בכתב התביעה המתוקן טענה המערערת כי הסוכך הוקם על גבי הרכוש המשותף, כי לא ניתן לו היתר בנייה כדין לפי חוק התיכנון והבניה,התשכ"ח – 1965 (להלן – "חוק התיכנון והבנייה"), כי הוא מהוה "מיטרד ליחיד" לפי סעיף 44 לפקודת הנזיקין [נוסח חדש] (להלן – "פקודת הנזיקין") משום שהוא אוטם וחוסם ממנה מרחב אוירי וצפייה בנוף ובכך פוגע בהנאתה, וכי הקמתו נעשתה בנגוד להתחייבויות הצדדים לפי הסכם השתוף של הדיירים בבית המשותף.
כך, לא יעלה על הדעת, למשל, שבעל דירה שיש לו מרפסת תלויה חיצונית בקומה 3, ומעליו מרפסת תלויה חיצונית בקומה 6, יהיה הבעלים של כל חלל הרום שמעל מרפסת ביתו שבקומה 3 עד ריצפת מרפסת קומה 6, יעשה בחלל זה שימוש כרצונו ויפקיע מבעלי הדירות האחרים את השמוש בחלל זה.
הגדרת "רכוש משותף" לפי סעיף 52 לחוק המקרקעין היא: " כל חלקי הבית המשותף חוץ מן החלקים הרשומים כדירות, ולרבות הקרקע, הגגות, הקירות החיצוניים, המסד, חדרי המדריגות, מעליות, מקלטים, וכן מיתקני הסקה או מים וכיוצא באלה המיועדים לשמש את כל בעלי הדירות או מרביתם אפילו הם בתחומי דירה מסויימת".
"הגדרת הרכוש המשותף שבבית משותף היא שיורית, לאמור, כל מה שאינו רשום כדירה הוא בגדר רכוש משותף. לאור ההגדרה השיורית אין אפשרות כי יהיה בבית המשותף מרכיב שאינו נופל לאחת משתי קטגוריות אלה" (יהושע ויסמן, דיני קניין – בעלות ושתוף, עמ' 322, המפנה ל-ע"א 238/83 נציגות הבית המשותף נ' מרכוס, פ"ד מא(2) 561,564).
המערערת הגישה תעודת עובד ציבור של מר יוסי גלר, מנהל מחלקת רשות בנייה באגף הנדסה בעריית רמת השרון, לפיה נידרש היתר בנייה לשם התקנת הסוכך וכי "התכנות למתן היתר בנייה כזה היא נמוכה ביותר".
המשיבים הגישו, מנגד, חוות דעת של המהנדס ולדימיר לוין, לשעבר מהנדס הוועדה המקומית, ולפיה להתקנת הסוכך לא נידרש היתר בנייה.
אף עלי מקובל שהחלל הפתוח המיוחד לבניין נושא הדיון, החורג בגובהו באופן ניכר מגובה תיקרת דירת המשיבים [שהמערערת משווה אותו לחלל שבקומה מפולשת] הנו רכוש משותף, ולמצער, נכס המצוי בבעלות משותפת (כפי הגדרת הזכות לאחוזי בניה), ואין בעלים של דירה כלשהיא יכול לנכס אותו לעצמו ולשימושו הייחודי.
...
עם זאת, אין בקביעה זו, לדידי, כדי לחייב את המסקנה אליה הגיע חברי ולפיה "המשיבים אינם רשאים להתקין את הסוכך באותו חלק, משום שהוא מונע מיתר בעלי הדירות לעשות שימוש באותו חלק ... ומשמעות הדבר למעשה היא הצמדת אותו חלק לדירתם, בלי שניתנה הסכמת בעלי הדירות לכך ...".
המדובר בסוכך גלילה חשמלי, וילון/מסך הניתן להרמה ולהורדה (להלן- סוכך עליון), אשר נועד להצל את מרפסת דירתם של המשיבים ולמנוע חשיפתם של האחרונים לשמש הקופחת, כך שנהיר הוא כי פתיחתו/פרישתו אינה נדרשת, אף לא מתחייבת, במהלך היום כולו ואף לא בכל ימות השנה.
לשאלה זו לא נדרש בית משפט קמא (במובחן מהדיון שערך באספקלריה שונה של עילת המטרד) וסבורני כי אין מנוס מלהשיב את התיק לבית משפט קמא לצורך דיון והכרעה בה.
באשר ליתר ההשגות שהעלתה המערערת בערעורה, סבורני כי לא נפלה כל שגגה מלפני בית משפט קמא וקביעותיו המנומקות, המעוגנות בראיות שבאו לפניו, אינן מחייבות התערבותה של ערכאת הערעור.
יהודית שבח, שופטת, סג"נ
התוצאה
הערעור מתקבל.