מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תקנון תאגיד כחוזה אחיד עם תנאים מקפחים

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

לחילופין, וככל שלא יימצא לקבל טענותיו של התובע לעניין אופן פרשנות תקנות 31 ו-35 לתקנון האגודה, הוסיף התובע וטען כי תקנות אלו הנן בגדר תנאי מקפח בחוזה אחיד, כמשמעות מונח זה בחוק החוזים האחידים התשמ"ג 1982 (להלן: "חוק חוזים אחידים"), אשר דינן בטלות או תיקון כדי תשלום בסכום המשקף את שוויה הראלי של המנייה.
כך לדוגמא עמדה לתובע האפשרות לנסות ולפעול באמצעות מנגנוני האגודה לצורך שינוי אופן קבלת ההחלטה באשר לערך פדיון המנייה או אפילו זהות הגורם אשר יקבע שווי זה. לא הוכח ולא ניתן היה להסיק כי הייתה לתובע כל צפייה סבירה, בעת רכישת המניה כי שוויה יוערך או יפדה על פי שווי שוק, בדומה לדרך בה מוערך שווי מניות של תאגיד כלכלי, ופוטנציאל או אפילו כוונה מוכחת לשינוי אינם מאיינים את הצורך לפעול מתוך המסגרת החוזית בה היתקשר התובע , במודע.
...
ובמקרה כאמור לעיל, וככל והיה נמצא מטעם כלשהו, לראות בתקנות החברות כולן כאלו אשר יש בהן פוטנציאל לפגיעה בקניינו של אדם, שאז היו נותרות הוראות החוק, ותקנון האגודה לבדם, ואין באלו כדי להביא למסקנה על פיה נפגעו זכויות היסוד של התובע, אך בשל העובדה כי נמצא לשקול שיקולים אחרים או נוספים לאלו אותם ביקש התובע למנות, או כי אותם שיקולים יכול והביאו לקביעת שווי פדיון הנמוך מזה אותו ביקש התובע לקבל.
סוף דבר חלק ניכר מהמונחים בהם מצא התובע לעשות שימוש בהליך זה לרבות שווי "אמיתי" או "הוגן", הם מונחים כלליים מאוד, אשר גם ביחס לאלו, יכול ותינתנה פרשנויות שונות, אשר אינן חד-חד ערכיות.
סוף דבר, התביעה נדחית.

בהליך המרצת פתיחה בוררות (הפ"ב) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

האם התקנון הוא חוזה אחיד? בהתאם לסעיף 1 לחוק החוזים האחידים מטרתו של חוק החוזים האחידים היא "להגן על לקוחות מפני תנאים מקפחים בחוזים אחידים". סעיף 2 לחוק החוזים האחידים מגדיר חוזה אחיד כ"נוסח של חוזה שתנאיו, כולם או מקצתם, נקבעו מראש בידי צד אחד כדי ששמשו תנאים לחוזים רבים בינו לבין אנשים בלתי מסוימים במספרם או בזהותם".
בע"א 1795/93 קרן הגמלאות של חברי אגד בע"מ נ' יעקב, פ"ד נא(5) 433 (1997) (להלן: "עניין אגד") עמד בית-המשפט על כך שככלל, ישנם טעמים חזקים שלא להרחיב את תחולתו של חוק החוזים האחידים על תקנון של חברה מסחרית: "את עיקר הנימוקים לשלילתה של תחולת החוק אפשר לרכז תחת שלוש קבוצות: (א) התקנון הוא פרי ההסכמה של החברים המייסדים. נמצא כי ההסכם הוא רב-צדדי, ובשלב ההיתאגדות אין לדבר כלל על שני צדדים, שאחד מהם קבע מראש את התנאים לאנשים בלתי מסוימים במספרם או בזהותם. נהפוך הוא: בגוף המנסח מיוצגים כל הצדדים המחויבים על-ידי החוזה. בנסיבות אלה אין לדבר על ספק ולקוח. (ב) תקנון של תאגיד ניתן לשינוי ביוזמת החברים, שהם הצדדים לחוזה. מצב דברים זה שונה מחוזה אחיד, שבו 'הלקוחות' אינם יכולים לשנות בעצמם את תוכן החוזה. (ג) אם נגיע למסקנה כי התקנון עשוי להיות חוזה אחיד לגבי חברים המצטרפים לתאגיד לאחר ייסודו, הרי ייוצר מצב שבו יחול החוק על חלק מן החברים (המצטרפים המאוחרים), אך לא על המייסדים. מצב משפטי 'מפוצל' כזה אינו מתקבל על הדעת. [...] אדם הרוכש מניות של תאגיד מסחרי בשוק ההון, ובכך מישתתף במיזם כלכלי, אינו ניכנס לעיסקה שמסגרתה הוא יחס של 'ספק' ו'לקוח'. אמת, חוק החוזים האחידים נותן למונחים אלה משמעות רחבה ביותר. אך בעצם השמוש בהם יש משום קביעת מאפיינים בסיסיים לטיב הכללי של העיסקה, שהיא ביסודה דו-כיוונית או דו-קוטבית [...] לכן, עקרונית, אין כל מקום להרחיב את תחולתו של חוק החוזים האחידים לעבר תחומים אלה. לא זו בלבד שתחומים אלה זכו להסדרים מיוחדים ומפורטים, אלא הם חורגים במהותם מיחסים חוזיים רגילים" (שם, עמ' 447-449; ההדגשות שלי, ר.ר.).
...
כפי שהובהר לעיל, יישום המבחן האובייקטיבי מביא למסקנה לפיה הבורר במקרה דנן מצוי במצב מובנה של ניגוד עניינים, המונע ממנו את האפשרות להכריע בסכסוך נושא התובענה, סכסוך שהצדדים לו הם אקו"ם מצד אחד והמבקשים מהצד השני.
לסיכום – מבחינת הסיכויים לכאורה להוכחת עמדתם של המבקשים, הרי המסקנה העולה מכל האמור היא כי למבקשים אין סיכוי גבוה ביחס לטענות הנוגעות לעצם קיומו של הליך הבוררות שנקבע במסגרת תיקון 2009 מאחר שטענות אלה התיישנו (וספק אם היה מקום לקבל אותן גם לגופן).
לכן, אני סבורה כי יש לעכב את הליכי הבוררות, אלא אם כן תפנה אקו"ם לנשיא בית-המשפט המחוזי בתל-אביב, ותבקש ממנו למנות בורר אחר שידון בסכסוך נושא תביעת אקו"ם נגד המבקשים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

מועד תחילת מירוץ ההתיישנות ביחס לטענות כנגד סעיפים בתקנון - כגון טענות שמדובר בתנאים מקפחים בחוזה אחיד - מתחיל עם כריתת ההסכם.
לא זו אף זו: ההלכה בישראל – כמוה כהלכות רבות בתחום התאגידים – נשאבה מן המשפט האנגלי, שבו נפסק כי אין חברה רשאית ומוסמכת להתנות על יכולתה לשנות את תקנונה (ראה בג"ץ 6460/02 אליאב נ' בית הדין הארצי לעבודה פ"ד ס(4) 411).
...
לפיכך, יש לדחות את הבקשה לעיכוב הליכים, לקבוע כי תניית הבוררות היא תנאי מקפח בחוזה אחיד וכי הטענה כנגד תנייה זו לא התיישנה.
סיכומו של דבר: לאור סעיף הבוררות שקבוע בתקנון, על הצדדים לברר את המחלוקת שביניהם באמצעות בורר ואני מורה על עיכוב הליכים כמבוקש.
המשיבה תשלם למבקשת הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בגין בקשה זו, בסך של 15,000 ₪.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

האם המשיבה מטעה את לקוחותיה בפרסומיה? האם נגרם לחברי הקבוצה נזק? ומה טיבו של הנזק? האם זכאים חברי הקבוצה לפצוי בגין ניזקם? (סעיף 45 לבקשה לאישור) מובהר בזאת כי אין בפסק-דין זה כדי להביע עמדה בשאלה אם תקנון התכנית מושא בקשת האישור מקפח או אם איזה מתנאיו הוא בבחינת תנאי מקפח בחוזה אחיד.
עוד נטען כי מדובר בשירות חיוני אשר הלקוח נזקק לו ומשכך, נטישתה של מקס על ידו, אינה מעשה קל או מהיר ועובדה זו, בשילוב עם הצגת התכנית כגמול על נאמנות הלקוח, עם כך שמדובר בעסקת מכר מרחוק ובהיות מקס תאגיד בנקאי שחובותיו מוגבלים – כל אלה מגבירים את חובת תום הלב ומחדדים את הפרתה.
...
יתרה מכך, לאחר שבחנתי את התנהלותה של מקס בתקופה בה הוחלו מגבלות בשל נגיף הקורונה, לא מצאתי בה כל פגם.
אשר לכך, הרי שמתוך טענות המבקשת עולה כי אמנם, בסיכומו של דבר, הסכימה מקס להשיב לה את כספה - הגם שפנייתה הייתה לאחר תום תוקף השובר והגם שהשובר נרכש מלכתחילה בתקופת המגבלות ועם אופציית משלוח.
סוף דבר; הבקשה לאישור תובענה ייצוגית – נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום אשקלון נפסק כדקלמן:

לטענת הנתבעת, ההחלטה להפסיק את מתן שירותיה כלפי התובע הנה מוצדקת ונעשתה בהתאם להסכם המשתמש אותו אישר התובע בעת רכישת שירותי הנתבעת לרבות הוראות התקנון ומסמכי המדיניות של הנתבעת.
בעיניין Facebook האמור נקבע, כי הסכמי שירות של תאגידים בנלאומיים מהוים חוזה אחיד; וכי תניית שיפוט המחייבת תושב ישראל להתדיין בבית משפט בחו"ל, היא מטבעה תניה מקפחת ולכן בטלה, אלא אם התאגיד הוכיח אחרת.
לאחרונה נבחן האם הוראת בררת דין זר היא תנאי מקפח לפי סעיף 3 לחוק החוזים האחידים בהתאם לעמדת היועמ"ש המובאת ברע"א 1901/20 טרוים מילר בע"מ נ' facebook lreland limited, 26.07.2022, (להלן: עניין טרוים מילר בע"מ): "לעמדת היועמ"ש, בחינת קיומו של תנאי מקפח לפי סעיף 3 לחוק החוזים האחידים, אינה מתמצת ב"מבחן ההרתעה", בו היתמקד בית המשפט קמא בהכרעתו (והרלוונטי בעקרו, לשיטת היועמ"ש, לבחינת סבירותה של תניית מקום השיפוט ולא לתניית בררת הדין).
...
מטעמים אלה דין הבקשה להידחות.
אין הנדון דומה לראיה, ושעה ששוכנעתי כי במקרה דנן מדובר בהסכם משתמש העונה על הגדרת חוזה אחיד, הרי שפרט מהותי זה משליך, באופן ישיר, על תניית הבוררות שנקבעה בהסכם המשתמש שנכרת בין הצדדים ומכאן מצאתי כי יהיה נכון לבטלה.
על כן, הבקשה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו