מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תנאי הזכאות לקצבת אזרח ותיק

בהליך ערעור ביטוח לאומי (עב"ל) שהוגש בשנת 2020 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

לאחר דיון נוסף שנערך ביום 19.2.2020 הסכימו הצדדים כי פסק הדין מיום 26.9.2019 יבוטל והערעור יוכרע לגופו על ידי מותב זה על סמך כלל הטענות שהועלו בכתב ובעל פה. הטעם להסכמה זו הוא כי בהתאם להוראות האמנה (גם זו שהייתה בתוקף במועד הגשת התביעה המקורית), אדם שעומד בכל התנאים הנקובים בדין הישראלי לקבלת קצבת אזרח ותיק פרט לכך שאינו תושב ישראל במועד הגשת התביעה - אך הוא תושב בלגיה במועד זה - יהא זכאי לקבלת הקצבה מכוח האמנה על אף העידר התושבות בישראל בעת הגשת התביעה (סעיף 5 לאמנה, כאשר מובהר כי פירוט ההוראה נעשה באופן כוללני ואין בו כדי למצות את ההוראה המדויקת).
...
ברנע סבור כי טענת המוסד לפיה שהה בישראל 245 ימים ב-42 שנים, לא גובתה במסמך על אף שנטל ההוכחה לסתור את התושבות מוטל על המוסד, וממילא אין בכך התייחסות לשנים שבמחלוקת ועל כן, עובדה זו איננה מביאה למסקנה כי חדל להיות תושב ישראל באותה תקופה.
משכך, ממכלול הראיות עולה כי גם בהיבט האובייקטיבי וגם בהיבט הסובייקטיבי לא ניתן להכיר בברנע כתושב ישראל בתקופה שבמחלוקת, מלבד ביחס לתקופת הלימודים שהסתיימה בסוף חודש יוני 1976.
משכך, לא ניתן להתייחס אליו כמי שצבר את תקופת האכשרה הנדרשת על פי החוק – 144 חודשים, ודין ערעורו להידחות.
סוף דבר הערעור נדחה, למעט ביחס לתקופת הלימודים בצרפת (עד ליום 30.6.1976), אך אין מחלוקת שאין בתקופה זו כדי לסייע בצבירת תקופת האכשרה המספקת בישראל.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2018 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לפיכך, לא מתקיימים תנאי הזכאות לקיצבת אזרח וותיק והחלטת הנתבע בנסיבות העניין הנה סבירה ונכונה.
...
בית הדין הארצי קבע שם כי מדובר ב"מקרה גבולי, בו כפות המאזניים מעויינות" ובהתאמה סבורים אנו כי המקרה שבפנינו מצוי מעבר ל"גבול התושבות", נוכח שהותו המזערית של התובע בישראל והעדר מגורי קבע בה. בטרם סיום נציין, כי החלטת הנתבע נכונה ליום 21.12.15 ואולם ככל שמאז העתיק התובע את מרכז חייו לישראל (שכן מטענותיו עלה כי לכאורה שכר בשנת 2016 דירה בישראל בה הוא מתגורר וכי בת זוגו אף היא עברה לגור בישראל), עליו לשוב ולבחון את זכויותיו לאור השינוי האמור.
סוף דבר על יסוד האמור, הגענו למסקנה כי בדין דחה הנתבע את תביעת התובע לקצבת אזרח וותיק כדין, בשל כך שהתובע לא היה תושב ישראל נכון ליום 21.12.15, ועל כן לא ענה על הגדרת מבוטח לפי סעיף 240 לחוק.
משכך, התביעה נדחית.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

הוראת סעיף 296 לחוק קובעת, יחד עם יתר הוראות החוק, את תנאי הזכאות לקיצבת אזרח ותיק (דב"ע (ארצי) לא/0-4 המוסד לביטוח לאומי – פרוידנשטיין, פד"ע ב 88, 90-91 (1970); עב"ל (ארצי) 140/08 ליבוביץ – המוסד לביטוח לאומי (18.1.2009) (להלן – ענין ליבוביץ)).
...
לכן אנו קובעים כי אין כאן נבצרות שמצדיקה להתעלם מהוראת סעיף 296 לחוק (ענין ליבוביץ, פס' 13).
דין התביעה בענין זה להתקבל.
סיכום אשר על כן, התביעה מתקבלת חלקית, אך ביחס לתוספת התלויים.

בהליך ערעור ביטוח לאומי (עב"ל) שהוגש בשנת 2022 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

המסגרת הנורמאטיבית ופסק דינו של בית הדין האיזורי סעיף 249 לחוק קובע את עצם הזכאות לקבלת תוספת לקיצבת אזרח ותיק ואת תנאיה: (א) מבוטח שהגיע לגיל שבו היה זכאי לקיצבת אזרח ותיק אלולא היתה לו הכנסה העולה על ההכנסה המזכה אותו לפי סעיף 245 לקיצבה כאמור, והכנסה זו מקורה במשלח יד, תוגדל הקצבה שהוא זכאי לה לפי הסעיפים הקודמים ב-5% לכל שנה שבה היתה לו הכנסה כאמור.
...
עוד נטען כי טענת המערערת לפיה יש לחלק את הכנסותיה בשנת 2017 לששת חודשי עבודתה בלבד מהווה הרחבת חזית וכי תקנה 2(ב) לתקנות אינה חלה על המערערת בנסיבות בהן "הגיל הקובע לגביה היה בשנת 2020 [בה הגיעה לגיל המוחלט – ר.פ] שעה שבבחינת הכנסותיה במקרה דנן התייחסה לגיל הפרישה שלה בשנת 2017". דיון והכרעה תמצית ההכרעה והוראות החוק לאחר שבחנו את טענות הצדדים וכלל חומר התיק מצאנו כי אין מנוס מדחיית הערעור.
עם זאת, הטענה דלעיל נדונה בעניין לפידור, ונדחתה: "האופן בו מיושמת הוראת החוק עולה בקנה אחד עם לשונו, ולא מצאנו ממש בטענה בדבר קיפוחם של ילידי חודשים ינואר עד אוגוסט כנטען על ידי המערער. מהודעת המוסד עולה כי גם מבוטח יליד איזה מן החודשים הקודמים לחודש אוגוסט מקבל תוספת דחיית קצבה בעד שלוש שנים מלאות, לרבות בגין השנה בה מלאו לו 70 שנה". נעיר בהקשר לקביעה דלעיל כי מלכתחילה הטענה שהועלתה בעניין לפידור ושהמערערת חזרה והעלתה אינה מדויקת.
סוף דבר הנה כי כן, מאחר שהמערערת לא הגיעה בשנת המס 2017 ל"הכנסה המרבית" כמשמעה בסעיף 245 לחוק, שולמה למערערת (בדיעבד) קצבת אזרח ותיק בתוקף מתחילת השנה.
הערעור נדחה אפוא.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

באותו מקרה דובר על מבוטחת בת 97 שנים, אשר עמדה בתנאי הזכאות לקיצבת אזרח ותיק, אך לא הגישה תביעה לנתבע ולא קיבלה קצבה במשך יותר משלושים שנה.
...
(1) האם יש לכלול את שכר נובמבר 2016 בחישוב סכום הבסיס? המחלוקת הראשונה נוגעת לשאלה מהם חודשי השכר שיש להביא בחשבון "רבע השנה". במחלוקת זו אנו מקבלים את עמדת התובע.
סוף דבר התביעה מתקבלת באופן הבא: הנתבע יפעל בהתאם לאמור בסעיפים 54, 68 ו- 71 לפסק הדין.
הנתבע ישלם לתובע שכר טרחת עו"ד בסכום של 2,500 ש"ח, וכן הוצאות משפט בסך 1,000 ש"ח. סכומים אלה ישולמו ליד התובע בתוך 30 ימים מהיום.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו