ועדת הערעורים, בבואה להכריע בסוגיית הקשר הסיבתי, בין הנכות המוכרת לבין פטירת המנוח, איזכרה, בפסק דינה, את נטל ההוכחה המוטל על טוען הכרה לפי חוק המשפחות, הדומה לנטל שעל כתפי תובע בהליך אזרחי, להראות סבירות של מעל 50% לקיום קשר כזה, לפי מאזן ההסתברויות (בעקבות ע"א 192/85 קצין התגמולים נ' הכט, פד"י מ"ד 3, 646.
אף שגם אצל בן אברהם ז"ל לא נעשתה נתיחה שלאחר המוות, נקודת המוצא של בית המשפט, בשונה מענייננו, הייתה, שהמנוח נפטר ממחלת לב. הנחה זו הייתה בבסיס חוות הדעת של המומחה שמינתה ועדת הערעורים, פרופ' אלדר, מנהל מרכז הלב של בית החולים שיבא, והוא התבקש לבחון הקשר הסיבתי בין הנכות המוכרת לבין הפטירה כתוצאה ממחלת לב. בפסק הדין בעיניין "בן אברהם", לא הוכרעה כלל טענת המשיב, שחלק על כך כי ניתן לייחס הפטירה, באופן מוכח, למחלת לב. לא כך בעניינינו – הכול מסכימים שקיימת היסתברות שווה לכך שמות המנוח נגרם בעטיו של דימום מוחי, כשם שיכול היה להגרם מהפרעת קצב לבבית.
נקל להבין, שבעניינינו לא ניתן לדבר, כלל ועיקר, על גורם תורם למות המנוח, שקשור לנכותו המוכרת, כזה ששעור תרומתו למוות אפילו מתקרב לאותם 40% כפי שנפסק אצל בן אברהם ז"ל.
על כן – אין ממש באנלוגיה שהתבקשנו למתוח בין פסק הדין בפרשת "בן אברהם" לבין עניינו של המנוח דוד פטל ז"ל.
מכל הטעמים הללו, וכאמור לעיל, דעתי היא, שיש לדחות העירעור, הגם האמפתיה וההבנה שאנו חשים כלפי המערערת, אלמנתו של נכה צה"ל, דוד פטל ז"ל, אשר סבל שנים ארוכות וכואבות בעטיה של פציעתו במהלך שרותו הצבאי.
...
השופט א. ואגו:
זהו ערעור על פסק דינה של ועדת הערעורים לפי חוק משפחות חיילים שנספו במערכה (תגמולים ושיקום) תש"י- 1950 (להלן:"חוק המשפחות"), בראשות כב' השופטת (בדימ') ר. בהט, שניתן ביום 24.3.15, ובו נדחה ערעורה של המערערת על החלטת המשיב שלא להכיר בזכאותה לפי חוק המשפחות.
לטעמי, מסקנתה של ועדת הערעורים, על כי נטל ההוכחה בעניין הקשר הסיבתי לא הורם, די הצורך, בידי המערערת, היא מסקנה נכונה, ואף מתחייבת.
הצטברותן של נקודות אלה, שבכל אחת מהן יש להכביד על טיעוני הליבה של המערערת ולמזער את ההיתכנות ההסתברותית של קיום קשר סיבתי כנטען, אינה מאפשרת הגעה למסקנה מושכלת, שלפיה הסיבה לפטירת המנוח מקורה, על פי מאזן ההסתברויות, בהפרעת קצב לב דווקא, להבדיל מדימום מוחי, ושאותה הפרעת הקצב באה בשל שימוש בתרופת אלגוליזין, ולא בשל גורמי סיכון אחרים.
אשר לטענה שעניינה אנלוגיה למקרה שנדון בפסק הדין "בן אברהם", בפני ביהמ"ש המחוזי בחיפה: אף לשיטת ב"כ המערערת, אין מדובר בהלכה המחייבת או מנחה את בימ"ש זה, אולם, נטען, כי יש לאמץ את נימוקיו ודרך הילוכו של בימ"ש המחוזי שם, עת הגיע למסקנה כי הוכח, די הנדרש, הקשר הסיבתי בין נכות מוכרת של קטיעת גפה, לבין פטירתו של הנכה, לימים, ממחלת לב טרשתית.