מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תיקון שומה לפי סעיף 85 לחוק מיסוי מקרקעין

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

עקב טעות שהתגלתה למשיב בעיניין שווי הרכישה שיוחס למכירה משנת 1996 (בה רכש המבקש את הנכס) תוקנה השומה לפי סעיף 85 לחוק מסוי מקרקעין (שבח ורכישה) התשכ"ג – 1963 (להלן – החוק).
...
המשיב טען כי סבור כי אין מקום להיעתר לבקשת הפסלות מאחר וזו הוגשה בשיהוי ניכר ומשמעותי, שכן המלצה למבקש לשקול עמדתו בערר נאמרה כבר בשלב קדם המשפט.
ראו ע"א 1615/08 תמיר כהן נ' רס.אא.יזמות והשקעות בע"מ (פורסם בנבו, 24.7.2008), בפסקה 10: "... הלכה היא כי התבטאות שופט, בעל פה או בהחלטה, אפילו אינה מוצלחת, כשלעצמה, אינה מהווה עילה לפסילת שופט.... אין באמירה ביקורתית כשלעצמה, ואפילו נאמרה בחריפות, כדי לפסול את השופט הדן בתיק מלדון בו, והמבחן הוא מבחן החשש הממשי למשוא פנים... האחריות לניהולו של המשפט מוטלת על בית המשפט, ובמסגרת זו רשאי בית המשפט להעיר הערות הקשורות בניהולו התקין והיעיל של המשפט שלפניו... הזכות לביקורת כלפי בעל דין גם היא חלק מהותי מן היכולת לנהל את המשפט ולנווטו. לא כל אימת ששופט מעיר לבעל דין על אופן ניהול התיק על ידו, צריך השופט לפסול את עצמו. הבחינה תהא, בכל מקרה לגופו, אם יש בדברי הביקורת משום עמדה סופית היוצרת חשש ממשי למשוא פנים." יוצא אפוא, כי לא נפל כל פגם בהבהרות המותב, הן בישיבת קדם המשפט והן בדיון ההוכחות, באשר לסיכונים והסיכויים של הערר דנן.
סיכומו של דבר הוא, כי המבקש העלה את טענת הפסלות בשיהוי ניכר ובלתי מוסבר, ובכל מקרה לא העמיד תשתית עובדתית מהותית לביסוס קיומה של אפשרות ממשית למשוא פנים מצידו של המותב דנן.
אשר על כן, טענת הפסלות נדחית.

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

עקב טעות שהתגלתה למשיב בעיניין שווי הרכישה שיוחס למכירה משנת 1996 (בה רכש המבקש את הנכס) תוקנה השומה לפי סעיף 85 לחוק מסוי מקרקעין (שבח ורכישה) התשכ"ג – 1963 (להלן – החוק או חוק מסוי מקרקעין).
...
כפי שאמרה השופטת בן פורת (כתוארה אז) בע"א 218/78, אשר צוטט בהסכמה בע"א 78/83 (ל"ט (2) 57, 66): "...מסכימה אני בכל הכבוד עם אב בית הדין הנכבד, שעמדתו של המנהל היתה ברורה לכל בר-בי-רב כבר לאור הפער העצום בין הערכתו הוא לבין התמורה בהסכם. פער כזה במחיר מונע ממילא בדרך הטבע שכנוע בקיומו של תום לב, אלא אם כן נתלוו לעסקה עובדות יוצאות דופן המחייבות מסקנה אחרת". (ההדגשה שלי י.ק.) עדותם של רוכשי המגרש היתה חיונית במקרה דנן, להוכחת "עובדות יוצאות דופן" כאמור.
במצב דברים זה אין לומר כי קביעת הועדה לפיה לא הרימו המערערים את נטל השכנוע שהוטל עליהם, מצדיקה התערבותה של ערכאת הערעור הועדה שקלה את כל הנתונים שהיו בפניה ורשאית היתה להגיע למסקנה שאליה הגיעה.
זאת ועוד, אין בידי לקבל את טענת העורר לפיה די היה בכך שהרוכשים שלחו, כביכול, את התדפיס מאתר רשות המיסים בדבר העסקה משנת 2012 בחלקה הסמוכה – ובכך היה די מבחינתו כדי להסכים לתמורה שהוצעה על ידם.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

]השופט ד' מינץ: לפנינו ערעור על פסק דינה של ועדת הערר לפי חוק מסוי מקרקעין (שבח ורכישה), התשכ"ג-1963 שליד בית המשפט המחוזי תל אביב-יפו (כב' השופט ה' קירש, רו"ח צ' פרידמן ומר א' הוכמן) (להלן: ועדת הערר או הועדה) בו"ע 27213-02-19 מיום 17.1.2021 במסגרתו היתקבל ערר המשיבים על החלטת המערער לדחות את בקשתם לתיקון שומה לפי סעיף 85 לחוק מסוי מקרקעין בשל חלוף המועד להגשת הבקשה.
...
מקובלת עליי אפוא טענת המשיבים כי אין נפקות לשאלה אם הנישום בחר להצהיר מבעוד מועד על כוונתו למכור את הדירה הנוספת.
אוסיף בעניין זה כי נתתי דעתי לעובדה שבקשת המשיבים הוגשה "לתיקון שומה" לפי הוראת סעיף 85 לחוק, אולם לא מצאתי, כפי שגם קבעה ועדת הערר, כי יש בעובדה זו כדי לשנות מן המסקנה אליה הגעתי, שעה שאף לעמדת המערער אין בנמצא "מסלול" אחר מתאים להגשת בקשה מסוג זה. בשולי הדברים אוסיף מספר מילים בקשר לטענת המערער לפגיעה הבאה לידי ביטוי בפסק דינה של הוועדה, בעיקרון סופיות השומה.
זאת רק כאשר ניתן יהיה בפועל להגיע למסקנה אם התקיימו תנאי הסעיף, אם לאו.

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

העורר הגיש בקשה לתיקון שומה לפי סעיף 85 לחוק מסוי מקרקעין (שבח ורכישה) התשכ"ג-1963 (להלן – החוק או חוק מסוי מקרקעין) ובקש כי המשיב יאריך לו את תקופת 42 החודשים הקבועה בהוראת השעה להשלמת הבניה לפי סמכותו מכוח סעיף 107 לחוק מסוי מקרקעין, וזאת מאחר ולטענתו חל עיכוב בהשלמת הבניה בשל משבר הקורונה.
...
סבורני כי שגגה נפלה מלפני העורר בטענתו זו. בית המשפט אינו אמור לשבת דומם בדיון, שתוק ואילם.
מסקנה זו מתחייבת מן המציאות, בה ייתכנו מקרים בהם יביע שופט את דעתו השיפוטית באשר לסוגיה המתעוררת בפניו, תהא זו עמדה באשר לפירושו של חוק, תהא זו עמדה באשר לפרשנותו של חוזה.
אשר על כן, ולאור כל האמור לעיל, דין בקשת הפסלות שהוגשה על ידי העורר – להידחות.

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

סעיף 85 לחוק מסוי מקרקעין, שכותרתו "תיקון שומה" קובע כדלקמן: "(א) המנהל רשאי, בין אם ביוזמתו ובין לפי דרישת מי ששילם מס, לתקן שומה שנעשתה לפי סעיף 78(ב) או (ג) או לפי סעיף 82, תוך ארבע שנים מיום שאושרה השומה העצמית או מיום שנקבע שומה לפי מיטב השפיטה, לפי העניין, בכל אחד מן המקרים האלה:
...
סוף דבר: דין הערר להידחות על הסף ולחילופין לגופו של עניין, וכך אציע לחבריי לפסוק.
הניסיון של העוררים לחזור בהם משומתם העצמית ולטעון כי רכשו קרקע בלבד - לאור האמור לעיל - הינו נואל ודינו להידחות.
סוף דבר: הוחלט פה אחד על דחיית הערר על הסף ולחילופין לגופו של עניין, תוך חיוב העוררים, יחד ולחוד, בהוצאות המשיב ובשכ"ט עו"ד המשיב בסך כולל של 75,000 ₪ , אשר ישולם בתוך 30 יום מהיום, שאם לא כן יישא ריבית והפרשי הצמדה כחוק מהיום ועד התשלום המלא בפועל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו