התוכנית קבעה גם כי באיזור "תאסר בניה למגורים, למוסד, לתעשיה, מלאכה ותעסוקה למסחר אלא אם נקבע אחרת בתכנית מתאר מחוזית".
(ו) תמ"א 35: התכנית, שאושרה בשנת 2005, מגדירה את המקרקעין כחלק מ"מירקם שמור משולב", וקובעת כי מירקם שכזה "מהוה חלק מייעוד רגיש ביותר של מכלול נופי", דהיינו כשטח בעל רגישות נופית המיועד ל"איזור נחל וסביבותיו".
באופן פרטני, "אדם טבע ודין" גורסת, בין היתר, כי אין לפרש את התב"ע באופן המתיר בנייה – למבנה שישמש כמרכז איחסון ארצי, אלא רק לצורך חקלאי המשרת את האיזור החקלאי שסביב המקרקעין, זאת מהטעמים הבאים:
ראשית, לטענת "אדם טבע ודין", ככל שקיים חוסר בהירות בלשון התב"ע – אין לאשר בנייה מכוח הוראות התב"ע, בלא שאושרה תכנית חדשה המגדירה באופן חד משמעי את המותר והאסור ביחס למקרקעין (בהתאם לאמור ב-בג"ץ 10/00 עריית רעננה נ' המפקחת על התעבורה, מחוזות ת"א והמרכז, פ"ד נו(1) 739 (2002)).
שלישית, "אדם טבע ודין" סבורה כי יש להשתמש בתכניות האחרות החלות על המקרקעין כמקור פרשני לפירוש התב"ע. התוכניות מהשנים האחרונות, החלות על המקרקעין (תמ"מ 21/3 ו-תמ"א 35), מלמדות, לגישתה, על רגישותו של השטח המהוה חלק ממכלול נופי וכלול באיזור נחל וסביבותיו – ולפיכך אין לפרש את התב"ע כך שתותר בנייה לצורך שימוש ארצי.
רביעית, לתפיסת "אדם טבע ודין", יש לפרש את התב"ע תוך היתחשבות בשיקולי איכות סביבה, וזאת חרף הפגיעה בזכות הקניין של המערערות.
בהקשר זה, כתב בית המשפט לעניינים מנהליים הנכבד בפסק דינו כי:
"קשה להלום שהתוכנית התירה בנייה של 27,000 מ"ר בעבור פרדסים בשטח של כ-1,820 דונם, וקשה גם לראות את השמוש המיועד בשטח בנייה שכזה לבית אריזה המיועד לפרדס באותו שטח".
יחד עם זאת בית המשפט קמא הנכבד קבע כי אפשר להבין שהאיזור שבו מדובר כולל גם אזורים הסמוכים למקרקעין, אשר אינם נכללים בתב"ע. כך, למשל, לשיטתו, ייתכן שיש לפרש את התיבה "האיזור" שבתב"ע באופן שבו היא מתייחסת אולי לנפת השרון כולה.
...
המשיבות 5-4 (להלן: המדינה) גורסות כי יש לדחות את הערעור, תוך שהן חוזרות על עיקר טענותיה של "אדם טבע ודין". עוד מוסיפה המדינה כי לא ניתן לבחון את בקשת המערערות להיתר בנייה במנותק מהבקשות הקודמות שהמערערות הגישו בעניין, אשר חלקן זכו בעבר לביקורת מבית המשפט המחוזי הנכבד וחלקן נדחו על ידי הוועדה המחוזית משום שלא תאמו את הוראות התכניות החלות על המקרקעין.
דיון והכרעה
לאחר עיון בכתבי הטענות ובחומר שצורף אליהם, ולאחר שמיעת טענות הצדדים בדיון – הנני סבור כי דין הערעור להתקבל חלקית, בכפוף לאמור בפיסקה 23 שלהלן, וכך אציע לחברי שנעשה.
בנקודה זו אני סבור כי בית המשפט המחוזי הנכבד לא דק פורתא, ומקובלת עלי קביעתה המוקדמת יותר של ועדת הערר, לפיה אין כל הגיון תכנוני בקביעת שטחי בניה לתעשיה ואחסנה בהיקפים האמורים ואף להגדלת השטחים הללו בשנת 1984, כאשר ניתן להשתמש בשטחים אלו רק לצרכי האזור (ואפילו נקרא מונח זה בהרחבה).
סוף דבר
הנני מציע איפוא לחברי שהערעור יתקבל באופן חלקי, כך שפסק דינו של בית המשפט קמא הנכבד יבוטל והחלטת ועדת הערר תאושר, בכפוף לאמור בפיסקה 23 שלעיל.