ברשימה מפורטים 55 ליקויים שעל ספיר היה לתקנם לפני מסירת המושכר (נספח 45) – בין היתר נכתב ברשימה כי ספיר טרם הורידה את השלוט שבמושכר (סעיף 1 לרשימה); ליקויים במערכת כיבוי אש (סעיף 2); כי לא נימסרו המפתחות של כל הדלתות במושכר (סעיף 10); כי לא פורקו חדרי הקרור (סעיף 14); כי במושכר מנורות שבורות (סעיף 21); כי תאורת החרום בפרוזדור לא עבדה (סעיף 24), ועוד רשימת ליקויים.
אשוב להזכיר את הוראת סעיף 12 להסכם:
"השוכר מתחייב להחזיר את המושכר למשכיר ולמסור בו את החזקה למשכיר, בתום תקופת השכירות... כאשר המושכר פנוי מכל אדם וחפץ, כשהוא נקי ומסודר וכשהוא כולל כל שפוץ, שיפור, תוספת, שינוי, תיקון או מתקן המחוברים למושכר באופן קבוע...כאשר המערכות המצויות במושכר המפורטות בהגדרת המושכר כמפורט בסעיף 2 לעיל [הכוונה לפי סעיף 2 היא למערכות מיזוג אויר, כיבוי אש וגילוי עשן, וגנרטור] פועלות ותקינות, והכל למעט בלאי סביר. למעט בלאי שיגרם עקב אי החזקה נאותה של המושכר ו/או המערכות ע"י השוכר בהתאם להוראות הסכם זה".
כדי לזכות את ממן בפצוי כספי בגין נזק נטען שניגרם לה בגין הפרת סעיף 12 להסכם, קרי, החזרת המושכר באופן בלתי ראוי, על ממן להניח תשתית ראייתית מתאימה; בין השאר, כי בעת החזרת המושכר ביום 5.9.2017 (זה התאריך שבו חזר המושכר לידה לפי טענותיה), היו ליקויים במושכר יש להוכיח באופן פרטני כל ליקוי נטען שניגרם עקב מעשה או מחדל רשלני של ספיר, ולא עקב בלאי סביר הנובע מהעובדה כי במושכר היתנהלה פעילות של סופרמרקט במשך שלושים שנה, ומהעובדה שספיר שכרה מבנה שלא היה חדש, ולא לאחר שפוץ (כזכור ספיר החליפה את קו אופ ששכרה את המושכר לפניה) וככל שיוכחו ליקויים שכאלה על ממן להניח תשתית להקף התיקון הנידרש והערכת עלותו.
...
גם אם מצא בית המשפט כי בוצעה הפרה בוטה וחמורה של הוראות החוזה אין משמעות הדבר קיומו של נזק בלתי ממוני, ועל נפגע ההפרה לעמוד בנטל המינימאלי להראות כי אכן נגרם לו נזק.
אמנם נטען כי אבידן הוא זה שסבל מעגמת הנפש, אך אבידן אינו בעל דין בהליך דנא, ואין ראיות שיש בהן כדי 'להעביר' את הנזק מאישיות משפטית אחת לשנייה, משכך אני דוחה את התביעה לפיצוי בגין נזק לא ממוני.
לסיכום קביעותי
אני מקבלת את תביעת ממן לפיצויים מוסכמים ככל שמדובר בהפרה של סעיף 6.2 להסכם השכירות, עת הפסיקה ספיר להפעיל את המושכר למשך כ-6 חודשים, וכן בגין הפרת סעיף 12 להסכם בגין אי מסירת המושכר במועד, בתום תקופת השכירות (שתיהן הפרות יסודיות).