מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תוקף ביטול העברת זכויות במשק חקלאי

בהליך בע"מ (בע"מ) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

אימן של המבקשת והמשיבה 1 (להלן: האם) הייתה בעלת זכויות במשק חקלאי (להלן: המשק).
כמה חודשים לאחר מכן הגישו המבקשת וצאצאים נוספים של האם תובענה כדי לבטל את העברת הזכויות במשק (תמ"ש 13369-03-15; להלן: ההליך הראשון).
במהלך הדיון בעירעור על פסק דין זה (עמ"ש 11421-04-18; להלן: העירעור הראשון) ביום 19.6.2018 הסכימו הצדדים להותיר את התוצאה על כנה מטעמי העידר יריבות; לבטל את שאר הקביעות בפסק הדין הראשון; להשאיר את צו המניעה בתוקף עד למות האם; ושכל עוד האם מתגוררת במשק, לא ידרשו המשיבים לפנות משם אותה או את המבקשת.
...
לאחר שעיינתי בבקשה ובנספחיה, הגעתי למסקנה שדינה להידחות.
הבקשה למתן רשות לערער נדחית אפוא.

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2019 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

לאור כל זאת עתר הדוד לסעד הצהרתי ולפיו: הסתלקותו מעזבון המנוחה בטלה; הצוו המתקן לקיום הצוואה – בטל; צו קיום צוואת המנוחה תקף; הסכם המתנה של האב בטל, העברת הזכויות במשק על שם האשה והאיש בטלה וכי יש לרשום הזכויות במשק על שמו ולחילופין להפריד את המיגרש עליו בנוי ביתו מיתר חלקי המשק, בהתאם להוראת אגף חקלאי מס' 62 של רשות מקרקעי ישראל ורישומו של מיגרש בשטח של 1 דונם על שמו.
...
שוכנעתי שבמישור הפנים משפחתי, זכותו של הדוד התמצתה בזכות מגורים בלתי הדירה וכי אין הלימה בין זכות זו לבין הזכות אשר עשויה להתקבל בידיו של הדוד, במקרה של פיצול המשק.
לסיכום תביעתו של הדוד נדחית על כל חלקיה, לצד הקביעה שבמערכת היחסים הפנים משפחתית נוצרה לדוד זכות מגורים בלתי הדירה במשק למשך כל ימי חייו.
תביעתו של האב נדחית על כל חלקיה, תוך שנקבע כי לפני הסכם מתנה שהסתיים ברישום ולפיו הוקנו מלוא הזכויות במשק לאיש והאישה בחלקים שווים ביניהם, זכויות הכפופות להסכמות הפנים משפחתיות בדבר זכותו הבלתי הדירה של הדוד למגורים במשק למשך כל ימי חייו, כך שהם אינם רשאים לפנותו.

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2020 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

בשנת 1997 ערכו בני הזוג המנוחים צוואה הדדית ובה קבעו כי הם מורישים את רכושם זה לזו וכי לאחר מותם יועברו הזכויות במשק לבתם ר' ואילו הציוד החקלאי, מכסות החלב, ראשי הבקר ומניות באירגון קניות משקי גדרות יועברו לבנם א'.
בשנת 2017 (קרי כ - 4 שנים תמימות לאחר ביטול העברת הזכויות ע"ש ר') העביר י' הזכויות במשק ללא תמורה ע"ש נכדו, ח', הנתבע.
כל הדברים דלעיל אף מקבלים משנה תוקף נוכח העובדה שהוכח כי י' ז"ל נהג גם ברכוש אחר (פיקדונות כספיים) באופן שונה מהקבוע בצוואות.
...
סוף דבר - הטענה נדחית.
לעניין התנהגות ממנה למדים על הסכמה לביטול מתנה ראו גם תמ"ש 59100-10-15 מיום 20.8.19 סוף דבר - מורה על דחיית התובענה.
התובעת תשלם לנתבע הוצאות משפט בסך של 25,000 ₪.

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2019 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

הלכה פסוקה היא, כי בכל הנוגע להעברת זכויות במשק חקלאי ללא תמורה (הכפופה, מסתמא, אף היא לדיני המתנה), מקום בו לא מתקיימים התנאים הקבועים בהסכם המשבצת ו/או בהוראות הדין, לא רואים בה מתנה שהקנייתה הושלמה, כי אם לכל היותר התחייבות ליתן מתנה, ומשכך עליה לעמוד בתנאים הקבועים בסעיף 5 לחוק המתנה, תשכ"ח - 1968 (להלן: "חוק המתנה").
האם המנוח חזר בו מן ההיתחייבות ליתן לתובע הזכויות במשק במתנה, והאם רשאי היה לעשות כן? לאחר עיון בכל אשר מונח לפניי ושמיעת עדותם של הצדדים והעדים שזומנו על ידם שוכנעתי, כי ההיתחייבות להעברת הזכויות במשק לתובע בוטלה, וכי ביטולה נעשה בידיעת התובע ובהסכמתו, ומשכך מעבר להיות טענות התובע בעיניין תוקפה של ההיתחייבות ו/או העסקה משוללות יסוד, הרי שהן נגועות בחוסר תום לב היורד לשורשו של העניין.
...
איני מקבלת טענותיו של התובע לפיהן ביצוע הוראות הצוואה עפ"י לשונה הוא בלתי אפשרי, שעה שמשמעותו היא העברת הזכויות במשק ליותר מאדם אחד.
סיכומו של דבר 115 .
נוכח האמור בהרחבה לעיל, הנני מורה כדלקמן: התביעה לסעד הצהרתי – נדחית.

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

באשר למנגנון פירוק השתוף בזכויות במשק ומיסוי עסקת המכר שתחול על הצדדים, בית המשפט ביטל את הקביעות בפסק דינו של בית המשפט למשפחה והתיק הוחזר אליו לצורך דיון והכרעה בשאלת גובה הפצוי שעל האח לשלם לעוררת בתמורה לזכויותיה במשק.
כעת, לגוף הטענה עצמה: כאמור, טענת העוררת היא כי מדובר בחלוקה ראשונה של נכסי העזבון שנכפתה עליה על פי סדרת החלטות שיפוטיות ומתוקף סעיף 111 לחוק הירושה המקנה סמכות לבית המשפט לחלק את נכסי העזבון בין היורשים.
ראו סעיף 60 לפסק דינה של כב' השופטת א. אלון בעירעור (נספח 4 לכתב הערר): "לדידי, אופן פירוק השתוף המוצע על ידי בסעיף 59 מאזן בין זכויות היורשים, תוך שמירה על תכלית הוראת סעיף 114 לחוק הירושה, המורה על העברת המשק החקלאי ופצוי ליורש הנותר, כמיקשה אחת. תוצאה זו לטעמי מגשימה את רצון האב המנוח שלא להפלות בין ילדיו, מאזנת בין זכויות הצדדים – זכותו של האח לקבל את המשק וזכותה של האחות לקבל את חלקה תוך זמן סביר ותחת פקוח ובקרה של בית המשפט." 94.
...
די בכך כדי לקבוע כי דין הערר להידחות.
מאחר וקבעתי לעיל כי העברת זכויות העוררת במשק והפיצוי ששולם לה על ידי אחיה אינה בגדר "חלוקה ראשונה" של נכסי העיזבון, הרי שבכך נדחית עמדת העוררת.
כל המהלך ה"רעיוני" הסיבובי הנ"ל – אין לו כל בסיס ויסוד ודינו להידחות.
אשר על כן, לעמדתי גם טענת העוררת לפיה התמורה ששולמה לה בסך 2 מיליון ₪ בגין זכויותיה במשק החקלאי מקורה בנכסי העיזבון – דינה להידחות.
סוף דבר: 97.
לאור כל האמור, עמדתי היא כי דין הערר להידחות על כל חלקיו, וכך אציע לחבריי הוועדה לפסוק.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו