בסעיף 8 לחוזה שדן בגורל תיק הלקוחות במהלך תקופת העבודה נקבע כך:
"במידה ובתקופת העבודה יחזיק הסוכן [המערער – ח.א.ג.] רישיון בר תוקף בענפים הרלוואנטיים בביטוח ואם יבקש זאת יועבר תיק הלקוחות (למעט אותם לקוחות שהיו לקוחות סיגנון [המשיבה – ח.א.ג.] ושהסוכן הופנה אליהם על ידי סיגנון) שבהם טיפל הסוכן במסגרת סיגנון לרשות הסוכן. זאת בכפוף לכך שתערך לפני העברת-התיק היתחשבנות מסודרת בין הצדדים שבה יילקחו בחשבון כל עלויות הסוכן עד להיתחשבנות מצד אחד, ומצד שני ייזקפו לזכות הסוכן העמלות הנובעות מתיק זה. העברת תיק הלקוחות תהיה בתוקף רק לאחר שהצדדים שניהם אישרו בכתב ובחתימתם הסכמתם להעברה זו".
סעיף 9 לחוזה שדן בגורל תיק הלקוחות בתום תקופת העבודה קובע:
"עם סיום או הפסקת העבודה בגלל תום תקופת ההסכם או כאשר צד אחד להסכם הודיע, הודעה בת 5 ימים מראש ובכתב, על כוונתו להפסיק ההסכם, מסכימים הצדדים כי תעשינה הפעולות הבאות:
9.3 כל עוד לא נעשתה ההעברה של תיק לקוחות, כאמור לעיל, לאחר היתחשבנות מסודרת ובאשור בכתב, מתחייב ומצהיר הסוכן כי במקרה של הפסקת עבודה בסגנון מכל סיבה שהיא, לא יפנה למבוטחים ו/או לקוחות ו/או סוכנים שעימם בא במגע במהלך עבודתו בסגנון וגם לא יגרום ו/או ינסה לגרום למבוטחים או לקוחות של סוכנים אלה להפסיק לעבוד עם סיגנון בין אם לקוחות אלה גויסו על ידו תוך שימוש במערך המכירות והעבודה של סיגנון ובין אם לקוחות או סוכנים אלה הופנו אליו לטפול במסגרת המטלות שמילא בסגנון.
בחתימתו על הסכם זה ועל ההיתחייבות לפי סעיף זה מודע הסוכן לכך שבמערכות העבודה עם לקוחות ומבוטחים מול חברות ביטוח, רשימות של לקוחות וסוכנים, וכל מערכת השרות, התימחור ויחסי העבודה שבהם הישתלב הסוכן במהלך עבודתו בסגנון הם אינטרס קינייני של סיגנון שגובש ונבנה לאחר שנים רבות של עבודה מאומצת ובהשקעות של כספים רבים.
בסעיף 3 – אשר כותרת השוליים שלו היא "אימתי פיטורים אינם פוגעים בזכויות" – נאמר כך:
"פיטורים סמוך לפני שנת העבודה הראשונה, יראו אותם – אם לא הוכח הפוכו של דבר – כאילו נעשו מתוך כוונה להמנע מחובת תשלום פצויי פיטורים ואין פיטורים כאלה פוגעים בזכות הפיצויים".
גם הוראת חוק זו מיוסדת על דיני המניעות ונקבעה בה חזקה עובדתית, הנתנת לסתירה, לפיה עתוי הפיטורים (בסמוך לפני תום שנת העבודה הראשונה) מצביע כי אלה נעשו לחמוק מתשלום פצויי פיטורים.
וכך נאמר:
"עם זאת, כל עוד לא היתקיים התנאי, החוזה אינו ניתן לאכיפה. ברם, צד המכשיל קיומו של התנאי מנוע, מכוח סעיף 28(ב) לחוק החוזים, מלטעון, כי לא היתקיים התנאי, ובמקרה זה יראו את התנאי כאילו היתקיים. מניעות סטאטוטורית זו היא פן של חובת תום הלב ביחסים החוזיים, הקבועה בסעיף 39 לחוק החוזים (ראה: פרידמן וכהן, בספרם הנ"ל, בעמ' 641; שלו, בספרם הנ"ל, בעמ' 352, 358). מניעות זו חלה גם על תנאי שבדין, בכפיפות לכך שאין לאכוף חוזה שקיומו מותנה בתנאי שבדין שלא היתקיים. במקרה כזה, הצד הנפגע זכאי לפיצויים בלבד".
ראו גם ע"א 53/80 קבוץ שניר קבוצת פועלים להתיישבות שיתופית בע"מ נ' שטרייטר וערעור שכנגד בעמ' 200, שבו נפסקו פיצויים בשל הפרת הסכם שביצועו היה מותנה בקבלת היתר שהצד המפר מנע את קבלתו.
...
בית הדין האזורי ציין כי "מגעים אלה אינם נחוצים להכרעתנו ומצאנו שלא לפרטם".
(ב) פסק דינו של בית הדין האזורי
ביוני 2016 – טרם קבלת רישיון סוכן ביטוח – הגיש המערער תובענה ובגדרה תבע קבלת סעד הצהרתי כי עמד בתנאים המקדמיים לקבלת תיק הלקוחות; העברה בעין של תיק הלקוחות או לחילופין פיצוי בגין אי העברתו, וזאת תוך עריכת החשבונות המתאימים.
וכך נאמר:
"33. לשון ההסכם בין הצדדים ברורה וחד משמעית, עולה ממנה כי תיק הלקוחות יועבר אל התובע אם הוא יהיה סוכן מורשה במהלך תקופת העבודה או בסיומה. את סעיף 9.2 יש לקרוא כהמשך לסעיף 9 – כלומר אם במועד סיום העבודה יחזיק התובע ברישיון סוכן, או אז ניתן יהיה להעביר אליו את תיק הלקוחות בכפוף להתחשבנות. אין חולק כי התובע לא היה סוכן מורשה, לא בתקופת העבודה ולא במועד ניתוק יחסי העבודה. התובע קיבל את הרישיון רק ביום 15.12.16, כחצי שנה לאחר ניתוק יחסי העבודה. לפיכך פרשנות החוזה בהתאם לדיני החוזים, תוביל למסקנה שהתובע אינו זכאי לקבל לידיו את "תיק הלקוחות".
לבית הדין אין סמכות לקבוע כי התובע זכאי לקבל את תיק הלקוחות כאילו היה סוכן מורשה במועד ניתוק היחסים (כפי שנתבע תחילה).
משלא עלה בידי המשיבה להוכיח טעם לפגם בהתנהגות המערער, נותרת בעינה המסקנה הנובעת מסמיכות הזמנים שסיום ההעסקה נעשה בחוסר תום לב על מנת להתחמק מהוראות ההסכם בדבר העברת תיק הלקוחות.
את המניעות ניתן להשתית על סעיף 39 לחוק החוזים (ככל שיסווג סעיף 9 כתניה חוזית) או על סעיף 28 לחוק החוזים (ככל שיסווג סעיף 9 כחיוב על תנאי מתלה), כשאין לאפשר למשיבה לבנות את הגנתה על מעשיה בחוסר תום לב.
המסקנה העולה מן האמור עד כה היא כי יש להטיל אחריות על המשיבה, אשר פיטרה את המערער שלא בתום לב. זאת, בין אם מכוח השילוב של סעיף 9 לחוזה וסעיף 39 לחוק החוזים ובין אם מכוח שילוב סעיף 9 לחוזה וסעיפים 27 ו-28 לחוק החוזים.
סוף דבר – הערעור מתקבל במובן זה שמוצהר שהמשיבה חבה באחריות חוזית כלפי המערער, אשר נפגע מפיטוריו שלא בתום לב, והוא זכאי לסעד שיפוטי בגין התנהלותה.