ברע"א 411/13 מפעלי מתכת ש. כהן בע"מ נ' מנורה מבטחים ביטוח בע"מ ואח' (20.5.13) נקבע כי:
"אכן, נוכח השינוי במבנה ההוצאה לפועל, והפרדת מערך הגבייה והאכיפה ממערכת המשפט, נידרש בית המשפט לבחינה מחודשת של אמות המידה לדיון בבקשת רשות ערעור בהליכי הוצאה לפועל ... במצבים אלו, שבית משפט השלום יושב כערכאת ערעור על החלטת רשם ההוצאה לפועל, הוא למעשה הגורם השפוטי הראשון המכריע בסוגיות המשפטיות המתעוררות במסגרת ההליך...
מדובר בשאלה נקודתית והיא האם בנסיבות של מקרה דנן, היה מקום ששכר טירחת הכונסים יחרוג מאחוז אחד שנקבע בהסכמה בעת שההליך נוהל בבית המשפט ומונו הכונסים וכיצד משפיעה העובדה שההליך הועבר לפיקוח לישכת ההוצאה לפועל על גובה שכה"ט, לאור ההסכם שעליו חתמו חלק מהמשיבים עם המבקש ושבמסגרתו הוסכם שככל שההליך יועבר ללישכת ההוצאה לפועל, שכר הטירחה לא יוגבל לאחוז אחד.
כפי שנקבע ברע"א 1004/06 מנדלסון נ' גורגה (27.5.07): "לכאורה, נראה כי אכן ישנו פער משמעותי בין שכר טירחת כונס נכסים המקובל בפסיקה - 6%-8% מערך המכירה - ובין שכר הטירחה שנפסק למבקשים - 0.34% מערך המכירה... אף בתגובות המשיבים לא מצאתי הסבר שיניח את הדעת ויצדיק את הפער האמור. יחד עם זאת, לא מצאתי מקום לקבל את הבקשה שכן כל טענות המבקשים עניינן יישום הדין והנוהג על המקרה הנידון, ואין הן מעלות שאלה ציבורית או משפטית בעלת חשיבות החורגת מעניינם של הצדדים... יתר על כן, הסוגיה הנדונה היא גובה שכר טירחת המבקשים בתפקידם ככונסי נכסים. מן המפורסמות הוא שאין זה מדרכה של ערכאת העירעור להתערב בעניינים כגון דא, קל וחומר כאשר מדובר בערכאת ערעור שנייה".
ראו גם: רע"א 8249/18 ויינשטיין נ' דיין (17.12.18), ע"א 621/83 בנק לאומי לישראל נ' פינצ'וק כונס נכסים, פ"ד מא(2) 660 (1987) וע"א 6853/19 עו"ד בר טל נ' דה-פז (13.7.21).
...
שהרי, היה עליו לבדוק את ההחלטות שניתנו בעניין הכינוס ובנוסף, העובדה שנקבע בהסכם ששכר הטרחה יעמוד על אחוז אחד ככל שההליך יתנהל בבית המשפט לענייני משפחה, "איננה צירוף מקרים אקראי".
לפיכך, הערעור מתקבל בכל הנוגע לגובה שכר הטרחה ושכרו של כל אחד מהכונסים יעמוד על 1% בתוספת מע"מ.
תמצית טענות המבקש
השאלה העומדת להכרעה בבקשה דנן היא "עקרונית ורוחבית". פסק הדין פגע פגיעה אנושה בעקרון חופש החוזים ולכן יש לתת רשות ערעור בהתאם להלכת "חניון חיפה" (רע"א 103/82 חניון חיפה בע"מ נ' מצת אור בע"מ, פ"ד לו(3), 123).
אולם, המבקש הגיש את הבקשה דנן, יום אחד לאחר שחלף המועד להגשתה ולכן כבר מסיבה זו, דין הבקשה להידחות.
לכן, כפי שמציינים ש' שוחט וד' שאוה בספרם סדר הדין בבית המשפט לענייני משפחה (תש"ע-2009) בעמ' 331: "הליכי פירוק שיתוף במקרקעין בין בני משפחה אחרים יבוצעו אף הם בבית משפט לענייני משפחה אך לא מכוח סעיף 7 לחוק בית המשפט לענייני משפחה אלא מכוח אופייה של החלטת הפירוק שבאמצעותה יסיים בית המשפט את מלאכתו, עם אישור הסכם המכר של המקרקעין שהחליט על פירוקם".
ע' מאור וא' דגני בספרם על כונס הנכסים – כינוס נכסים בהוצאה לפועל ובהליכי אכיפה מנהלית (2015), עמ' 56-58 מציינים שפסק דין לפירוק שיתוף צריך להיות מבוצע בבית המשפט ולא בלשכת ההוצאה לפועל וכלשונם: "לסיכום המצב המשפטי הנוהג היום: הליך של פירוק שיתוף נעשה מראשית ועד תום על ידי בית המשפט בלבד" (ראו גם: ע"א 613/78 אניס נ' פוירשטיין, פ"ד לד(1) 32 (1979)).
סיכומו של דבר: הבקשה נדחית והמבקש ישלם למשיבים 1-13 הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך של 10,000 ₪.