מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תחולת המשפט הישראלי על עובדים בשטחים

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בית המשפט קבע כי הדין החל על התביעה הנו הדין הפלסטינאי החל במקום ארוע התאונה, וכי אין מדובר במקרה חריג שבו יש להחיל את הדין הישראלי; הנטל להוכחה הדין הזר מוטל על התובעת, נוכח הכלל בדבר המוציא מחברו עליו הראיה.
תמצית טענות הצדדים לטענת המערערת, טעה בית המשפט קמא כאשר החיל על התאונה הסדר חוקי מתחום ניזקי הגוף, בעוד שמדובר בתביעה לניזקי רכוש; על פי הסכם הביניים שנחתם בין מדינת ישראל לבין אש"פ, המנהל האזרחי הוא המופקד על העניינים האזרחים בשטח C; רק חלק מהסמכויות האזרחיות הועברו לרשות הפלסטינאית; המטרה המפורשת של ההסכם הייתה להעביר לרשות הפלסטינאית סמכויות לגבי פלסטינאים ולא לגבי ישראלים; עצם זכות השבוב קיימת בחקיקה ביהודה ושומרון; ההסדר הבטוחי הישראלי הוחל על הנהגים הישראלים בשטחי הגדה.
...
כמו כן, נטען על ידי המשיבים כי הנטל על המערערת להוכיח את הדין הזר, בעוד שהיא לא הגישה חוות דעת להוכחת הדין הפלסטיני; לכן, דין תביעתה להידחות על הסף.
לסיכום, נקבע על ידי בית המשפט קמא כי, משלא הגישה המערערת חוות דעת מומחה לצורך הוכחת הדין הזר, ואף לא ביקשה לתקן מחדלה ולהגיש חוות דעת כזו, יש לקבוע כי אין באפשרותה להוכיח את עילת תביעתה, ולכן דין התביעה להידחות על הסף.
מנגד, נטען ע"י המשיבים כי, אין בסיס להבחנה שהמערערת מבקשת לעשות בין הדין החל על תביעה לפיצויים בגין נזק גוף לבין תביעת לשיבוב בגין נזקי רכוש; על פי הפסיקה, תביעת שיבוב צריכה להבחן על פי הדין החל במקום אירוע התאונה; מדובר במשיבים שהם תושבי השטחים, נעדרי זיקה כלשהי לישראל, ואירוע שהתרחש בשטחי הגדה, ולכן התביעה צריכה להתברר על פי הדין הפלסטיני החל במקום האירוע; פסק דינו של בית המשפט קמא, ניתן כהלכה בהתאם לפסיקה הרבה שניתנה בעניין זה, ולכן דין הערעור להידחות.
בנוסף מקובלת עלי קביעת בית המשפט קמא שלפיה המקרה דנן אינו מקים נסיבות חריגות שמצדיקות החלת הדין הישראלי על התאונה.
לפיכך סבורני כי אין מקום להתערב בפסיקת בית המשפט קמא בדבר סילוק התביעה; יחד עם זאת, יש לציין בעניין זה כי סילוק התביעה ללא הכרעה בה לגופה אינו יוצר מעשה בית דין, ודינו כדין מחיקת התביעה, לפיכך התובעת רשאית להגיש תביעה חדשה בהתאם לעקרונות שנקבעו לעיל.
סוף דבר: הערעור נדחה, כפוף לאמור לעיל, לרבות האפשרות להגיש תביעה חדשה.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בהמשך ההליך הוסיפה וטענה החברה כי נוכח מקום ביצוע העבודה צו ההרחבה לא חל. יצוין שאף על פי שהתובע הוא תושב השטחים והמפעל של החברה ממוקם אף הוא באיזור ההתיישבות הישראלית, באיזור ברקן באריאל, בפסיקה נקבע כי במקרים כגון אלו יחול הדין הישראלי (בג"ץ 5666-03 עמותת קו לעובד – בית הדין הארצי לעבודה בירושלים, פ"ד סב(3) 264, להלן – בג"ץ גבעת זאב): "במקרה שבפנינו, מדובר אמנם בתושבי האיזור, עליהם לא חל הדין הישראלי בכללותו, המבצעים עבודה במקום אשר, מבחינה גיאוגרפית גרידא, נמצא מחוץ לשטח בו חל המשפט הישראלי. אולם הלכה למעשה המובלעות הישראליות מהוות מבחינה משפטית ישובים ישראליים, לכל הפחות מבחינת תחולתו של הדין הישראלי ובפרט דיני העבודה. על עובדים בעלי אזרחות ישראלית המבצעים עבודה במובלעות אלו יחולו דיני העבודה הישראליים, על כל המשתמע מכך. משכך, ולאור האמור לעיל בדבר עיקרון השויון, לא ניתן להבחין בין עובדים אלו ובין עמיתיהם לעבודה הפלסטינאים, אשר אינם שונים מהם לכל עניין ודבר, מלבד זהותם הלאומית". במקרה דנן, הצדדים לא היו חלוקים לעניין תחולת הדין הישראלי עליהם לעניין הרכיבים הנתבעים בכתב התביעה.
...
לפיכך דין טענת הקיזוז להידחות.
לסיכום נוכח האמור לעיל, אנו מחייבים את הנתבעת לשלם לתובע את הסכומים כדלקמן: סך של 1,500 ₪ בגין אי מתן הודעה לעובד על תנאי העבודה.
דין טענות הקיזוז להידחות.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

סעיף 113(ב) לחוק המקרקעין סעיף 5(א) לחוק הסדרי משפט ומינהל [נוסח משולב], התש"ל-1970 (להלן: חוק הסדרי משפט ומינהל) קובע כך: מקרקעין הנמצאים בשטח תחולתו של צו החלת המשפט, וערב היום שבו עבר השטח להחזקת צבא-הגנה לישראל הם היו מוקנים לאדם אשר שילטונות המדינה שהשטח היה תפוס בידיה למעשה מינו אותו לממונה על רכוש האויב או לבעל תפקיד או תואר דומה [.
ההוראה, שעניינה בשחרור מקרקעין שהיו בטיפולו של הממונה על רכוש האויב הירדני, קודם שהוחל המשפט הישראלי על מזרח ירושלים, נועדה להיתמודד עם הסיטואציה שנוצרה בתקופה שלאחר מלחמת ששת הימים.
...
מסקנה זו נובעת מלשון החוק המפורשת והיא מגשימה היטב את התכלית העומדת בבסיסו.
ככל שייקבע כי המקרקעין אינם רשומים על שם בעליהם, הרי שסעיף 113(ב) לחוק חל – ויש למנות את תקופת ההתיישנות מהמועד שבו שוחררו המקרקעין לידי המשיבים, והתוצאה היא כי תביעת המשיבים לא התיישנה, כפי שנקבע מלכתחילה בבית משפט השלום ואושר בבית המשפט המחוזי.
סוף דבר, שדין הערעור להתקבל באופן חלקי, במובן זה שהדיון יושב לבית משפט השלום לצורך דיון בשאלות הטעונות הכרעה, כמפורט לעיל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

הנתבעת וקרן קיסריה לא הוכיחו מתי הוחל משפט מדינת-ישראל על מקום מגוריו של המנוח קייסר, ומעבר לכך שהדברים לא הוכחו עובדתית, הרי גם טיעון משפטי לא הועלה בכתבי הטענות ובסיכומים של הנתבעת בהקשר לכך, בטרם נתן בית-המשפט לנתבעת ולקרן קיסריה את האפשרות להשלים הטיעונים באשר להגדרת המונח "שטח ישראל". התובע טען כי בהיעדר ביסוס מבחינת הנתבעת וקרן קיסריה למיקום המקרקעין ומועד תחולת משפט מדינת-ישראל במיקום המקרקעין הרלוואנטיים ומיקום שהיית המנוח קייסר, הרי אין משמעות לטיעון נוסף מטעמו.
...
ב-17/3/2020 ניתנה החלטה על הגשת עדויות ראשיות בתצהירים בצירוף כל המסמכים הרלוונטיים, בכל הקשור בשאלת הבעלות, וזאת לאחר שהצדדים לא הגיעו ביניהם להסכמה בעניין זה. אשר על-כן, יש לבחון האם התובע הוכיח בעלות סבו, המנוח קייסר, במקרקעין הרלוונטיים לגביהם הוא תובע פיצויי הפקעה, ואזי יהא מקום למינוי מומחה לצורך קבלת חוות-דעת בנוגע לשווי פיצויי ההפקעה, או האם הבעלות לא הוכחה, ואזי דין התביעה להידחות.
בכל הקשור לעניינו של התובע, אינני סבורה כי יש הצדקה לדחות התביעה בטענת שיהוי בכל הקשור לשטח A שיש לגביו די ראיות גם כיום, אולם השיהוי של התובע וכן של סבו ואביו בהחלט גרם לנזק בכל הקשור לשטח B, וכפי שפורט לעיל - התביעה, בכל הקשור לשטח B, דינה להידחות.
לסיכום הנני קובעת כי סבו המנוח של התובע, המנוח קייסר, לא היה נפקד, והיה זכאי להירשם כבעלים של 6.628 דונם (שטח A) בחלקה 2 המנדטורית בגוש 10617.
התביעה בהתייחס ליתר השטח בחלקה- נדחית.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

אין חולק כי המנוח נולד באום אל פחם בשטח שנכלל במדינת ישראל בעת הקמתה; כי בחודש נובמבר 1948, כשהמנוח היה כבן 16 שנים וחצי, התפקד במפקד האוכלוסין וקיבל בעקבות זאת מספר זהוי ישראלי; כי עד שנת 1956 שהה המנוח בישראל, ובשנת 1956 יצא מישראל; כי בשנת 1967 לאחר החלת המשפט הישראלי על מזרח ירושלים, התפקד המנוח במפקד האוכלוסין בביתו שבמזרח ירושלים, וקיבל מעמד של תושב קבע בישראל על פי מספר זהות חדש.
אשר לטענה כי המנוח זכאי היה לקבלת אזרחות ישראלית בהתאם לסעיף 3(א) לחוק האזרחות אילו פנה בבקשה לכך, מובן כי משקלה של טענה זו מוגבל, ואין בה כדי להתגבר על עובדת אי רשומו של המנוח במירשם כאזרח ישראלי.
...
לעניין הטענה בדבר היות המנוח נתין ארצישראלי ערב הקמת המדינה, טוענים המשיבים כי אף אם זכאותו לאזרחות הייתה מוכחת כיום, אין בכך כדי לבסס את המסקנה כי בשל כך הוענקה לו אזרחות ישראלית.
מהמקובץ עולה כי אין למצוא פגם ואין עילה להתערבות בהחלטת המשיבים לדחות את טענת העותרים כי אביהם המנוח החזיק משנת 1952 עד לפטירתו באזרחות ישראלית.
אשר על כן העתירה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו