הלאומית פעלה כארגון יחיד בהתארגנות ראשונית ובהתאם לכך נקבעה יציגותה; בהתאם להלכה הפסוקה, כאשר שני אירגוני עובדים פורצים מתחרים על יציגות, המועד הקובע לבחינת היציגות, הוא המועד שבו הראשון שביניהם הודיע כדין על יציגותו; לאחר שהוכרזה יציגותה של הלאומית היא נהנית מתקופת מניעות במסגרתה מנוע כוח לעובדים מלטעון כנגד יציגותה.
" (הדגשה הוספה – א.א.)
לא נעלם מהעין כי בסעיף 51 לעניין אל בטוף[footnoteRef:5] נקבע כי "בעיניין האוניברסיטה הפתוחה הרחיב בית דין זה וקבע, כי תקופת המניעות מהעלאת טענת יציגות על ידי ארגון עובדים אחר, נידרשת בכל שלבי המשא-ומתן בין המעסיק לבין ארגון העובדים, ובילבד שהם מתמשכים על פני תקופת זמן סבירה ומתנהלים בסבירות", וכי כך נקבע גם בעיניין הרכבת[footnoteRef:6].
נקבע כי שיחות ומגעים עם המעסיק "על נושאים שונים אינו מקים כשלעצמו תקופת מניעות שכן במהלך יחסי העבודה מיתקיים כל העת שיג ושיח בעניינים שוטפים בין הצדדים למערכת יחסי העבודה הקבוציים. בכלל זה יכול שבחיים הקבוציים יתקיים דיאלוג על חלוקת בונוס, העלאת שכר לסקטור מסויים, סדרי עבודה כאלה ואחרים ועוד שככלל הם חלק משגרת היחסים שבין הצדדים. לא לכך מכוונת המניעות", וכי "הדגש הוא על משא ומתן קבוצי אותנטי לקראת חתימתו של הסכם קבוצי שאינו בנושא נקודתי או מינורי בלבד. בהתאם נקבע כי הכוונה היא למשא ומתן אמיתי בתום לב, אפקטיבי ויעיל המתקיים משך תקופה סבירה, בצורה סבירה, על ידי ארגון עובדים אשר נכון לאותה עת, אין חולק כי הוא האירגון היציג במקום העבודה וזאת מתוך חתירה להסכם קבוצי שיעגן את ההסכמות. כל עוד מתקיימים התנאים הללו, ימשיך ארגון העובדים הקיים להנות מחזקת היציגות, כאמור (...)". בכל הנוגע לשיח הנוגע להעלאה בשכר נקבע כי הסכמת המעסיקה להעלאת השכר "הייתה יותר החלטה כלכלית חד צדדית של דירקטוריון החברה, לספוג את העידר הסובסידיה עד להסדרת העניין מול הרגולטור. על פי חומר הראיות שלפנינו לא ניתן לקבוע כי החלטה זו מבטאת משא ומתן עם ההסתדרות במובן זה שהעובדים ויתרו או נתנו לבד מכך שקבלו. גם אם היינו רואים בכך סוג של משא ומתן, הוא אינו ראוי להחשב מבחינת הקפו ותוכנו למשא ומתן המקים את חומת המניעות ההלכתית".
בעיניין סופרבוס נדון מקרה שבו ארגון העובדים היציג - כוח לעובדים, חתם עם המעסיקה על "שרשרת" של הסכמים קבוציים: 18.1.2018, 31.10.2018 והאחרון שבהם - הסכם המסדיר את תקציב ומנגנון רווחת העובדים, ביום 25.9.2019 (להלן - הסכם הרווחה).
בנוסף, לאחר שנקבעה זהות ארגון העובדים היציג, נכון למועד ההכרזה בחודש פברואר 2013 - הלאומית, קבע בית דין זה תקופת מניעות נוספת - שכונתה שם תקופת "יציבות ארגונית". תקופה בת 6 חודשים, אשר "תקנה חסינות לאירגון שהוכר כיציג מפני ערעור על יציגותו, ותקים "מניעות ביניים" מפני טענת יציגות של ארגון מתחרה".
...
לגבי נסיבות אותו מקרה נקבע כי בכוחו של הסכם הרווחה להקים מניעות "מבחינת תוכנו, מהותו והיקפו ... לא בכדי ההגעה אליו היתה כרוכה בסכסוך עבודה ואף בהכרזה על שביתה. כוח לעובדים הוא ארגון עובדים שיציגותו בחברה חדשה יחסית וכך גם יחסי העבודה הקיבוציים שכוננו רק בחודש ינואר 2018, עם חתימת ההסכם הבסיסי. מעיון במכלול הנסיבות לא מצאנו כי שרשרת ההסכמים נועדה לחסום תחרות בין-ארגונית, אלא היתה פרי הנסיבות".
הנה כי כן, בפסיקה שנזכרה לעיל נקבעה תקופת מניעות באחד משני מצבים: האחד, למשך קיומו של משא ומתן אותנטי, סביר ואפקטיבי, לחתימת הסכם קיבוצי; השני, למשך שנה מיום חתימת הסכם קיבוצי.
סוף דבר – הכרזת כוח לעובדים נעשתה בעת שהוא היה מנוע מלהכריז הכרזה נוגדת.
לפיכך, בקשתו נדחית.