בית משפט לעניינים מינהליים בבאר שבע
בפני כבוד השופט גד גדעון
עת"מ 40242-02-21
העותרים
1. טרנקילו ייזום וניהול פרויקטים בע"מ
2. עדי מסורי
3. איל מסורי
ע"י ב"כ עוה"ד ניר מנחם ואיתן חיימוביץ'
המשיבות
1. רשות מקרקעי ישראל
ע"י ב"כ עוה"ד גלי צימרמן-חדאד – פמד"א
2. עריית נתיבות
ע"י ב"כ עוה"ד רון צין, רוית ברעם-מזור ושלי לב-שרמן
פסק דין
מדיניות הסכם הגג מעוגנת בהוראות אלה:
החלטת ממשלה מס' 768 (דר/29) מיום 9.10.2010 המסמיכה את רמ"י לפקח ולבקר את הסכמי הגג, וקובעת כי המשיבה רשאית לגבות הוצאות פיתוח מיזמים לצורך הקמת תשתיות-על ותשתיות צמודות בתחומי התוכניות הכלולות בהסכמי הגג, חלף גביית הרשות המקומית לפי חוקי העזר הערוניים.
ר' בסעיף 7.3: "הקמת תשתיות העל והתשתיות הצמודות על ידי הרשות המקומית תמומן על ידי אגרות והיטלים שתיגבה הרשות המקומית למטרה זו לפי חוקי העזר הערוניים, או לחילופין על ידי הוצאות פיתוח שיגבו משרד הבינוי והשיכון או רשות מקרקעי ישראל מיזמים, לפי כל דין";
החלטת מועצת מקרקעי ישראל (בפרק 3 לקובץ ההחלטות); הכוללת את סעיף 3.5.5 הזהה בנוסח לסעיף 7.3 להחלטת הממשלה דלעיל.
בעיניין ע"א 3604/20 רשות מקרקעי ישראל נ' י.ח דמרי (26.7.2022) בפס' 48-45 נקבע שיש לבחון את שני הרכיבים – הוצאות הפיתוח ומחיר הקרקע – ביחד, כאשר העלאת טענה לגבי רכיב אחד, מבלי להיתחשב בהשפעתו על יתר רכיבי התשלום ועל התמורה הכוללת, עשויה להיראות מלאכותית, שכן הוצאות הפיתוח הן חלק מהמחיר הכולל עבור הקרקע.
לפיכך, מקום שהעירייה מבקשת להטיל היטל משלים בגין בנייה נוספת, יש לחייב את אשבד בכל סכומי ההיטל שהעירייה הייתה זכאית לגבות כדין לפי התעריפים הקבועים בחוקי העזר – הן בגין החיוב הראשוני הן בגין החיוב המשלים, ומסכום זה לקזז את הסכום ששילמה למבני תעשיה בגין עבודות הפיתוח הראשוניות.
ר' פסקה 67 לעניין דירות יוקרה: "גורמי העיריה, וכן השילטון המקומי, הצביעו על טעמים שונים שבגינם עשויה להיות תועלת רבה בהסדר שעל פיו עבודות הפיתוח במיזם, המוטלות בדרך כלל על הרשות המקומית, יתבצעו על ידי היזם, ותיעשה היתחשבנות לענין זה ביחס להיטלי הפיתוח ... לכך יש להשיב, ראשית, כי התועלת שבהטלת ביצוע עבודות הפיתוח על היזם עדיין אינה מאיינת את הפגם שבמתן פטורים מתשלומי חובה שלא על פי דין. יחד עם זאת, הכלל לפיו אין לפטור מתשלום חובה בלא הסמיכה חוקית אינו מונע מכל וכל אפשרות כי היזם יבצע את עבודות הפיתוח הרלבנטיות למיזם. אלא, שנידרש כי הדבר ייעשה על פי הוראות הדין וכללי המינהל התקין, ... כדי שהעיריה תוכל להפקיד בידי יזם עבודות פיתוח שיבצע במקומה, עליה לנקוט בהליכי מיכרז, או לעמוד בתנאים לפטור ממכרז בהתאם לחוק ולתקנות. היתקשרות עם היזם על פי כללים אלה היא כמובן אפשרית, תוך תשלום תמורה נאותה ליזם בעבור העבודות. אין מניעה משפטית לקזוז היטלי הפיתוח המגיעים על פי החוק מהתמורה המגיעה ליזם בעבור ביצוע עבודות הפיתוח על פי תנאי החוזה ... התוצאה היא, כי אכן עשוי להמצא מסלול חוקי שבאמצעותו אפשר שיזם יבצע עבודות פיתוח הקשורות למיזם שאותו הוא מנהל, במקום הרשות המקומית, ואילו התשלום המגיע לו בעבור עבודות אלה יבוצע על דרך של קזוזו כנגד היטלי הפיתוח שאותם הוא חב לעיריה. אולם הליך כזה צריך להתנהל על פי הדין, הן בכל הנוגע לדיני המכרזים החולשים על ההיתקשרות, והן באשר להטלת היטלי פיתוח על הגורם החייב בהם, ובשיעורים הנקובים על פי חוקי העזר".
בעניינינו, עומדת הרשות בתנאים לפטור ממכרז ואין כל קושי בהתקשרות מול המשיבה.
בסעיף 5.5 להסכם ההשבה נקבע כי הקבוץ יישא בכל החיובים, האגרות, ההיטלים והוצאות הפיתוח מכל מין שהוא, החלים ו/או שיחולו על מיגרשי המסחר ומגרשי ההקצאה בפטור "ולרבות כל פיתוח עתידי שיבוצע ע"י הרשות המקומית או על ידי הגורם המפתח".
בסעיף 5.6 להסכם ההשבה אף ויתר הקבוץ על כל טענה ו/או תביעה כנגד רמ"י בכל הקשור לבצוע עבודות הפיתוח, לרבות בקשר לזהות הגורם המפתח, טיב העבודות, לוחות הזמנים וגובה תשלומי הפיתוח.
...
סבורני, כפי שיפורט להלן, כי טענת העותרים כי הם אינם חייבים בתשלום הוצאות פיתוח מעבר לקבוע באגרות ובהיטלים, כמו גם טענתם כי יש לחייבם בתשלום הוצאות פיתוח לפי תעריפי העבר, חותרת תחת מהותן של ההוראות בהסכם ההשבה, וכי העותרים אינם יכולים לשנות בדיעבד את התנאים להשתכללות הזכות ואת התחייבויות הצדדים בהסכם.
הסעיף מורה כי העותרים ישלמו הוצאות פיתוח באותה מתכונת שתחול על שאר המגרשים, וזאת לפי הוראות המשיבה כפי שיחולו בעתיד, במועד הרלוונטי.
לא נמצא, אם כן, מקום להתערב בהחלטות המשיבה, והעתירה נדחית אפוא.