הקבוצה - "נישומים העושים שימוש בנכסים מסוג 'מלאכה' או 'מעבדות' (נגריות, חייטים, מעבדות תיקונים (חשמל, מחשבים, אלקטרוניקה, אופטיקה, בגדים, מזגנים ומקררים וכו'), סנדלרים, מתפרות, מוסכים, רפדים, מסגרים, חרטים, ספרים, כריכיות, וכו'), אשר חויבו בפועל בארנונה בתעריף 'עסקים' בתחום שיפוט המשיבה, בשנתיים האחרונות שלפני הגשת בקשה לאישור זו, וכן נישומים אשר יחויבו בגין נכסים כאמור מיום הגשת התובענה ועד ליום בו תחדל הערייה מהגבייה הלא-חוקית" (סעיף 3 בבקשת האישור).
התביעה הוגשה כתביעה שעילתה אי חוקיות צו הארנונה, אך למעשה עילתה בטעות בסווג.
בצו הארנונה של המערערת לשנת 1990, חל שינוי נוסף, ועל פי צו זה, כאשר מדובר במשרדים בבניין תעשייה, נקבע כי עודף השטח שמעל 50 מ"ר יחויב לפי תעריפי החיוב "משרדים לתעשייה באותו סוג ואיזור". לאחר שנכנסו לתוקף תקנות ההסדרים בשנת 1993, בצו 1994 נקבעו ל"משרדים במפעלי תעשייה", תעריפים העולים על אלה שנקבעו לנכסים מסוג "תעשייה". נוכח הלכת אי.בי.סי, שאל עצמו בית המשפט את השאלה "אם די בכך כדי לקבוע פסקנית כי אכן עסקינן ב'פגם משורשר', ככל שהיה פעם כזה, שכן הטענה בפי המשיבה מכוונת נגד התעריף הקבוע לתת הסווג: 'משרדים במפעלי תעשייה' ולא כנגד עצם קיומו".
תשובת בית המשפט הייתה:
"דומה כי הסוגיה שלפנינו, אין להבחינה מענין אי.בי.סי, שכן גם בנידון דידן עסקינן, למעשה, בתת-סיווג שהוגדר עוד בצו הארנונה של המערערת משנת 1990, ובתעריפים ביחס לתת-סיווג זה, שהופיעו בצו הארנונה של המערערת כבר בשנת 1994. בנסיבות אלו – דומה כי אפילו אם היה פגם כלשהוא בצו הארנונה – אכן נפל שהוי מאיין בהקשר לאותו הפגם, במשמעות הילכת ענין אי.בי.סי כבר בעת הגשת העתירות (הראשונה והשניה), אף שבית משפט קמא הנכבד לא היה יכול להיות מודע, כמובן, להלכה ב-ענין אי.בי.סי שנפסקה לאחר שניתן פסק הדין, מושא העירעור. המשיבה מנסה כאמור להחלץ מהקושי הנ"ל בטענה שההליכים שיזמה נוגעים רק לחיובים שהושתו עליה בתעריף הקבוע ל'משרדים במפעלי תעשייה' בשנת 2008, שאז הוגשה גם עתירתה הראשונה. אכן בשנת 2008 שונה רק אופן חישוב גודל שיטחו של נכס מספר 091 (ראו: מע/1), בתת הסווג הרלבנטי, ואולם הפגם עליו מלינה המשיבה "קוּבע" שנים קודם לכן.
המשיבה תישא בשכר טירחה לבא כוח המייצג בסכום של 30,000 ש"ח.
הקבוצה בשמה תנוהל התובענה הייצוגית היא - נישומים העושים שימוש בפועל בנכסים ל"מלאכה" או ל"מעבדות", אשר חויבו ושילמו ארנונה לפי תעריף של "משרדים, שירותים ומסחר" בתחום שיפוט המשיבה, ב-24 החודשים שקדמו למועד הגשת בקשת האישור.
...
לאור האמור עד כאן, אני קובעת כי מתקיים התנאי הראשון שבסעיף 8(א) בחוק תובענות ייצוגיות כי "התובענה מעוררת שאלות מהותיות של עובדה או משפט המשותפות לכלל חברי הקבוצה, ויש אפשרות סבירה שהן יוכרעו בתובענה לטובת הקבוצה".
נראה שמתקיים גם התנאי הקבוע בסעיף 8(א)(2) בחוק תובענות ייצוגיות, שזו הדרך היעילה להכרעה במחלוקת, נוכח השאלה העקרונית הרוחבית שמעוררת התובענה, חרף הבדיקות הפרטניות שידרשו לשם סיווג הנכסים.
אשר לתנאים שבסעיפים קטנים (3) ו-(4) לסעיף 8(א) בחוק תובענות ייצוגיות - אני סבורה בהתחשב באופן ניהול ההליכים עד כה כי המבקשים ובא כוחם עומדים בתנאים אלו וכי קיים יסוד סביר להניח שעניינם של חברי הקבוצה ייוצג וינוהל בדרך הולמת ובתום לב.
סוף דבר
אני מאשרת את הבקשה לאישור תובענה ייצוגית.
הצדדים יפרסמו הודעה בדבר ההחלטה לאשר את התובענה, בהתאם לסעיף 25(א)(1) בחוק תובענות ייצוגיות ויכללו בה את האמור בפרק זה שכותרתו "סוף דבר" וכן יציינו כי ניתן לעיין בהחלטה המאשרת בפנקס תובענות ייצוגיות.