מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תסמונת פוסט טראומטית שנגרמה במהלך שירות צבאי

בהליך ערעור לפי חוק הנכים (ע"נ) שהוגש בשנת 2016 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לדידו של המומחה, החוויות שחוה המערער בעת שרותו הצבאי ושהיו מסכנות חיים בהחלט יכלו לגרום לתיסמונת פוסט טראומתית, כל אחד לבד ובמצטבר.
המומחה סבור כי המערער סובל מפוסט טראומה מורכבת המשולבת במרכיבים חרדתיים, דכאוניים ופסיכוטיים שנגרמה עקב ובמהלך שרותו הצבאי של המערער.
...
פתח דבר: ביום 12.5.2013 דחה המשיב את בקשתו של המערער[footnoteRef:1] להכרת זכות כנכה, בקובעו כי "בהסתמך על תוצאות הבדיקות ומן הנימוקים המצוינים בחוות הדעת הרפואית מיום 10.3.2013, לפיה הגעתי למסקנה כי אין קשר בין המצב הנפשי , ממנו הינך סובל, לבין האירוע משנת 1988 ו/או לתנאי שירותך כמשמעו בסעיף 1 לחוק"[footnoteRef:2] הנכים תגמולים ושיקום התשי"ט-1959 (להלן: החוק).
אכן, שוכנענו כי ניצניה של התסמונת הופיעו עוד במהלך שירותו הצבאי של המערער אולם מחלתו התפרצה במלוא עוזה בתר הצפייה בסרט המדובר.
סוף דבר: הגענו לכלל מסקנה כי המערער סובל מתסמונת דחק פוסט טראומתית הקשורה בשירותו הצבאי.
מצאנו לציין כי בטוחים אנו כי הוועדה הרפואית אשר מולה יעמוד המערער תדע להבחין ולאבחן בין התסמונת שהוכרה כקשורה בשירותו הצבאי לבין מחלה/מחלות נפש אחרות מהן סובל המערער ושאינן קשורות בשירותו הצבאי.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2018 בעליון נפסק כדקלמן:

התיסמונת הפוסט-טראומטית, מוגדרת במגדיר האמריקני למחלות פסיכיאטריות (DSM-5), כהפרעה המופיעה בקרב אנשים שחוו, או היו עדים ל"ארוע טראומתי", וזו לשון ההגדרה: "Posttraumatic stress disorder (PTSD) is a psychiatric disorder that can occur in people who have experienced or witnessed a traumatic event such as a natural disaster, a serious accident, a terrorist act, war/combat, rape or other violent personal assault. PTSD is a real illness that causes real suffering.
הליך ההכרה בהפרעה פוסט טראומטית, שנגרמה במהלך השרות הצבאי, נקבע על פי חוק הנכים.
...
בהקשר זה, בית המשפט המחוזי הנכבד קבע בנוסף כי אין תחולה, בנסיבות העניין, לכלל המעוגן בסעיף 89(2) לפקודת הנזיקין, אשר משעה את מרוץ ההתיישנות במקרים שבהם הנזק נתגלה באיחור, ובתוך כך שלל את טענתו של המערער כי הנזק שהופיע אצלו בשנים הראשונות שלאחר האירוע הוא בבחינת "עניין של מה בכך". אביא את עיקרי הדברים בנושא זה כלשונם: "בנסיבות אלה, בהן הנזק התגלה לתובע בסמוך לאחר האירוע – יש להתחיל את מנין תקופת ההתיישנות באופן הרגיל, היינו, ביום שבו נולדה עילת התביעה, שהוא היום שבו אירע הנזק. בנסיבות אלה אין מקום להארכת תקופת ההתיישנות לעשר שנים ואין מנוס מקביעה כי הואיל והתביעה הוגשה במועד שבו הוגשה הרי שחלה עליה התיישנות ודינה להדחות" (ראו: עמ' 30-29 לפסק הדין; ההדגשות במקור – ח"מ).
לאחר שבחנתי את טענות הצדדים בנושא זה, ובנסיבות הפרטניות המאפיינות את המקרה שלפנינו – אני סבור כי לא היה מקום למנוע מהמשרד להעלות את טענת ההתיישנות במועד שבו היא הועלתה, היינו: בתשובה לבקשת אגד לסילוק התביעה על הסף.
לפיכך אני סבור, למרות השלב הדיוני המאוחר שבו הועלתה טענת ההתיישנות, כי בדין נקבע שהמשרד לא החמיץ את ההזדמנות הראשונה להעלותה וכי אין הצדקה לקבוע כי בנסיבות אלו היה על המשרד להעלותה באופן "אוטומטי" אך בשל הפרשי הזמנים בין מועד האירוע לבין המועד הנטען לקרות הנזק ומבלי שתהיה ברשותו ולו תשתית ראייתית מינימלית לביסוס טענה כאמור (יואל זוסמן סדרי הדין האזרחי 342 (מהדורה שביעית, 1995): "אם היתה לנתבע הזדמנות לעורר את הטענה בכתב הגנתו ולא עשה כן הוא החמיץ את המועד; מה שאין כן מקום בו לא ידע הנתבע ולא יכול היה לדעת, עת הגיש את כתב הגנתו, מתי התחילה תקופת ההתיישנות"; ראו והשוו חבקין, בעמ' 103-102, לגבי מצב הדברים שבו רק לאחר תיקון כתב התביעה המקורי עולה צורך בטענת הגנה מסוג התיישנות).
לסיכום, הנני סבור כי יש למנות את מרוץ ההתיישנות בעניינו של המערער החל משנת 2000 כמוצע על ידי חברי, המשנה לנשיאה ח' מלצר, ולפיכך תביעתו של המערער לא התיישנה.

בהליך ערעור על ועדה (ע"ו) שהוגש בשנת 2015 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

נכותו הנפשית של המערער במל"ל נקבעה בהתאם לחוות דעתו של ד"ר **** גרופר, מיום 9.1.97, שמציין כי מדובר באישיות תלותית לפני התאונה (והכוונה היא לתאונה משנת 93 – ח.ו.ו.) עם טראומה ראשונה בזמן שרותו הצבאי.
על פי סיכום מרכז הערכה לא נמצא קשר בין התיסמונת הפוסט טראומטית שנגרמה בעקבות התאונה הנוספת משנת 1993 לבין השרות.
כאן המקום לציין כי במהלך הזמן, בשנת 2000, תוקנה התוספת לתקנות הנכים (מבחנים לקביעת דרגות נכות), התש"ל – 1969 (להלן: "התקנות"), והוסף סעיף 34 א' למבחני הנכות שעניינו בתסמונת פוסט טראומטית, במובחן מהפרעות נפשיות אחרות.
...
אין לי אלא להפנות לדבריו של כב' השופט רובינשטיין בעניין רע"א 1652/10 חפציבה רבינוביץ נ' קת"ג, מיום 21.3.10 : "ככלל אין טעות יכולה להצמיח זכות קבע, והעובדה שעובדי הציבור לא פעלו באופן נמרץ כדי לבדוק את כל הנחוץ בשלב מסוים, אינה יכולה להוות בסיס לזכאות." וכן לדבריו ברע"א 7981/13 שרון סויסה נ' קת"ג , מיום 27.2.14: "סבורני, כי גם טעמים של מדיניות ציבורית ושיפוטית מנחים שלא לראות בהסתמכות המבקש, בעובדה שקיבל תגמולים במשך ארבע שנים, כזאת שמצדיקה הנצחה של טעות, ככל שנפלה כזו, שהמחיר בגינה הוא תשלום תגמולים שנים ארוכות מכספי ציבור. זאת מבלי להפחית מתכליתו הסוציאלית של חוק הנכים ונגזרותיו, עליה עמדנו בבית משפט זה בפסיקה ענפה לאורך שנים." על כן, הוועדה מצווה לנהוג ברוחב לב עם נכים, כפי שטען ב"כ המערער, אך אין משמעו של אותו רוחב לב הנצחת טעויות.
יחד עם כל האמור לעיל, נראה שהוועדה לא נימקה כנדרש מדוע הגיעה למסקנה כי נכותו של המערער בשל הסומטיזציה לא הוחמרה עם השנים, כשם שהוחמרו תסמונות אחרות.
בעניין זה אני סבורה כי נכון יהיה להשיב את הדיון לוועדה על מנת שתשקול האם חלה החמרה בנכות המוכרת במהלך השנים ואם כן מה שיעור הנכות לו זכאי המערער בגינה.

בהליך ערעור לפי חוק הנכים (ע"נ) שהוגש בשנת 2017 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ד"ר רפפורט העריך בחוות דעתו מיום 11.12.12 כי המערער סובל מתסמונת פוסט טראומתית כרונית משמעותית שנגרמה במהלך שרותו הצבאי במילואים בשנת 2007- עבר ארוע טראומתי עם מרכיבים של סכנת חיים לעצמו ומוות של חבר קרוב.
במקרה דנן, אין אנו נדרשים לידון בצורך באיבחון נוירופסיכולוגי, שכן דחיית הטענה לתיסמונת שלאחר זעזוע מוח היא על סמך המסד העובדתי שנפרש בפנינו בנוגע לארוע הנ"ל. קיומה של תיסמונת PTSD בעקבות הארוע משנת 2007: המחלוקת בעניינינו מיתמקדת בשאלת קיומו של קשר סיבתי בין שרותו הצבאי של המערער לבין מצבו הנפשי הנוכחי, ונוכח ירעת המחלוקת שפרשו המומחים הרפואיים היא מחייבת הכרעה בשתי שאלות מוקדמות: האחת, האם המערער נחשף במהלך שרותו ל"טראומה" שיש בכוחה לחולל תיסמונת פוסט-טראומתית; השנייה, האם המערער סובל מתסמונת פוסט-טראומתית.
...
רקע כללי: ביום 22.4.2012 דחה המשיב את בקשתו של המערער להכרת זכות מיום 23.12.2010 וקבע כי "בהסתמך על תוצאות הבדיקות ומן הנימוקים המצוינים בחוות הדעת הרפואית מתאריך 10.2.2012" הגיע למסקנה כי "אינה קיימת עדות לקיומו של PTSD ו/או הפרעה חרדה, הקשורה לאירוע מיום 28.4.1998 ו/או לתנאי שירותך הצבאי, כמשמעותו בסעיף 1 לחוק". המערער, יליד 1979, התגייס לצה"ל בחודש יוני 1997 ועבר למסלול "אגוז". לטענתו, בעת אימון לוחמה בשטח בנוי (לש"ב), נפל מגג מבנה, נחבל בראשו ומאז סובל מכאבי ראש וקשיי ריכוז.
נוכח האמור לעיל, דין טענות המערער באשר לתחולת המסלול הירוק- להידחות.
אם כן, במקרה דנן לא שוכנענו כי הונחה התשתית הדרושה על מנת לקבוע כי ד"ר שם-דוד הונחה ע"י פרופ' שקד.
נוכח האמור לעיל, טענתו של המערער לקיומה של PTSD מתקבלת, ואילו טענתו לתסמונת לאחר זעזוע מוח- נדחית.

בהליך תיק תעבורה (תת"ע) שהוגש בשנת 2016 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

מדובר בנאשם שחוה שני פיגועים בשנת 2002, ואירועים נוספים בעת שרותו הצבאי שגרמו לתיסמונת פוסט טראומטית קשה בשלה מצויים הנאשם ומשפחתו במצב קשה ביותר ונקלעו לחובות שבגינם נבצרה מהנאשם האפשרות לחדש את רישיון הנהיגה.
...
ביום 4.5.14 נדון ערעורו של הנאשם על גזר הדין בפני כב' השופט דראל (עפ"ת 15667-03-14) וגזר הדין בוטל לצורך מיצוי הדין כאמור להלן: "אף שאינני סבור כי על יסוד הנתונים שעמדו לפניו, בית המשפט קמא שגה בקביעותיו, נראה לי נכון לאפשר למערער להרחיב את התמונה שהוצגה לפני בית משפט קמא על ידי הבאת הראיות הנוספות וכן בדרך של הזמנת תסקיר שירות המבחן בעניינו של המערער". לאחר ביטול גזר הדין חזר התיק לדיון בפני מותב זה .
לפיכך, אני דנה את הנאשם לעונשים הבאים: פסילה מלקבל ו/או מלהחזיק רישיון נהיגה לתקופה של 12 חודשים.
אני מורה על הארכת עונש מאסר למשך 10 חודשים, כפי שנפסק על תנאי ע"י בימ"ש לתעבורה בירושלים בתיק 6656-11-10 ביום 27.12.10 למשך שנתיים נוספות.
אני מורה על הארכת עונש הפסילה למשך 5 חודשים, כפי שנפסק על תנאי למשך שלוש שנים ע"י בימ"ש לתעבורה בירושלים בתיק 6656-11-10 ביום 27.12.10 לריצוי באופן חופף.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו