 לסיכומי המשיבה 4).
...
בית משפט השלום (כב' השופטת אנה שניידר) הציב את הבעיה שעומדת בפניו, בפתח פרק "דיון והכרעה", במילים אלה (הרישא של סעיף 37 לפסק דין השלום): "השאלה שעומדת בפנינו בתיק זה הינה האם זכאית התובעת לתשלומי ארנונה בשל התחנה לשנת 2006, בהיות התחנה בתחומה המוניציפאלי, או שמא נמצאת התחנה, כטענת הנתבעת, בתחומה המוניציפאלי של המועצה האזורית מטה יהודה ולכן אין התובעת זכאית לסעד המבוקש ודין התביעות להידחות". לאחר דחיית טענת ההתיישנות, שהועלתה על ידי הנתבעת, דור אלון, וזאת בנימוק כי נודע לעיריית ירושלים על הגבול המדויק שבין ירושלים לבין מטה יהודה רק בשנת 2006, וזאת כאמור בסעיף 40 לפסק הדין של בית משפט השלום: "מכאן, שעילת התביעה נולדה רק בשנת 2006, ומשכך – לא חלה התיישנות, וממילא יש גם לדחות את הטענות ביחס להשתק ולשיהוי". בהמשך למסקנה זו, נדחתה גם טענה נוספת של הנתבעת, כאילו מדובר בשימוש לרעה בהליכי משפט על ידי התובעת, וזאת כאמור בסעיף 41 לפסק הדין האמור: "בהקשר זה, ראיתי גם לדחות את טענת הנתבעת, המפורטת בסעיף 50 לסיכומיה, לפיה עצם הגשת התובענות בסדר דין מקוצר, במועד הגשתן לאחר שהתחנה כבר הוקמה, במקום הגשת התנגדות לתכנית במועד – מצביע על שימוש לרעה בהליכי משפט על ידי התובעת.
לאור האמור לעיל, מגיעה השופטת שניידר לתוצאות הבאות (סעיפים 45-47 לפסק דינה): "45. משהגעתי למסקנה האמורה, מתייתר הצורך לדון בטענות הנתבעת לגבי תוקפה של תעודת עובד הציבור של ארסלן (סעיפים 80-92 לסיכומיה), וגם חוות דעתו של המודד קראוס מטעם הנתבעת, שהוזכרה בסעיפים 93-94 לסיכומיה, איננה רלבנטית, שכן כאמור, הדבר היחיד הרלבנטי הוא הדין כפי שהיה במועד הגשת התביעה ואף וכפי שהוא כיום, אשר בו נקבע כי רמת רחל מצויה בתחום מטה יהודה ועל כן גם התחנה, נכון להיום וכל עוד לא שונה הדין, מצויה בתחום המוניציפאלי של מטה יהודה ולא בתחום המוניציפאלי של עיריית ירושלים.
כבר בפתח הדבר טוענת המערערת כי המסגרת המשפטית של בית משפט קמא לעניין סמכות שר הפנים לקבוע את גבולות הרשויות המקומיות, מקובלת עליה.
התוצאה הערעור נדחה.
אולם, מאחר ולא הודעתי על כך לצדדים ולא איפשרתי להם טיעונים בעניין זה, החלטתי שלא לעשות כן, וזאת על פי הכלל שלימדונו חז"ל: "אין עונשין אלא אם כן מזהירין תחילה". המערערת תשלם לתחנת הדלק (משיבה 1) הוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין בסך של 100,000 ₪ (פי שתיים מהסכום שנפסק בבית משפט קמא).
כמו כן אני מחייב את המערערת לשלם הוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין בסך של 10,000 ₪ לשלושת המשיבות האחרות, לכל אחת בנפרד.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום ראשון לציון נפסק כדקלמן:

ביום 14.1.2016 ניתן פסק הדין בעתירה המנהלית, אשר בו קיבל בית המשפט (כב' השופטת ו' מרוז) את טענות התובעת, וקבע כי מחובתה של רשות מקומית – כל רשות מקומית - לספק לתושביה שירות של פינוי אשפה רגילה, וזאת במסגרת השירותים הערוניים שעליה לספק, כנגד קבלת ארנונה וללא חיוב בתשלום נוסף.
בהתאם לתצהיר הגב' קופרשמיד מטעם התובעת הסכום ששולם לשני קבלנים ששכרה בתקופות שונות, בגין פינוי אשפה מהמרכז המסחרי לתקופה 1.10.2007-1.11.2016 עמד על הסך של 640,276 ₪ כולל מע"מ. התובעת טענה בכתב התביעה כי פינוי אשפה מצוי בליבת השירותים הערוניים אותו מחוייבת הנתבעת לספק, ובשים לב למימצאי פסק הדין בעתירה המנהלית, הרי שעל הנתבעת לשפותה בגין הוצאותיה מכח עילות הרשלנות, הפרת חובה חקוקה, ומטרד לציבור.
ובעניין זה ר' ד' קרצ'מר "דיני הנזיקין - העוולות השונות, מטרדים", המכון למחקרי חקיקה ולמשפט השוואת ע"ש הרי ומיכאל סאקר, עמ' 17: "כל מעשה רשלני הגורם לציבור סכנה מן הסכנות המפורטות בסעיף 42 או המעמיד לציבור מיכשול להשתמש בזכויות הכלל, יהיה גם 'מעשה שלא כדין', לעניין מיטרד לציבור". מחדל זה מסכן את הציבור בכללותו, שכן פינוי האשפה של המרכז המסחרי אינו רק אינטרס אישי של התובעת או של בתי העסק במרכז המסחרי, אלא של הציבור בכללותו ובמיוחד בשים לכך שהמדובר במרכז מסחרי הסמוך לבית חולים.
...
אני סבור שבנסיבות אלה, מוצדק להתחשב בקביעת הפיצוי הנזיקי לו היא זכאית גם בעובדות אלה, וזאת מכח חובתה של התובעת להקטין את ניזקה ואשמה התורם.
כאמור, אני סבור כי יש לחייב הנתבעת בראש זה בשיפוי בגין הסכום המלא.
נוכח כל האמור אני מחייב את הנתבעת לשלם לתובעת את הסכום הכולל של 297,659 ₪, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כדין מהיום ועד ליום התשלום בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

אך לבסוף, נמחק סעד זה והתובעת הגישה לשם כך עתירה מנהלית.
המועצה טענה גם לנזק ראייתי שניגרם לה בשל השהוי הרב בהגשת התביעה, בין היתר בשיחזור נסיבות ההסכם בין הצדדים לפיו פינתה התובעת את האשפה מהקניון במשך השנים ובהימנעות המועצה מהעלאת תעריפי הארנונה במשך השנים.
יצוין, כי לטענה שהעלתה גב' כהן, מנהלת הגבייה במועצה, כי התובעת נושאת רק ב-30% מנטל הארנונה, אין כל נפקות לעניין זה. בעלי העסקים שילמו את הארנונה שהם מחויבים בה. המועצה הייתה חייבת לפנות בתמורה לתשלום הארנונה את האשפה הבסיסית, אך מי שעשה זאת עבורה ובמקומה הייתה התובעת, והיא איפוא, זו שזכאית להחזר בגין פינוי אשפה זו. אכן, כפי שעלה מעדותה של גב' כהן מנהלת מחלקת הגבייה במועצה, המועצה לא גובה מגוף כלשהוא בתחומי המועצה אגרת פסולת מיפעל, וכפי שעלה מעדותו של מר חיים כהן המשמש כיום כמנהל מחלקת התפעול במועצה, בכל הנוגע לעסקים ישנים, המועצה אינה גובה אגרת פינוי פסולת מיפעל, הגם שהיא מפנה את הפסולת מעסקים אלו (להבדיל מעסקים חדשים איתם יש למועצה הסכם כי העסקים יפנו בעצמם את הפסולת כולה ולא ישלמו אגרה).
...
המסקנה עד עתה היא, כי יש לגרוע מהסכום שהתובעת הוציאה עבור הפינוי סך של 25,830 ₪ לחודש, שיעור האגרה שהייתה התובעת משלמת למועצה עבור פינוי פסולת מפעל, בניכוי סך של 709 ₪ לחודש, שיעור עלות הפסולת הבסיסית מכלל הפסולת, כמסקנותיו של המומחה גיל.
מסקנה זו נכונה בפרט במקרה זה, שכן כפי שטענה התובעת, בעלי העסקים בקניון, הם אלו שהיו מחויבים לשאת בעלויות הפינוי (בתוספת 10% דמי ניהול), ובמידה והמועצה הייתה משיבה לה סכומים כלשהם בשל נשיאתה בהוצאות פינוי האשפה, היא הייתה צריכה להשיב זאת לבעלי העסקים, כשלדבריה, היא תתקשה כיום להשיב סכומים אלו לבעלי העסקים בשנים הרלוונטיות, והיא לא תעשה זאת (עדות רו"ח רבי, בעמ' 18 לפרוטוקול, שורה 23).
לסיכום, המועצה הייתה חייבת בפינוי הפסולת מהקניון, כולל פסולת המפעל, וזאת בהעדר הסמכה בחוק העזר לחייב את התובעת בפינוי עצמי.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו