מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תקן 940 חלק 1 והתרשלות בחפירה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2014 בשלום רמלה נפסק כדקלמן:

אילו היה מבצע העבודה על פי תכניות מר צ'רנובילסקי, היה בוחן את התכניות לפרטי פרטים; הוא לא התרשל בעת שהמליץ על מר גררה בפני התובעת, במיוחד כאשר מר גררה תיכנן את השלדים של כ-50% מהבתים בהרחבה של מושב יד רמב"ם. אין בינו לבין מר גררה כל הסכם חתום; לא אמר לתובעת שמר גררה יפעל על פי התכניות של מר צ'רנובילסקי, שכן כל מהנדס מתכנן על פי שיקול דעתו; לא התחייב לתת לתובעת טופס 4, והסביר את האחריות לכל פרט ופרט בדו"ח הבקורת לקראת קבלת טופס 4; את הגדרות ביצע לפי סימון של מודד שסימן לו את מיקום הגדרות; בשנת 2004 פנתה אליו התובעת בקשר לסדקים בבית, הוא הזמין את גררה לבית, אשר בחן את הסדקים ואמר שיש להמתין ולראות אם יתפתחו הסדקים, כי סדקים קורים בבניינים כל הזמן; בחודש ספטמבר 2005, בעת שחפרו מתחת לבניין וחשפו את הכלונסאות, המים הגיעו עד ראשי הכלונסאות, והיו צריכים להביא משאבה על מנת לשאוב את המים, כדי שיוכלו להכנס לחפירה ולבצע את הבדיקה הסונית; התובעת הכינה פרוטוקול של הישיבה עם מר אביגור, אך לא טירחה להמציא אותו לצדדים; בעת החפירה נאלצו לעבוד עם משאבות עקב כמויות המים הרבות שהיו בקרקע, ועלות העבודות שביצע בספטמבר 2005 על פי הצעת מר אביגור הייתה בין 15,000 ₪ ל- 20,000 ₪; לאחר ביצוע התיקונים שדרש מר אביגור הוסרו גורמי הסדיקה בבניין; לאחר ספטמבר 2005, פנתה אליו התובעת בדרישה לתקן את הנזקים בבניין, ותשובתו הייתה שמאחר ואינו אחראי לנזקים, אינו מתקנם ללא תשלום; הבניינים שבנה בהרחבה במושב היו על קרקע חרסיתית, ותביעת התובעת היא התביעה היחידה שהוגשה כנגדו; מר טיטנגר לא אמר לו לבצע שפועי קרקע וגינון; את השינויים מהיתר הבנייה ביצע לפי תכניות שינויים של מר טיטינגר, ולאחר מכן מר טיטינגר הגיש בקשה לועדה המקומית להתיר את השינויים; המרזבים הם חלק מתכנית האדריכל, והם שקועים בבטון; שפועי הקרקע נעשים בסוף בניית הבית, ולאחריהם מבצעים הגינון.
לפיכך, ומכוח היותה מזמינת העבודה והקבלן הראשי, אחריותה על הנזק גבוהה מאוד (מפנה לפקודת הבטיחות בעבודה, התש"ל-1970 ותקנה 6(ג) לתקנות הבטיחות בעבודה (עבודות בניה), התשמ"ח-1988); (2) בהתנהגותה, ניתקה התובעת את הקשר הסיבתי בין היתנהגות הצדדים לבין קרות הנזק; אילולי רשלנותה - מחדלה לבצע שיפועים וניקוזים כראוי - לא היה ניזוק הבית; והראייה לכך היא שהוא תיכנן למעלה מעשרים בתים באיזור על אותו סוג קרקע ובאותה שיטה, והם לא נזוקו מלבד בית התובעת; 6) לב הבעיה בתיק זה נעוץ בנזקי המים ובכמויות המים הגדולות שהגיעו ליסודות בין השנים 2005-2003, כמפורט בטענות הקבלן בסיכומיו; התובעת לא תבעה את הגנן; הגיעו מים ליסודות משני מקורות: מי גשמים והשקיה מאסיבית; הבדיקה הסונית שבוצעה לאחר חודשי הקיץ בספטמבר 2005, מצאה מים רבים ביסודות שמנעו בדיקת כלל הקידוחים; היצטברותם של כמויות מים אלו ביסודות היא תוצאה של פקוח, פיתוח ונקוז לקויים; 7) התיכנון מצידו היה תקין: לפי חוות הדעת של יועצי הקרקע – מר דיאמנדי מטעמו ומר מכטה מומחה מטעם בית המשפט – עולה כי תיכנון הכלונסאות היה תקין: עומק הכלונסאות תוכנן ל-11 מטר, חרף העדרו של תקן בשעתו שמחייב לכך, בפועל נמצא כי עומק חלק מהם היה 13 מטר (3 מטר יותר מתקן שנת 2008); 8) המחלוקת לעניין גובה ארגזי ההפרדה לא מועילה או מורידה, שכן גם לפי המומחה מכטה – שסבר כי יש צורך בגובה של 19 ס"מ ולא 15 ס"מ כפי שתיכנן – לאור נסיבות המקרה וכמויות המים הרבות, היפותטית גם גובה של 20 ס"מ לא היה מסייע למנוע את הסדקים, ואף ייתכן שהיו נוצרים סדקים גדולים יותר; ציין שגם כאן רק בשנת 2008 פורסם תקן מחייב; 9) לפי דעת המומחה מכטה, יש לדחות את סברת מר בן עזרא כי היה צורך בקוטר כלונסאות גדול יותר.
לעומתו, סוברים המומחים מטעם בית המשפט שמר גררה התרשל בעת שתיכנן ארגזי הפרדה בגובה 15 ס"מ, והסתמכו על תקן ישראלי מס' 940 משנת 2008, שדורש שגובה ארגזי ההפרדה יהיה 20 ס"מ לפחות.
סבור אני שחוות דעתו של מר דיאמנדי סבירה יותר מאשר חוות הדעת של מר בס ומר מכטה, מהסיבות כדלקמן: 1) את הרשלנות יש לבדוק נכון למועד הארוע ולא לפי תקנים שהותקנו לאחר ניסיון חדש שהצטבר מאז מקרה הרשלנות הנטען ועד לדיון בבית המשפט.
...
סבור אני שיש לדחות טענה זו שכן כל מהנדס עם שיקול הדעת שלו והתכנון שלו, ואם מר גררה היה חפץ לקבל תכניות אלו היה מבקשן ממר אביטל או מהתובעת.
סבור אני שיש לדחות טענה זו של התובעת מהסיבות כדלקמן: 1) בהתאם לתכניות ולעדויות גובה המרזבים מעל פני הקרקע היה 20 ס"מ ואילו גובה הסינרים היה 10 ס"מ, כך שמבחינה טכנית לא ניתן היה ליצוק את הבטון של הסינרים על פתחי המרזבים; 2) הקרקע של מגרש התובעת הייתה מלאה במים, לא מן הנמנע שהגעת הבטון למרזבים נבע כתוצאה מתפיחה נוספת של הקרקע; 3) שיפוע הניקוז של מגרש התובעת היו שיפועים הפוכים עקב חוסר ניקוז נכון, שלא מן הנמנע שבוצעו בעת הקמת הגינה.
סוף דבר: לאור כל האמור לעיל, אני דוחה את תביעת התובעת כנגד הנתבעים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

התובעים הפנו לכך שבחקירת נתבע 2 הסתבר שהוא אינו לוקח ברצינות את דרישת התקנות לתיכנון הביסוס לפי תקן 940, אלא סומך על עצמו שידע בעת החפירה לאבחן את סוג הקרקע.
התרשלות בתכנון היסודות התובעים טענו שהתרשלות הנתבעים התבטאה גם בכך שהחישובים הסטאטיים של הנתבעים היו לקויים מאחר שנתבע 2 תיכנן כלונסאות קצרות מידי, שאינן תואמות את תקן 940, לא צורף דו"ח של יועץ קרקע ונתבע 2 לא קיים את חיוביו כלפי התובעים כנדרש בתקנות התיכנון והבניה (פקוח עליון על הבניה), התשנ"ב-1992.
לפי סעיף 3.7 לתקן 940 חלק 1, "בקרקעות תופחות ומתכווצות אי אפשר להבטיח שלא ייווצרו סדקים בקירות המבנה כתוצאה מפעילות הקרקע, וזאת גם אם ננקטו כל האמצעים הנדרשים בתקן". הנתבעים טענו כי לפי סעיף זה ממילא לא ניתן למנוע סדקים במבנה (עמ' 51 לסיכומי הנתבעים, סעיף 379).
...
הנתבעים ישלמו לתובעת 2,562,300 ₪ ועוד נזקים נילווים בסך 192,000 ₪.
בנוסף ישלמו הנתבעים לתובעים אגרת המשפט, הוצאות המומחים מטעמם ומומחה בית המשפט ועוד שכ"ט עו"ד בסך 93,600 ₪.
כמו כן ישלמו הנתבעים, מודיעי צד ג', לכל אחד מצדדי ג' 1-4 הוצאות משפט בסך 35,100 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2013 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

כמו כן, התרשלו התובעים ולא בנו קורות יסוד, כנדרש בתקן 940, שהנו הבסיס להרחבת דירתם, מה שגרם לנתבעים לבנות את הקורות בעצמם.
טוענים הנתבעים, כי השמאי מטעם התובעים קבע עלויות עבור חישוף שטח שכלל לא בוצע, כיוון שלביצוע חפירה לפלטת יסוד אין צורך בעבודה זו. בנגוד לחוות דעתו, בוצעו רק 11 פלטות, לא בוצעו קורות יסור בחפירת תעלות, לא בוצעה עבודת מילוי באדמה, מצע בטון רזה בוצע רק בשטח של 12.1 מ"ר, יציקת בטון פלטות יסוד בוצעה רק בנפח של 2.5 מ"ק, תיקרת הצלעות בנויה עם בלוקי בטון ולא מילוי איטונג, לא היו כלל קורות יורדות, לא ברור כיצד הגיע לתחשיב של 3.5 טון ברזל.
לטענת הנתבעים, יש לחייב את התובעים, בגין ליקויים שגרמו לירידת ערך של דירת הנתבעים, בעת עריכת השפוץ בשנת 1987 כדלקמן: התובעים לא ביצעו קו ביוב בחצר אחורית, ועליהם לשלם את חלקם בביצועו  בסך 4,000 ₪.
וכבר נקבע כי "אי הבאת עד רלוואנטי מעוררת, מדרך הטבע, את החשד, כי יש דברים בגו וכי בעל הדין, שנימנע מהבאתו, חושש מעדותו מחשיפתו לחקירה שכנגד... ככלל,אי העדת עד רלוואנטי "יוצרת הנחה לרעת הצד שאמור היה להזמינו...". (ע"א 641/87 קלוגר נ' החברה הישראלית לטרקטורים וציון בע"מ פד"י (1) 239 בע"מ 245.
...
אני מקבלת את התביעה העיקרית וקובעת, שעל הנתבעים לשלם מחצית מעלות בניית השלד.
בהתאם לחוות דעת מומחה הנתבעים – ברכה, אותה אני כאמור מקבלת, אני קובעת, כי הנתבעים ישלמו סך של 12,320 ₪ מעלויות בניית השלד, בצירוף ריבית והצמדה כדין, מהיום שהנתבעים ביצעו את תוספת הבנייה בדירתם ועד לתשלום בפועל.
כן ישלמו הנתבעים לתובעים, הוצאות אגרה יחסיות ובנוסף, שכ"ט בסך 5,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום עפולה נפסק כדקלמן:

אומנם הקוטר המינימלי של מוטות הזיון לא תאם את המלצות התקן הישראלי ת"י 940 אך הוא לא היוה את הסיבה להווצרות הסדקים(חלקו של נתבע מס' 1 ציפוף החישוקים בקטע החפייה של הזיון העיקרי לקוצי מוטות הזיון ל- 20 ס"מ במקום 10 ס"מ לי תקן ישראלי 460 , לא זה הוא אשר גרם להיוצרות הסדקים בשלד המבנה(חלקו של נתבע מס' 1 התיכנון הקונסטרוקטיבי של הרצפה והתיקרה הנו בגדר הסביר והמקובל עובדה שתקרת המבנה נקיה מסדקים וזה אלמנט חשוב מאוד במבנה(חלקו של נתבע מס' 1 ההפרדה של ריצפת וקורות המבנה מהקרקע עלולה להיות בלתי מספיקה לצורך מניעת הוותרות סדקים כאשר כלונסאות המבנה (לרבות ההיקפים שבהם) לא הופרדו מהקרקע התופחת.
גם המומחה מטעם בית המשפט קבע בחוות דעתו שהנתבע 1 התרשל בכך שלא דרש בתוכניות שלו הפרדת חלקם העליון של הכלונסאות בשרוול טלסקופי.
אפנה להלן לדברי המומחה מטעם בית המשפט : "ש. אנחנו ראינו בתמונות שהוצגו לך את החפירה המסיבית שבוצעה בחלקה ככל הנראה בשנת 2016, אני מניח ותקן אותי אם אני טועה, שחפירה מסיבית כזו חייבת להיות מלווה על ידי יועץ קרקע ולאחר מכן גם כאשר מחזירים את האדמה חייב להיות יועץ קרקע שמלווה את התהליך הזה משום שהתהליך הזה יכול להיות הרסני ביחס למבנה ובטח עושה החמרת מצב קיים?
...
בנוסף ישלם הנתבע 1 לתובע שכר טירחת עורך דין בהתאם לתעריף המינימלי בהתאם למצוות תקנה 153 לתקנות, וכן אגרה אך זאת בהתאם לסכום הנפסק ובסל הכל 13,000 ₪ (כולל) בעניין זה אני לוקחת בחשבון כי סכום התביעה הועמד על 850,000 ₪ ונפסק לתובע כ- 10% מהסכום.
התובע ישלם לנתבע 2 הוצאות משפט ששולמו על ידו למומחה מטעם בית המשפט (לפי קבלה שתומצא) וכן שכ"ט עו"ד בהתאם לסכום התביעה, ובהתאם לתעריף המינימלי כמצוות תקנה 153 לתקנות.
התובע ישלם לנתבע 2 שכ"ט עו"ד בסך כולל של 47,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2003 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

המומחים קובעים כי "תכנון הביסוס וביצוע היסודות במבנה נעשו שלא בהתאם לנדרש בתקן הישראלי" (חוו"ד 1 – ס' 6): התקן הישראלי הרלוונטי – ת"י 940 מדצמבר 1978 – קובע בס' 5.3.5 כי "אין להשתמש בפסולת בנייה או בקרקע אורגני בתוך המילוי קרוב למבנים או מתחתם או באיזורי בנייה עירוניים. מותר להשתמש בפסולת תעשיה אחרי התאמתה למילוי" (חוו"ד 1 – נספח ב').
"מירב הכלונסאות בוצעו כפי הנראה לעומק של כ – 10 מ' בקרקע. ניתוח תוצאות המחשב שהיה מותקן במכונת הקדוח (בעת קידוחי הניסיון) בקידוחים מס' 2 – 1 (נספח א') מראה כי בעומק זה קיימת נפילה משמעותית בתרומת העומס האינקרמלי הנוסף והוא מגיע ל – 7 טון למחצית מ"א של כלונס. פרושו של דבר הינו, כי תרומת הקצוות של הכלונסאות וחלקו התחתון לא קיימת כלל ועיקר, ומשמעותו כי הכלונסאות נתמכים בחלקם העליון במילוי בלבד" (חוו"ד 1 – ס' 5).
רישום דו"ח ביצוע הכלונסאות רשלני ומתוכו ניתן אולי ללמוד כי הכלונסאות נקדחו לעומקים קטנים מהדרוש (ע"פ התכנית היתה דרושה חדירה לסלע רצוף באורך 9 מ').
המומחים מציעים פתרון לתיקון המבנה: "הפתרון המוצע הוא היקפי במבנה מס' 5. הפיתרון כולל ביצוע יסודות חדשים למבנה והעברת הכוחות למבנה על ידי קורות שיושמו מתחת לקורות המבנה הקיימות. היסודות יהיו מספר כלונסאות קטני קוטר שייקדחו לעומק של 15 מ' מסביב לכלונסאות ששקעו. עצם ההחלטה לבצע את הכלונסאות החדשים לעומק של 15 מ' הינה הודאה בפה מלא כי קדיחת הכלונסאות הקיימים לעומק של 10 מ' (בקירוב) הנה טעות יסודית ופטאלית, והיא שורש כל הרע במבנה. כאמור לעיל כלונסאות של 35 ס"מ קוטר לא בהכרח ידאגו להעביר את העומס לקרקע הסלע הטבעי שיבטיח שלא יקרו שקיעות. יתרה מזאת, ההנחה של יועצי הביסוס שהכלונסאות הפנימיים לא שקעו לא נראית לנו. ראשית, על אותם הכלונסאות קיימים עומסים גבוהים יחסית לשאר הכלונסאות במבנה. שנית, נראים סימנים של הופעת סדקים במבנה המצביעים על העובדה כי גם יסודות אלו שוקעים. לפיכך נדרש ביצוע של תיקון כולל, ולא תיקון הקפי או חלקי, או לחילופין הריסת המבנה, חפירת המילוי והוצאתו, ובסיסו המבנה כנדרש בקרקע הטבעית" (חוו"ד 1 – ס' 4).
...
להלן החלטתי בשאלה העומדת להכרעה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו