רקע
הנתבעת, חברת אורן הסלע בנייה והשקעות בע"מ, (להלן: "החברה" או "הקבלן" או "החברה הקבלנית"), עוסקת ביזמות ובין היתר בנתה ושיווקה את יחידות הדיור בפרויקט "פסגות המרינה" ברחוב הציונות 7,9 ו-11 בעיר אשדוד, הידוע גם בשם "מרכז צימר", (להלן: "הבתים המשותפים").
התובעת הנה נציגות הבתים המשותפים, (להלן: "התובעת"), הגישה את תביעתה, כאשר מהסעדים המקוריים, ולאחר שחלק מהסעדים שהתבקשו בכתב התביעה נמחקו, נותרו בעקרם שני סעדים: הראשון, סעד הצהרתי ולפיו הקבלן הפר הפרה יסודית את הסכמי המכר מול הדיירים השונים, בכך שטרם נרשמו הדירות, למעשה הפרויקט כולו, בלישכת רישום המקרקעין ולפיכך התבקש סעד של מינוי כונס נכסים לצורך ביצוע הרישום.
אז, התייחסתי לכך שמדובר בשיקולים מעשיים, ובשיקלול הדברים, לא השתמשתי בסמכותי ולא הוריתי על סילוק התביעה על הסף.
בין היתר, בהתייחס לבריכה ולצו עשה לגביה, טוען הקבלן כי מדובר בסעד שאין בסמכות התובעת לידרוש, שכן בהתאם לסעיף 20 להסכם המכר, האחיד מול רוכשי הדירות, הוגדר והוסכם בין הצדדים כי בריכת השחייה ומתקניה יוצאו מגדר הרכוש המשותף.
שם, בחוות דעתו של כב' השופט אהרון ברק, (כתוארו אז) היתייחס הוא לאפשרות העומדת בפני בעלי דירות להבדיל מנציגות הבית המשותף, וכלשונו (פסקה 3):
"בעיניין שלפנינו הוגשה תביעה, כאשר התובעת צוינה כנציגות בית משותף. עניינה של תביעה זו בזכויות הקניין של כל אחד מבעלי הדירות. מהטעמים, שהובאו על-ידי חברי הנכבד השופט מ' שמגר, אף אני סבור, כי תביעה שכזו אין לנציגות הכשרות להגיש, שכן אין היא נוגעת להחזקתו התקינה ולניהולו של הבית המשותף (השווה: ע"א 332/63 (2), בעמ' 217). זאת ועוד: בעלי הדירות אינם יכולים להסמיך את הנציגות, בתור שכזו, להגיש אותה תביעה, שכן אין בעלי הדירות יכולים להעניק לנציגות כוחות, שחוק המקרקעין לא העניק לה. יחד עם זאת, אין כל מניעה לכך, שבעלי הדירות, החפצים להגיש את התביעה (בין אם אלה כל דיירי הבית המשותף או חלקם בלבד), יעניקו הרשאה למספר בעלי דירות - בין אם אלה מהוים גם את הנציגות ובין אם לאו - כדי שאלה יגישו תביעה בשמם של שולחיהם. במקרה זה מתחייב, כי התביעה לא תוגש על-ידי הנציגות אלא על-ידי כלל הדיירים החפצים בכך, הפועלים באמצעות מספר בעלי דירות כשלוחיהם".
לרוכשי דירות בבתים המשותפים נשוא תיק זה, יש אפשרות לפעול באופן ישיר, אם סבורים הם שיש להם עילת תביעה, ולא כאן המקום להאריך בפירוט האפשרויות המשפטיות הפוטנציאליות העומדות לפניהם.
...
מסקנתי הינה שיש ממש בטענות החברה הקבלנית, לקושי בכך שהגורם שהגיש את התביעה הינו נציגות הבית המשותף, וזאת בהעדר כשירות משפטית לכך.
בהינתן קשיים אלו, ובקושי שבכשרות וסמכות נציגות הבתים המשותפים להגשת התביעה בעילות הקיימות, אין מנוס מקבלת טענות החברה הקבלנית לסילוק התביעה נגדה על הסף.
לפיכך בקשת הנתבעת מתקבלת ואני מורה על דחיית התביעה, בהעדר כשירות משפטית לתובעת – נציגות הבתים המשותפים להגשתה.