המחלוקת בין הצדדים נוגעת בעיקרה לסוגיית נטלי ההוכחה, ובכלל זה לשאלה כלום עמדה התובעת בנטל הוכחת מקרה הביטוח – הוא "הגניבה" בעניינינו, וככל שכן – האם עמדה הנתבעת בנטל הוכחתו של סייג לכסוי הבטוחי.
בהמשך לאמור פנתה התובעת לנתבעת בבקשה לקבלת תגמולי הביטוח ומשפנייתה נדחתה – הוגשה תביעה זו.
לטענת התובעת, ארוע הגניבה מהוה "מקרה ביטוח" בהתאם לתנאי הפוליסה שלה אצל הנתבעת וסרובה של הנתבעת לשלם את תגמולי הביטוח עומד בנגוד לחוזה הביטוח, בנגוד לפוליסה ובנגוד לחוק חוזה הביטוח, התשמ"א – 1981, כאשר יש לחייבה בתשלום ריבית מיוחדת על פי ס' 28א. לחוק חוזה הביטוח.
לטענת התובעת, היא הרימה את הנטל המוטל עליה להראות שהרכב נגנב ושהתקיימו ארבעת היסודות הדרושים להוכחת מקרה ביטוח בעניינינו, וזאת בין אם באמצעות הצגת התלונה שהוגשה על ידי שוכר הרכב למישטרה, בין אם במשלוח זוג מפתחות הרכב ומסמכים שונים ביחס לרכב לידי הנתבעת, בין אם בהצגת ההתכתבויות בין שוכר הרכב לנציגי הנתבעת, ובין באמצעות מיסמך שהגישה הנתבעת עצמה וממנו עלה כי ארוע הגניבה היתרחש בעיר באר שבע והרכב הגיע לשטחי הרש"פ ומאז לא הושב לבעליו.
בתוך כך, על התובעת בעניינינו לעמוד בנטל השיכנוע לעניין עצם התרחשותו של מקרה ביטוח מסוג גניבה המכוסה תחת פוליסת הביטוח שהנפיקה לה הנתבעת, כמו גם לעניין גובה הנזק - קרי גובה תגמולי הביטוח שעל הנתבעת לשלם לה מכוח חוזה הביטוח שנכרת בין הצדדים (ר' ע"א 78/04 המגן חברה לביטוח בע"מ נ' שלום גרשון הובלות בע"מ, פ"ד סא(3) 18 (2006) (להלן – "עניין המגן")).
בהקשר זה נקבע כי:
"בבסיס סעיף 25 עומדת תפיסה שונה מזו העומדת ביסוד חוק חוזה הביטוח: בעוד שהמבטחת נתפסת, בדרך כלל, כצד החזק בעסקת הביטוח, ועל כן מרבית ההסדרים בחוק נועדו להגן על המבוטח מפני כוחה העדיף של המבטחת, הרי שישנם מצבים הדורשים היתערבות לטובת המבטחת דוקא, כשהמובהק שבהם הוא מקום בו היתרחש מקרה הביטוח (ירון אליאס דיני ביטוח כרך ראשון (2002) 477. להלן: אליאס). לאחר קרות מקרה הביטוח, נהנה המבוטח מיתרון מידע על פני המבטחת. יתרון זה "עשוי להתבטא בעצם הידיעה אם אכן היתרחש הפסד, בהכרת נסיבות ההתרחשות שלו, בידיעת שיעור הנזק המדויק שניגרם לו מההפסד, ובעובדה שהוא לומד על היתרחשות מקרה הביטוח לפני המבטחת. במקרים מסוימים עלול המבוטח לנסות להסתיר מידע מהמבטחת. הוא יכול לטעון שניגרם לו הפסד מהתרחשות מקרה ביטוח שעה שמקרה ביטוח לא ארע כלל; הוא יכול להפריז בשיעור הנזק שניגרם לו; הוא יכול למסור מידע כוזב בדבר נסיבות היתרחשות ההפסד כך שמאורע שאיננו מבוטח ייחשב למבוטח והוא יכול לייחס נזקים שארעו בעבר לארוע המדובר... זוהי בעיית סיכון מוסרי" (שחר ולר "חובת הגילוי לאחר קרות מקרה הביטוח וחיוב מבוטחים בפיצויים עונשיים בגין מרמת ביטוח" עלי משפט א (2000) 277, 278).
...
לאור האמור, אני קובעת כי התובעת הרימה את הנטל להוכחת הנזקים שנגרמו לה בעקבות התאונה שבענייננו.
עוד אציין, כי בנסיבות אינני מוצאת לנכון לחייב את הנתבעת בריבית עונשית לפי ס' 28א. לחוק חוזה הביטוח משום שלא שוכנעתי כי הימנעותה מביצוע התשלום לא נבעה מקיומה של מחלוקת בתום לב מצד הנתבעת.
סיכום
הנתבעת תשלם לתובעת סך של 224,475 ₪ בתוספת הפרשי ריבית והצמדה כחוק מיום הגשת התביעה, אגרת בית משפט ששולמה, ושכר טרחת עו"ד בסך 25,000 ₪.