הנני להטיל ספק בגירסה זו.
כל שהעיד התובע על אותה שיחה היא:
"מציע את שירותי התיווך שלי באותו מעמד, אני תמיד אומר שאני לא עובד בחינם...(עמ' 6 בפרוטוקול שורות 1-3) "ואמרתי להם בפירוש לשלם..(שם בשורה 5)...עמלת תיווך משניהם." (שם בשורה 8).
כמו כן, מעיון בנספח 4 לכתב התביעה – תדפיס ממערכת ניהול הנכסים ממשרדו של התובע, במקום בו נידרש למלא קיומה של הזמנה חתומה על הזמנת שירותי תיווך – נותר ריק.
...
ובשורה 10 מגיש הנתבע את הצעתו: "אז תגלם, תביא אותי ל 6,050 שאני מקבל ותוסיף לך מצדי 10%". ובהמשך:
"עזוב, עזוב את העשרה אבל אם הכוונה שלך זה שמ- 6,050 אני צריך עוד לשלם אחוז, הבחור הזה, הדתי בא מהמודעה, אין לי מתווך באמצע שזה גם יכול להועיל וגם להפריע".
בתשובה אומר התובע: "כן..אוקיי".
אם היה הסכם לתשלום דמי תיווך מדוע לא עונה לו התובע כי קיים הסכם ואין על מה לדבר?
מה פשר דברים אלה? הם אינם מתיישבים עם סיכום מקדמי כבר בתחילת הדרך כטענתו של התובע.
"
דעה נוספת של כב' השופט אלרון בפסק דין מזרחי אף היא אינה מצדדת בפרשנות מקלה של דרישת הכתב בחוק המתווכים:
"ככלל, יש להבחין בין דרישת הכתב הקבועה בסעיף 9 לחוק המתווכים לבין דרישת הכתב הקבועה בסעיף 8 לחוק המקרקעין, כך שיש לנקוט גישה זהירה יותר ביחס לאפשרות הגמשתה של דרישת הכתב מושא ענייננו. נוסף על הלימת גישה מוצעת זו את תכלית חוק המתווכים, המעלה על נס את שיקולי הגנת הצרכן, היא נתמכת בשיקולי יעילות.".
וכדברי כב' השופטת ברק-ארז אף היא בפסק דין מזרחי: "בסופו של דבר, מתווך שזהו עיסוקו אמור להיות מודע לחובתו להחתים את לקוחותיו על חוזה תיווך כדין, דרישה שאיננה מורכבת כל עיקר. אם אינו עושה כן הסיכון הכרוך בכך אמור להיות מונח לפתחו".
ומה הם אותם מקרים חריגים וקיצוניים שיצדיקו התגברות על הדרישה הבסיסית לקיומו של חוזה בכתב? האם המקרה שבפנינו הוא חריג וקיצוני שיצדיק התגברות על הדרישה הבסיסית לקיומו של חוזה בכתב?
אבי וינרוט, במאמרו "דרישת הכתב בעסקת תיווך במקרקעין" (121) משפט ועסקים | כב (2019))
מתייחס לעניין זה: "אולם במקרים נדירים ויוצאי דופן מאוד של חוסר תום לב קיצוני ביותר, כאשר המתווך נהג כמקצוען ודאג להסדרת היחסים בהסכם בכתב אולם הלקוח נהג בדרך של רמאות מכּוונת ומודעת, הערים על המתווך וגרם לכך שלא ייחתם הסכם תיווך, לא יהא בית המשפט חסר אונים. במקרים חמורים אלה יוכל בית המשפט לעשות שימוש בעקרון תום הלב כדי להתגבר על דרישת הכתב, לשמוע את זעקת ההגינות שהמתווך ההוגן משמיע ולהציל עשוק מידי עושקו. פתרון מוצע זה פותח פתח מסוים שיש בו כדי לאפשר לבית המשפט להעניק סעד למתווך אשר נוצל ורומה, אך לא פתח רחב מדי שייצור נורמה פסולה של התנהגות רשלנית מצד המתווך בדמות אי-החתמת הלקוח על מסמך מפורט בכתב".
מסקנתי היא כי נוכח האמור לעיל, אין התובע זכאי לשכרו.
אשר על כן, הנני דוחה את התביעה ומחייבת את התובע לשלם לנתבעים הוצאות משפט בסך 10,000 ₪.