טענות המשיבים 5-8:
טוענים המשיבים 5-8, כי בהתאם להוראות תקנות התיכנון והבניה (סטייה ניכרת מתכנית) תשס"ב - 1992 (להלן: "התקנות"), תוספת שטח במרתף הבית, כפי זו שאושרה על ידי המערערת, כלל אינה יכולה להתאפשר במסגרת בקשה להקלה, שכן בקשה להקלה מעין זו מהוה במקרה דנן משום סטייה ניכרת, אשר כלל לא ניתן לאשרה.
הסוגיה שבמחלוקת
מהאמור לעיל עולה כי הסוגיה שבמחלוקת הנה האם הארוע מחולל ההשבחה הנו מועד אישור תכנית המרתפים המאפשרת בנית מרתף במלוא היטל הבניין, או שמא הארוע המחולל הנו, מועד אישורן של ההקלות בזכויות הבנייה אשר אפשרו למשיבים להגדיל את שטח המרתף?
דיון והכרעה
מועד הווצרות חובת תשלום היטל השבחה
היטל השבחה, שנגבה לפי הוראות התוספת השלישית, הנו תשלום אשר ביסודו מונח רעיון של צדק חלוקתי, בעל מקרקעין אשר ערך נכסו הושבח בעקבות פעילות חוקית – תכנונית של רשות ציבורית, מחויב על פי החוק לחלוק את התעשרותו עם כלל הציבור המקומי באמצעות תשלום היטל השבחה (ר' ע"א 1341/93 סי אנד סאן הוטלס נ' הועדה המקומית תל אביב – יפו, פ"ד נב(5) 715, 719, (1999)).
מכאן, שמטרת היטל ההשבחה לאפשר גביית מס ביחס לארוע שהביא להשבחה שבעיני הנו כאמור ארוע מתן ההקלה ולא ארוע אישור תכנית המרתפים, היא זו הסבירה וההולמת את הפרשנות הראויה של דיני המס על נסיבות המקרה.
...
העובדה שתוספת השטח התאפשרה אודות להוראות תכנית המרתפים, המאפשרת בניית מרתף בהיקף היטל הבניה העילית, אינה משנה את המסקנה האחת והיחידה המתבקשת בעיני והיא שכל עוד לא אושרה ההקלה בתוספת שטח בניה והגדלת היטל הבניין, לא ניתן היה לאשר למשיבים את הגדלת שטח המרתף.
כאשר כל המקורות הללו אין בכוחם לסייע לפרשן להגיע לכלל מסקנה באשר לפירוש התכליתי של הוראת חוק המס העומדת לדיון, כי אז יתפרש החוק באופן המקל עם הנישום (ראו: ברק, פרשנות דיני המיסים, שם).
סוף דבר
מהטעמים שהוזכרו לעיל דין הערעורים להתקבל.