על פי הנטען, כאשר מרבית טענות התובעת מתמצות בנושא ההרשעה הפלילית, הרי שדין התביעה להדחות על הסף בהעדר סמכות עניינית , שכן בית משפט השלום אינו מוסמך לידון בהתיישנות העבירה או בשאלת ההרשעה הפלילית.
תמצית טענות התובעת (המשיבה)
לטענת התובעת תקנה 44א' לתקנות סדר הדין הפלילי, תשל"ד-1974, קובעת שבעבירות תעבורה שעליהן חל סעיף 239 א לחוק ובעבירות קנס, רואים את ההודעה על ביצוע העבירה , ההודעה לתשלום קנס או ההזמנה למשפט לענין עבירת הקנס כאילו הומצאה כדין גם בלא חתימה על אישור המסירה, אם חלפו חמישה עשר ימים מיום שנשלחה בדואר רשום, זולת אם הוכיח הנמען שלא קיבל את ההודעה או את ההזמנה מסיבות שאינן תלויות בו ולא עקב המנעותו מלקבלן.
עם זאת, בעיניין התיישנותו של הקנס כך נקבע:
"לצד טענתם על עצם ההרשעה, טענו המערערים לפני בית המשפט המחוזי כי הקנסות שהוטלו עליהם התיישנו. סעיף 70 לחוק העונשין, התשל"ז-1977 קובע כי משלא שולמו הקנסות במועדם, הם ייגבו על פי הוראות פקודת המסים (גביה) ככל מס אחר (ראו: עניין פסי, בעמוד 718). לפיכך, אין בסיס לטענת המערערים לפיה פקודת המסים (גביה) אינה חלה על קנסות חניה. בעיניין פסי קבע בית משפט זה (מפי השופטת ט' שטרסברג-כהן) כי כיוון שבמצב דברים כמו בעניינינו, עת רואים את המערערים כמי שהורשעו, אין בית המשפט הפלילי מוסמך לידון בהתיישנותו של הקנס שכמוהו כעונש שנגזר על ידיו; כי מדובר למעשה בגביה על פי פקודת המסים (גביה) שאינה בסמכותו של בית המשפט הפלילי; כי בקשה להצהיר על התיישנותו של עונש קנס היא במהותה בקשה למתן סעד הצהרתי אותו יכול לתת בית משפט הדן בעיניין אזרחי; וכי ההכרעה בסוגיית ההתיישנות מחייבת בחינת שאלות משפטיות ועובדתיות שבירורן מתאים להעשות בבית המשפט האזרחי (ראו: עניין פסי, בעמוד 719). השופטת ט' שטרסברג-כהן דחתה גם את האפשרות כי התיישנותו של קנס תתברר במסגרת עתירה לבג"ץ והסבירה כי:
בנסיבות אלו, ומאחר שליבת התביעה מתייחסת להוצאות הנילוות שנוספו לקנס כתוצאה ממשך הזמן שעבר מיום מתן הקנס ועד יום הגשת התביעה, כאשר שאלת התיישנותו של הקנס דרושה הכרעה לאורן של נסיבות עובדתיות נטענות, אני קובעת כי בית משפט זה מוסמך לידון בתובענה.
...
סעיף 229 (ח2) לחוק סדר הדין הפלילי קובע כי:
"לא שילם אדם את הקנס, חלפו המועדים להגשת בקשה לביטול הודעת תשלום קנס או להודעה על בקשה להישפט לפי סעיף קטן (א), ולא הוגשו בקשות כאמור או הוגשה בזמן בקשה לביטול הודעת תשלום קנס ונדחתה, יראו אותו, בתום המועדים הקבועים בסעיף קטן (א) להגשת בקשות אלה, כאילו הורשע בבית המשפט ונגזר עליו הקנס הנקוב בהודעת תשלום הקנס, ואולם הוראות סעיף קטן זה לא יחולו על אדם שבקשתו לביטול הודעת תשלום קנס הוגשה שלא במועד אך התובע דן בה מכוח סמכותו לפי סעיף קטן (ה) וביטל את הודעת תשלום הקנס, או על אדם שבית המשפט החליט לקיים את משפטו אף על פי שהודיע באיחור על רצונו להישפט כאמור בסעיף 230."
כך קבע כב' בית המשפט העליון בעניין "איתן ארז":
"המערערים לא שילמו את הקנסות שהוטלו עליהם ולא הגישו במועד בקשה לביטול הקנס או בקשה להישפט ומכאן שרואים אותם כאילו הורשעו ונגזר עליהם הקנס הנקוב בהודעת הקנס (לעניין זה ראו גם את ע"פ 3482/99 פסי נ' מדינת ישראל, פ"ד נג (5) 715, 718 (1999) (להלן: עניין פסי), שניתן בטרם נחקק סעיף 229 (ח2) לחוק סדר הדין הפלילי). אין משמעות הדבר כי דרכם של המערערים להשיג על הרשעתם בדין חסומה (ראו למשל: רע"פ 2096/07 כוכבי נ' מדינת ישראל ([פורסם בנבו], 1.5.2007) בפסקאות 9-8 להחלטתו של השופט א' לוי) וסעיף 229 (ח2) לחוק סדר הדין הפלילי מתיר לבית המשפט להיעתר, בנסיבות מסוימות, לבקשה להישפט שתוגש לאחר שחלף המועד הקבוע לכך בדין (ראו לעניין זה גם את הוראות סעיף 230 לחוק סדר הדין הפלילי). עם זאת, ברי כי בית המשפט לעניינים מנהליים אינו הערכאה הנכונה לפניה על המערערים להשיג על הרשעתם. יפים לענייננו דבריו של חברי השופט (כתוארו אז) א' ריבלין:
בנסיבות אלו, ומאחר שליבת התביעה מתייחסת להוצאות הנלוות שנוספו לקנס כתוצאה ממשך הזמן שעבר מיום מתן הקנס ועד יום הגשת התביעה, כאשר שאלת התיישנותו של הקנס דרושה הכרעה לאורן של נסיבות עובדתיות נטענות, אני קובעת כי בית משפט זה מוסמך לדון בתובענה.
משכך, הבקשה לסילוק על הסף בשל היעדר סמכות עניינית, נדחית.
המזכירות תמציא החלטתי זו לב"כ הצדדים.