סעיף 43 לפקודת הראיות קובע:
"הוגשה תעודה שהיא כנחזה או כמוכח, בת עשרים שנה לפחות והוצאה מתוך משמורת הנראית כשרה בעיני בית המשפט באותו מקרה, רשאי הוא להעמידה על חזקתה שהחתימה עליה וכל חלק בה הנחזים שנעשו בכתב ידו של פלוני נעשו בכתב ידו, ולגבי עשייתה או אימותה של התעודה – שנעשתה או שאומתה כהלכה בידי אדם הנחזה כמי שעשאה או אימתה". (ההדגשה אינה במקור).
יחד עם זאת, כבר נקבע כי התעודות הנושנות קבילות כחריג לכלל האוסר עדות מפי השמועה, בנסיבות מסוימות, כמפורט להלן:
"המסמכים הנדונים נשמרו בתיקי הערייה והוצאו מתוכם. מדובר במסמכים שגילם נע בין ארבעים לעשרים שנה. כולם נכתבו בידי עובדי רשות ציבורית הנוהגת לערוך רישומים, לתעד סיכומי דיונים ולשמור התכתבויות מאז עריכתן, במסגרת סדרי העבודה הרגילים. דומה כי גם על פי דיני הראיות, כפי שהיו נהוגים אצלנו משך שנים, אשר מקורם במשפט המקובל האנגלי, היו המסמכים האמורים נכללים בגדר החריגים לכלל הפוסל עדות שמיעה. זאת נוכח מהותם וטיבם של המסמכים, הן בשל היותם רישומים שנערכו בידי ממלאי תפקיד ובמסגרת שיגרת עבודתם על פי הנהוג, הן בשל היותם 'מסמכים צבוריים' והן בשל היותם 'עתיקים' ובהעדר יכולת מעשית להציג ראיות טובות יותר בעל פה להוכחת תכנם. מכל הטעמים הללו ועל פי הטעמים שביסוד החריגים לאיסור על עדות שמיעה ראויים היו המסמכים האמורים להיתקבל להוכחת תכנם".
[ע"א 2515/94 לוי נ' עירית חיפה, פ"ד נ(1) 723, פס' 6 לפסק דינה של כב' השופטת ביניש (1996)].
...
לטענת המשיבה, אי הסדרת הרישום על ידי המבקש מעידה כי מעולם לא רכש את הדירה, בין בעצמו ובין באמצעות אחיו, שכן המבקש, לשיטתה, המתין עד לפטירת המנוח ישראל ואשתו כדי לרשום את הדירה על שמו, ומשכך לשיטתה דין התביעה להידחות, בין לגופה ובין מחמת התיישנות ושיהוי.
בנסיבות האמורות, אין בידי לקבוע כי מתקיימים התנאים הקבועים בפסיקה לשם דחיית תובענה לסעד הצהרתי על בעלות בזכויות בדירה מקרקעין בשל שיהוי בהגשתה, משכך, טענת המשיבה לפיה יש לדחות התובענה על הסף בשל שיהוי בהגשתה נדחית.
סוף דבר
לנוכח כל האמור לעיל, נחה דעתי כי המבקש הרים את הנטל המוטל על כתפיו להוכחת ביצוע עסקת מכר הזכויות בדירה ודין התובענה להתקבל.
לפיכך אני מורה כדלקמן:
ניתן בזאת סעד הצהרתי כנגד המשיבה לפיו המבקש הינו הבעלים המלא והבלעדי של הזכויות בדירה המצויה בקומה הרביעית (ע"פ נוסח הרישום בנסח לשכת רישום המקרקעין) בבית ברח' פיליכובסקי 7 בתל אביב, הידועה כגוש 6629, חלקה 129, תת חלקה 64, והינו זכאי להירשם כבעל הזכויות בדירה בלשכת רישום המקרקעין, וזאת בכפוף להמצאת המסמכים הנדרשים ולביצוע כל התשלומים הנדרשים, ככל שנדרשים, לפי נהלי הרשות ו/או לפי הסכם המכר בעת העברת הזכויות.