מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תוספת שכר לרופאים בבתי חולים ומרפאות ציבוריות

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2016 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

לעומת זאת, בהסכמים קבוציים אחרים החלים על רופאים בתפקידי ניהול, נימנו מפורשות מינהלי מרפאות בבתי חולים, למשל לעניין תוספת כוננות מיוחדת.
בית הדין קבע עוד, כי פרשנות תכליתית זו של ההסכם, מתבקשת נוכח עיקרון השויון ואיסור האפליה המוטל על גוף צבורי, שכן מתן תנאים מיטיבים ועדיפים לרופאים מנהלים, לרבות מינהלי יחידות, בנושא ההשתלמות מהוה יחס שונה לשווים שאין ביניהם שונות רלבאנטית.
בסיכומי התשובה מטעמה הסבירה המדינה, כי לא ניתן היה לבדוק את אופן החלת ההסכם על רופאים שפרשו מתפקידם לפני שנים רבות, מפני שבמשרד הבריאות אין מערכת המתריעה על מתן שכר אשר עובד אינו זכאי לו, משהאחריות להיבטי כוח אדם ושכר נתונה לבתי החולים.
...
בית הדין מצא, כי עיון בהסכמים האחרים שאליהם הפנתה המדינה אינו תומך בעמדתה, שכן השוואת תפקידם של מנהלי מרפאות לבעלי תפקידי ניהול אחרים בהסכם הכוננות למשל, נוכח היקף האחריות והדרישות המיוחדות המוטלות עליהם, מציבה סימן שאלה ביחס לטענת המדינה שלפיה הצדדים אכן התכוונו להבחין בין מנהלי מרפאות לצוות רפואי ניהולי אחר, לרבות מנהלי יחידות, בקשר להענקת זכות אחרת - השתלמות מקצועית, הקשורה אף היא בטבורה לאחריות המיוחדת, הניהולית והמקצועית, המוטלת על רופאים בתפקידי ניהול.
אני סבור כי מנהלי מרפאות החוץ המופיעים לצדם של מנהלי מחלקות, מנהלי יחידות ומנהלי מכונים בהסכמי השכר בשנים 1976 1978, כזכאים לתגמול עבור כוננות על, מוגדרים גם הם כמנהלים.
כדעתה של כבוד השופטת דוידוב-מוטולה אני סבור כי יש לדחות את הערעור ולחייב את המדינה בהוצאותיהן של המשיבה ושל הר"י, בסך של 7,500 ₪ לכל אחת.
סוף דבר בהתאם לדעת הנשיא פליטמן, שאליה הצטרפו השופט טוינה ונציגת הציבור דומינסיני, הערעור מתקבל, ופסק הדין האזורי בטל.

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2017 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

זאת, תוך "יצירת עוות במערכת השכר הן במישור הכספי והן בהיבט של מדיניות שכר ראויה". המדינה הדגישה בסיכומיה כי מאז שנת 1994 "תוספת בריאות הציבור הוכרה כתוספת קבועה בשכרם של רופאי בריאות הציבור, אך לא נכללה בבסיס התמורה המשולמת עבור עבודה בתורנויות בבית חולים", כאשר איש לא ביקש לשנות זאת משך כשני עשורים ובהתאם לפסיקה יש להעניק משקל רב לאופן ביצועו של הסכם קבוצי בפועל.
תיאורטית יכולים היו הצדדים למערכת היחסים הקיבוצית להגיע למגוון רחב של הסכמות בקשר לכך (וכדוגמא - לקבוע כי שכרו של תורן חוץ יחושב לפי "שכר יום עבודה" המשולם לרופא באותו ותק המבצע עבודת בוקר באותו בית חולים), אך הדרך בה בחרו היא להתבסס על שכרם הרגיל של תורני החוץ בעבודת היום בה הם מועסקים (לפחות, כך ניתן להניח, כאשר עבודה זו מבוצעת במוסד צבורי ובהתאם להסכמים הקבוציים החלים על הרופאים).
כפי שעולה מהפרוט לעיל, תוספות אלו אינן מהוות חלק מ"ערך יום עבודה", והדבר בא לידי ביטוי הן בהסכמים שיצרו אותן; הן בחוזר 1983 אשר הגדיר כיצד יחושב "ערך יום עבודה" (בהתבסס לכאורה על ההסכמים הקבוציים שהיו בתוקף באותה עת) ואינו כולל בחובו את שתי התוספות האמורות (וגם לא את תוספת בריאות הציבור, אך זאת כיוון שנוצרה רק לאחר מכן); והן בהסכם 2000 אשר קבע במפורש כי שתי התוספות הללו אמנם תוגדרנה כ"תוספת קבועה" לצורך פנסיה תקציבית, אך לא תובאנה בחשבון לצורך "ערך יום עבודה". הרופאים ניסו לטעון כי הגדרת "ערך יום עבודה" בחוזר 1983 התייחסה אך ורק ל"עבודה נוספת" של רופאי בית חולים ולכן אין להחילה על תורני חוץ, אך "ערך יום עבודה" לפי אותו חוזר כלל גם את התוספת האמבולטורית/גריאטרית המשולמת (לכאורה וכפי שעולה מהסכם 1983) דוקא לרופאי מרפאות, ולמרות זאת לא הוכללה בו תוספת 42% (הגם שהזכאות לה נוצרה במסגרת הסכם 1983 כך שבודאי לא נשמטה בהיסח הדעת).
...
גם בטענותיהם של הרופאים לגבי הסכם 2000 בהקשר זה לא מצאנו ממש, ולא בכדי חזרו בהם הרופאים הלכה למעשה מטענותיהם בקשר לשתי תוספות אלו במהלך הטיעונים בעל-פה. סיכום נוכח כל האמור לעיל: אנו מאשרים את פסק הדין שניתן בתביעת צ'רנוקוזינסקי, מטעמיו של בית הדין האזורי.
כיוון שביצועו של פסק הדין עוכב בהתאם להחלטה מיום 22.5.16 - אנו מורים בזאת על יישומו תוך 30 יום מהיום.
אנו מקבלים את הערעור על פסק הדין שניתן בתביעת אורטנברג, בחלקו המתייחס לתוספת בריאות הציבור.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2016 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

מקור הזכאות לתשלום תוספות השכר כוננות ותכ"ז לרופאים הנה הסכמית – מכח ההסכם קבוצי שנחתם מיום 15/3/1979 אשר נקבעה תחולתו על כל הרופאים בכלל המערכות והתפקידים אותם הם ממלאים בשירות הצבורי (בתי חולים, קופות חולים, המוסד לביטוח לאומי וכו').
בדומה, הובהר בפנינו, כי תשלום תוספת השכר "תכ"ז" בהתאם לסעיף 16(א) להסכם יועד ל – "הרופאים במרפאות העירוניות (רופאים כלליים ורופאי ילדים) ורופאי כפר מתחייבים לבצע עבודה נוספת מעבר למיכסת הנפשות החלה עליהם בגין תפקידם ושעות עבודתם.." בהמשך, בסעיף קטן (ח) הוברר, כי תשלום התוספת כרוך בבצוע עבודה נוספת בזו הלשון – "סעיף זה יחול על רופאים המועסקים במשרה חלקית לרבות פנסיונרים מועסקים ואלו יקבלו תשלום ויתחייבו לבצע עבודה נוספת, הכל יחסית לחלקיות משרתם." מלשון ההסכם עולה, כי תשלום תוספות השכר כוננות ותכ"ז כרוך היה בבצוע עבודה/מטלה נוספת אשר אפיינו אותם כתוספות לשכר – כאשר בכוננות התשלום היה מותנה בדריכות ו/או באי נוחות תוך שהרופא יודע שהוא כונן; ובתכ"ז התשלום הותנה בבצוע עבודה נוספת והיא שולמה על בסיס זה לרופאי מרפאות ופנסיונרים לאחר שהתחייבו לבצע עבודה נוספת.
...
תביעת התובע לקבלת פיצויי בגין פיטורים שלא כדין, נדחית.
תביעת התובע לקבלת פיצויי בגין הפרת חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, נדחית.
כמו כן, ישלם הנתבע לתובע הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד בסך כולל של 20,000 ₪ אשר ישולם תוך 30 ימים מהיום.

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2018 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

בנוסף, לא הייתה הצדקה שלא לזכותו בהפקדות לקרן הישתלמות ולקופת גמל מהעבודה ה"נוספת" (ככל הנראה כוונתו היא לעבודה שביצע משך חודש כרופא מחליף במרפאה לבריאות האשה).
באותו אופן, כאשר הוגדר "שכר יום עבודה" לצורך חישוב התמורה בגין התורנויות, נקבע כי יילקחו בחשבון רק "שכר יסוד + תוספת ותק + תוספת יוקר + תוספת מישפחה + תוספת בית חולים + 2.5% מן השכר המשולב... " (סעיף 27), תוך פירוט רכיבי השכר המשולמים לרופא המועסק בבית חולים במשרת יום, והתעלמות מרכיבי השכר שעשויים להיות חלק בלתי נפרד משכרם של תורני החוץ.
משמעותה המעשית של פרשנות המשיב היא שרופא המועסק בבית חולים (או במשרה ציבורית אחרת) בעבודת היום ומבצע תורנויות כתורן חוץ בבית חולים אחר - יקבל את התוספת השקלית גם בגין עבודת היום שלו וגם בגין ביצוע התורנויות, תוך הפלייתם לרעה של הרופאים המבצעים את התורנויות באותו בית חולים בו הם מבצעים גם את משרתם הרגילה.
...
מטעם זה אף אין בהוראות ההסכמים הקיבוציים כל התייחסות לתורני החוץ, על אף שאין חולק בדבר ייחודיות העסקתם שאף הצדיקה בסופו של דבר הסכם קיבוצי ספציפי (הסכם 2012).
אשר לביצוע הפקדות לקופת גמל מהעבודה ה"נוספת" שביצע המשיב משך חודש במרכז לבריאות האישה - שוכנענו כי נושא זה אכן לא היה כלול בתביעתו המקורית כטענת הקופה.
עם זאת נבהיר כי לא מצאנו הצדקה להתערב בקביעתו של בית הדין האזורי בנושא זה, ואין כל סבירות בדרישת המשיב לחשב את היקף משרתו שלא לפי העבודה שבוצעה על ידו בפועל אלא לפי דרך חישוב התמורה הכספית ששולמה לו. סוף דבר נוכח כל האמור לעיל: ערעורה של שירותי בריאות כללית מתקבל.
לא מצאנו ליתן צו להוצאות לזכות המדינה והר"י. ניתן היום, ה' תשרי תשע"ט (14 ספטמבר 2018), בהעדר הצדדים וישלח אליהם.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2015 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ובהמשך, וככל שהטיפול שנבחר מחייב ביצוע פרוצידורה רפואית כדוגמת ניתוח או צנתור – התשלום יבוצע לרופא המבצע באמצעות קופת החולים או הביטוח הרפואי, ויהיה בשיעור זהה לתשלום המשולם בעת פנייה ישירה אליו (כלומר ללא תוספת בגין הלווי של מרפאת ייעוץ).
במהלך עדותו נאלץ פרלמן להודות כי מודל הפעילות של אסותא הוא אמנם שונה בתכלית משל בתי החולים הציבוריים, וכי בנגוד לאחרונים התמורה שאסותא מקבלת היא עבור השמוש בחדרי הניתוח שלה ואילו שכרו של הרופא המנתח משולם בנפרד (ראו בעמ' 955 לפרוטוקול ש' 23 עד עמ' 956 ש' 5).
בהקשר זה הפנה פרלמן בעיקר לשירותי רפואה פרטית (שר"פ) הקיימים בבית החולים "הדסה" בירושלים; ול-"ססיות" שהן מסגרות שבהן רופאי הסגל של בית חולים מסוים מבצעים עבודה נוספת של ניתוחים בבית החולים עצמו לאחר שעות העבודה הרגילות שלהם, ובגינה הם זוכים לתוספת תשלום בשכר החודשי (ראו גם סעיפים 52-45 לתצהיר אנגל, ועדות פרופ' שמר בעמ' 767 לפרוטוקול ש' 11-1).
...
מכל האמור לעיל נמצאנו למדים, כי נימוקים ענייניים הם שעמדו ביסוד הסירוב לבקשתו של פרופ' תדיר לשמש כרופא עוזר במתקניה של אסותא, וכי מדובר בעניין שמסור לשיקול דעתה הרפואי והתקציבי.
סוף דבר דינה של התביעה להידחות, וכך אני מורה.
התובע ישלם לנתבעים הוצאות בסכום כולל של 40,000 ש"ח. ניתן היום, 06 ינואר 2015, בהעדר הצדדים ובאי כוחם.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו