מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תמ"א 38: מספר יחידות דיור מאושרות לפרויקט

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

נקבע כי ביניין העותרים כבר ביצע פרויקט מכוח תמ"א 38 ולכן לא יתוספו לו יח"ד נוספות, בעתיד ומספר יחה"ד, שאושר על פי הבקשה, ממצה את מלוא פוטנציאל יחידות הדיור במקרקעין.
...
לאור כל האמור לעיל, לא קמה עילה להתערבות בית המשפט המנהלי בהחלטה המקורית, בעניין הסדרי החניה.
התוצאה התוצאה היא, שאני דוחה את העתירה, בכפוף לכן שאני מורה ליזם להוסיף מראה, ברמפה המובילה לחניון התת-קרקעי, במקום המיטבי על פי חוו"ד יועץ תחבורה.
בשים לב לנושא הנדון ולשאלות שעלו בעתירה, החלטתי שלא לחייב את העותרים בהוצאות העתירה.

בהליך בקשות בנייה (בב"נ) שהוגש בשנת 2022 בעניינים מקומיים רמת גן נפסק כדקלמן:

לטענת ב"כ המבקש מדובר בנכס שהותר לבנייה במסגרת היתר בנייה שמספרו 2013331 מתאריך 3/3/2014, שהוא אחד ההיתרים שניתנו במסגרת פרויקט חזוק והרחבה לפי תמ"א 38 שנערכה בבנין.
בהעדר ראייה , שמלמדת שהנכס על שני חלליו ( E ו- G במש/2), שימש למגורים , אני סבור שהוכח בפני שהשיפוץ שנערך נועד לצורך שינוי את מספר יחידות הדיור בבנין .
...
בהיעדר ראייה , שמלמדת שהנכס על שני חלליו ( E ו- G במש/2), שימש למגורים , אני סבור שהוכח בפני שהשיפוץ שנערך נועד לצורך שינוי את מספר יחידות הדיור בבנין .
לסיכום טענה זו , לא הוכח בפני שמדובר בשינוי פנים.
אני מחייב את המבקש בהוצאות המשיבה בסך 3,000 ₪ אשר ישולמו עד ל – 1.11.2022.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

תגובת המשיבה 2 גם המשיבה 2 תמכה בעמדת ועדת הערר, וציינה כי עמדת הוועדה המקומית נועדה לשמוט את הקרקע תחת המאמצים שהושקעו על ידי מתקין התמ"א והמחוקק בעידוד פרויקטים של הריסה ובניה, תוך מתן פרשנות מופרכת ומאולצת להוראות התמ"א, וזאת במטרה לגבות היטל השבחה במקום בו המחוקק סבר כי יש לפטור מתשלום זה. בכל הקשור עם הסעד החלופי שביקשה ועדת הערר, היינו להשיב לה את התיק על מנת לקיים דיון תיכנוני בשאלת מספר הקומות ומספר יחידות הדיור שיש לאשר, סברה המשיבה 2 כי יש לדחות סעד זה מכל וכל באשר יש בכך כדי לחזור מהחלטה חלוטה של הועדה המקומית, שאישרה למעשה הקמת ביניין בן שש קומות וקומת גג מעל קומת קרקע, ובכל הקשור עם מספר יחידות הדיור, אישרה 27 יחידות דיור במקום 28 יחידות דיור שהתבקשו.
...
בהיבט המשפטי-פרשני, בהיות המחלוקת כאמור פרשנית, סברה הוועדה המקומית כי אין לוועדת הערר יתרון על פני ביהמ"ש: להיפך, לטענת הוועדה המקומית, קביעתה של ועדת הערר ולפיה "תכלית תמ"א 38 ואף לשונה מביאים למסקנה כי אין ממש בטענת הועדה המקומית לפיה סעיף 13, המאפשר לראות את הזכויות הבלתי מנוצלות מכוח התכניות התקפות כאילו ניתנו מכוח הוראות תמ"א 38, מתייחס רק לבקשות במסלול עיבוי וכי במסלול של הריסה ובניה מחדש הוראה זו לא חלה", הינה שגויה ואינה מבוססת על לשון התמ"א ותכליתה.
אנו סבורים כי תוצאה זו היא שעמדה לנגד עיני מתקיני סעיף 13 וסעיף 14א, אשר מחד קבעו שקודם כל מנוצלות זכויות תב"עיות, ומאידך קבעו כי יש לראות בהיתר שניתן, כאילו נוצלו בו מלוא זכויות התמ"א, למרות שבפועל נוצלו מלוא זכויות התב"ע ורק חלק מזכויות התמ"א".
סוף דבר לאור כל האמור לעיל, מצאתי לאמץ את הפרשנות שנתנה ועדת הערר לסעיפים 13 ו-14א' לתמ"א 38 לעניין "צביעת הזכויות". במצב דברים זה, אין מנוס מדחיית העתירה על שתי עתירותיה, הן לעניין העתירה העיקרית לאופן הפרשנות הראוי כאמור והן לעתירה החלופית לעניין הצורך בהשבת התכנית לוועדה המקומית לשם דיון במספר הקומות ומספר הדירות ככל שהעתירה העיקרית תידחה, כפי שצוין בפתיח לפרק הדיון.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בפסק הדין אף הובאו הדברים שנאמרו במועצה הארצית לתיכנון ובניה בדיון שהתקיים ביום 3.2.15 ושבו הוחלט על הכנת תוכנית – תמ"א 4/38, ובין היתר נאמר כי:"... המועצה הארצית ציינה כי תמ"א 38 כבר כיום תורמת להאצת הליכי ההתחדשות העירונית שמהוה אחד מיעדיה המרכזיים של מדיניות התיכנון בישראל, ע"י הרחבת תחום פעילותה, ניתן לסייע לניצול יעיל ומושכל יותר של הקרקע ולהפוך את תמ"א 38 למנוף מרכזי בהליכים של חידוש אזורים בנויים...", וכאמור בסעיף 7 לעיל ועדת הערר בהחלטתה נתנה משקל לצורך הברור בהוספת יחידות דיור באיזור הפרויקט.
" מתי מוסמכת הועדה המקומית לסרב ליתן היתר לבקשה על פי תמ"א 38: כאמור לעיל, בסעיף 21 לתוכנית נקבעה סמכותה העקרונית של הועדה המקומית ליתן על פי שיקול דעתה היתר לבקשה על פי תמ"א 38, ויותר מכך בסעיף 22 הובהר כי אין בהוראות התוכנית כדי "לשלול מסמכותה של הועדה המקומית לסרב ליתן היתר לבניה הכרוך בתוספת זכויות בנייה על פי סעיפים 14-11 א', אם מצאה משיקולים תיכנוניים, או אדריכליים, נופיים, כושר נשיאה של תשתיות כי יש לסרב לבקשת היתר...". כמו כן צוין בסעיף כי "ועדה מקומית רשאית לשקול, בין השאר, הוראות של תוכנית כוללנית לרבות תוכנית כוללנית שהוחלט להפקידה, או מיסמכי מדיניות שהוכנו על ידה, במסגרת שיקוליה בבקשה להיתר לפי תוכנית זו". ויודגש, כי עד לתיקון 3א' של תמ"א 38, נדרשה הועדה המקומית להצביע על "טעמים מיוחדים" לסירובה למתן היתר, ואילו כיום לא קיימת דרישה שכזו, ובהתאם להוראות המעבר לתיקון 3א' לתמ"א 38, נראה כי הוראות התיקון חלות גם על הבקשה להיתר שהוגשה בתיק זה, וזאת מאחר ורק על בקשה להריסת מבנה קיים בן קומה אחת והקמתו מחדש ימשיכו לחול הוראות התוכנית בנוסחן ערב השינוי, ובעניינינו כמפורט לעיל מדובר במבנה בן שלוש-שלוש וחצי קומות.
כפי שפורט לעיל, בכל בקשה על פי תמ"א 38 גלומה הכבדה צפויה על תשתיות התחבורה ברחוב זרובבל, עקב ההגדלה המשמעותית של מספר יחידות הדיור ומאידך, קיימת חשיבות באישור בקשות על פי תמ"א 38 גם ברחוב זרובבל עקב האינטרסים שאותם באה תמ"א 38 לקדם, ולפיכך היה על סלומון להניח תשתית עובדתית לכך ששיקולי התנועה והתחבורה לא נילקחו כלל בחשבון על ידי מוסדות התיכנון, או שלא ניתן להם משקל ראוי ובהתאם נקודת האיזון שנבחרה איננה סבירה באופן מהותי.
...
בכל הנוגע לטיעוני העותרים ביחס לצורך בבדיקת התכנות תחבורתית דעת הרוב בועדת הערר קבעה כי "לא הובהר באיזה אופן תוספת יחידות הדיור תעמיס על התנועה ברחוב. לאחר שקבענו כי מדובר בצפיפות סבירה לאזור ובהיעדר ראיות ולו ראשוניות לבעיית התנועה הנטענת, אנו דוחים את טענת המתנגדים בעניין זה" וגם בסוגית העמסת הפרויקט על התשתיות הקיימות קבעה ועדת הערר כי "גם טענה זו נטענה בעלמא ולא נתמכה ולו בראשיתה של ראיה..." לעומת זאת סברה נציגת מתכנן המחוז בדעת מיעוט כי : "רחוב זרובבל הינו רחוב מעגלי, צר, חד כיווני המתחבר בכניסה וביציאה לרח' מוריה. רחוב זה משמש ככניסה לכ- 30 מבני מגורים ותיקים, בבניה רוויה.
החלטת הוועדה המקומית אושרה על ידי הוועדה המחוזית אשר לאחר ששמעה את טענות היזם קבעה כי: "לא מצאנו צורך להתערב בהחלטת הוועדה המקומית לאשר את הבקשה תוך הפחתת שטח ויח"ד. אנו סבורים כי התוצאה המתקבלת מבחינת צפיפות, היא תוצאה נכונה למיקום ולרחוב ותואמת החלטות קודמות של ועדת הערר, בנוגע לצפיפות המתאימה לאזור זה." (סעיפים 36-37 להחלטה).
דיון והכרעה: לאחר שעיינתי בכל טיעוני הצדדים הגעתי למסקנה כי דין עתירת היזם להידחות, ואין מקום להתערב בהחלטות ועדת הערר והוועדה המקומית לפיהן קיים עודף בשטח הבניה המבוקש ובהתאם יש להפחית יחידת דיור אחת.
סיכום לאור כל האמור לעיל, אני מורה על דחיית שתי העתירות במלואן.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

במידה והעסקה בין אוצר קרן היסוד- התחדשות עירונית בע"מ, וחברת חברת ארביב את אביטן פרויקטים ח.פ 514731579, לא תצא אל הפועל מחוסר כדאיות כלכלית כתוצאה מביטול מספר יחידות דיור ע"י הרשויות, הרי שסעיפים 1-6 להסכם זה מבוטלים.
ביחס לתנאים, נקבע בין היתר, בכתב יד: "עפ"י הסכם מיום 11/7/14 כנגד הצגת חשבונית בסך מליון ₪ פלוס מע"מ שולם הסך של המליון ₪ לחברה כנגד הדירה הנ"ל...". התובע פנה אל קרן היסוד במכתבים מיום 21.9.2015 ו – 3.3.2016 כדי להבטיח את זכויות החברה מכוח ההסכם, בהדגישו כי "יש חובה של חתימתי כדי שיהא תוקף לכל החלטה של החברה". במכתב מענה לפניות נוספות של התובע, מיום 19.7.2016 הודיעה קרן היסוד כדלהלן: "1. אכן, ביום 11/07/2014 נחתם בין מרשתי לבין חברות דן אביטן בע"מ וחברת ארביב את אביטן הסכם בנוגע להעברת זכויות בפרויקט תמ"א 38 ברחוב קרן היסוד 38, 40 באשדוד.
...
עוד נקבע (שם, פסקה 79): "סיכומם של דברים עד לנקודה זו, מעלה קיומן של שתי מסקנות: ראשית, אובדן אמון בחברה המאופיינת כמעין שותפות עשוי להצדיק מתן סעד של הפרדת כוחות מכוח סעיף 191 לחוק החברות, אף במקרים בהם לא נתבקש סעד כזה ואף במקרים בהם הגיע בית המשפט למסקנה כי מי שפנו בבקשה לסעד להסרת קיפוח לא קופחו; שנית, חברות האחזקה דנן אכן מהוות מעין שותפויות. בנוסף לשתי מסקנות אלה, נדמה כי אין עוררין על עומקו של משבר האמון בין הצדדים – משבר שנמשך מספר שנים ולא מן הנמנע כי אף החריף בעקבות ההליכים המשפטיים המתמשכים. לטעמי די בשלוש מסקנות אלה כדי להוביל לתוצאה לפיה בנסיבות העניין אכן יש מקום להענקת סעד שתכליתו הפרדת כוחות בעקבות אובדן האמון בין הצדדים". בענייננו, החברה לא פעילה והנכס היחידי שלה הוא הדירה.
טענת הנתבעים לפיה החברה לא הייתה מממשת את זכותה לרכישת הדירה מקרן היסוד נוכח העדר שיתוף הפעולה בין בעלי מניותיה, אינה מקובלת עליי.
סוף דבר בהתחשב בכל האמור לעיל התביעה מתקבלת ואני מורה כדלהלן: נתבעים 1, 2 ו – 3, ביחד ולחוד, ישלמו לתובע, בתוך 30 ימים, את שווי מחצית הדירה בסך של 698,400 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה כדין מיום 28.10.2020 ועד למועד מתן פסק דין זה נתבעים 1, 2 ו – 3, ביחד ולחוד, ישלמו לתובע, בתוך 30 ימים, סך של 72,850 ₪ (31 חודשים X 2350), בצירוף ריבית והצמדה מיום 14.2.2021 (מחצית תקופת ההחזקה) ועד למועד מתן פסק דין זה. החל ממועד מתן פסק דין זה יישאו הסכומים שבסעיפים א ו ב דלעיל כשהם נכונים להיום (מועד מתן פסק הדין) הפרשי הצמדה וריבית כדין עד לתשלום המלא בפועל אלא אם ישולמו בתוך 30 יום.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו