מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעת שיבוב של המל"ל בגין תאונת דרכים ברכב מעביד

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה נצרת נפסק כדקלמן:

ולכן, בסיכומיו, חזר בו התובע מטענת השבוב בציינו כי "בהתאם לחוק ומאחר והיה זה "רכב המעביד", לא יכול היה המשיב – המוסד לביטוח לאומי לחזור בתביעה כנגד חברת הביטוח (אשר יצאה נשכרת בכך כי שילמה סכום מופחת לעורר), מצ"ב תעודת עובד ציבור".
הינה כי כן, התובע הסתמך על תעודת עובד הציבור שם צוין במפורש כי לא נשלחה ולא תישלח דרישת שבוב לחברת הביטוח בגין גמלאות נכות מעבודה ששולמו וישולמו לתובע עקב תאונת דרכים מיום 31.10.13 וזאת בשל העדר עילת שבוב (תאונה תוך כדי עבודה ברכב מעסיק).
זכות השבוב של המוסד כלפי חברות הביטוח, קיימת מכוח החוק, ומכוח הסכמים בין המוסד לחברות הביטוח, במישור היחסים ביניהם, וכספים המתקבלים מאת חברות הביטוח, אינם כספים המוחזקים על ידי המוסד עבור הנפגע".
...
שוכנענו אפוא, שהנתבע פעל כדין מכוח תקנה 17 לתקנות ולא מצאנו כל פגם בהתנהלותו בעניין זה. לכן, די באמור עד כה כדי לדחות את התביעה.
לאור האמור, אנו דוחים את טענות התובע בדבר השבה ועשיית עושר ולא במשפט (גם, כאמור, מפאת חוסר סמכות עניינית).
סיכום לאור כל האמור לעיל, התביעה נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

המדובר בתביעת שבוב שהגיש המוסד לביטוח לאומי, בעקבות תגמולים ששילם לנפגע לאחר ארוע תאונת דרכים שמהוה גם תאונת עבודה.
לאחר הגשת כתב התביעה, הגשת כתב ההגנה ובירור נסיבות הארוע הסתבר, כי התאונה אירעה ברכב מעביד ומשכך לא יכולה להיות מחלוקת שלתובע אין זכות שבוב ודינה של התביעה להדחות.
...
בנסיבות אלה, נראה נכון לקבוע שכל צד ישא בהוצאותיו וכך אני מורה.
סוף דבר התביעה נדחית כמבוקש וכמוסכם.
המזכירות תשלח החלטתי לצדדים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2017 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

מאמר מוסגר בראשית הדברים כבר בראשית הדברים יודגש, לעניין המתוה הדיוני אשר הוסכם ביחס לתובענה דנא, כי בנסיבות הייחודיות של תובענה זו, קיימת הלכה משפטית מחייבת, וכעולה מחוק יסוד השפיטה, בית משפט דנא מחוייב לה. בית המשפט העליון פסק, ב- ע"א 545/85, אליהו חברה לביטוח בע"מ נגד מסעודי אלגריסי כי במקרה שהניזוק נפגע בתאונת עבודה בנסיעתו ברכב המעביד, לא מיתקיים האנטרס הצבורי שהמל"ל יחזור אל המזיק בתביעת שבוב, ואין טען לתמרץ ניזוקים לדיווח למל"ל ולכן הם אינם זכאים לתמריץ בדמות תוספת של 25% מהנזק: "...ע"פ הילכות הנזיקין אין מזיק חב אלא כדי שיעור הנזק שגרם, אלא, כמו שנאמר בדבר ההסבר, המזיק המעביד היה מבוטח לעניין זה בביטוח לאומי, משמע, כל עוד לא עלה שיעור הנזק על סכום הגימלאות המשתלמות על ידי הביטוח הלאומי, מן הדין שהמעביד יהא פטור...". לאור חוו"ד האקטוארית שהוגשה לתיק לפיה נזקיו של התובע נבלעים בתוך תגמולי המל"ל ולאור ההלכה המשפטית המחייבת, לפיה התובע אינו זכאי לקבלת רבע מגובה הנזק, ולאחר שהצדדים הביעו בפני את עמדתם המנומקת לעניין, לא מצאתי לנכון לשמוע הוכחות בכל הנוגע לגובה הנזק בטרם תוכרע שאלת זכאות התובע לפצוי בגובה רבע מהנזק.
המבקש מפנה לחקיקה ענפה ומנתח אותה בהתאם: החל מסעיף 328 לחוק הביטוח הלאומי, הקובע את זכותו של המוסד לביטוח לאומי לתבוע מצד שלישי את הגימלה ששילם לעובד, את סעיף 330 לחוק הקובע כי המל"ל יהיה זכאי לקבל מהצד השלישי 75% לכל היותר מהסכום שאותו צריך לשלם הצד השלישי בגין הנזק, ואילו הניזוק יהא זכאי ל- 25% לפחות מהפצוי שנפסק בתביעה, לסעיף 82 (א) לפקודת הנזיקין הקובע את חובת ניכוי תשלומי המל"ל שמקבל הניזוק מהפצוי בו חב מהמעביד, לסעיף 82 (ב) לפקודת הנזיקין המגדיר "מעביד" כזה שחב בתשלום דמי הביטוח עבור המבוטח, לרבות עבור עובד שביצע את המעשה תוך כדי עבודתו אצל המעביד, לסעיף 82 (ג) לפקודת הנזיקין הקובע כי המעביד אינו בגדר "צד שלישי", כך שהמעביד אינו חייב בשיפוי המל"ל, וכן לסעיף 4 לחוק הפלת"ד הקובע כי סעיף 82 לפקודת הנזיקין יחול על ניזוקים מכוח חוק הפלת"ד. לטענת התובע, החקיקה אינה מבחינה במפורש בין ניזוק הנוסע לצורכי עבודתו ברכב המבוטח ע"י המעביד לבין ניזוק הנוסע ברכב המבוטח ע"י מי שאינו המעביד- איבחנה זו נקבעה על בסיס פרשנות- הא ותו לא- של החקיקה שלעיל, תוך שלטענתו, בית המשפט העליון כבר ציין כי פרשנות זו הנה בעייתית ופוגעת בשויון בין ניזוקים עקב תאונת דרכים שהנה תאונת עבודה: התובע מפנה לכך שההלכה המנחה שלעיל נקבעה בשנת 1990, ב- ע"א 545/85, אליהו חברת ביטוח נגד אלגריסי.
הטעם העומד מאחורי הוראות הסעיף הנו לתמרץ את הנפגע, התובע במקרה דנן, להגיש את תביעתו נגד מי שאינו מעבידו, משום שזהו אינטרס של המל"ל שהתביעה תוגש ותתנהל ע"י הניזוק מאחר שסביר כי הניזוק עצמו ידאג להביא ראיות ו/או אסמכתות המצויות בהשג ידו ולא בידי המל"ל וכך, ככל שהראיות בדבר החבות וגובה הנזק תהיינה מלאות ומקיפות יותר, הרי שסכויי המל"ל להפרע מהמזיק (צד שלישי) הולכים וגדלים (ראו רע"א 686/97 מנורה חברה לביטוח בע"מ נגד עזבון המנוח משה תמר).
...
נאמר שם כך (ההדגשות אינן במקור, א.ל.): "[...] רואים אנו, כי זכותו של הניזוק לקבל 25% מגובה הפיצויים קשורה בזכות המוסד לחזור על צד שלישי, שהוא האחראי על פי דין לפצות את הניזוק. רק אם עומדת למוסד זכות חזרה כאמור, זכאי הניזוק להנות מ- 25% פיצוי, על אף שניכוי גמלאות המל"ל במלואן מסכום הפיצויים היה מותיר בידיו סכום קטן יותר, אם בכלל". ובהמשך: "בית המשפט קבע בפרשת אלגריסי, שתחולתו של סעיף 82(ג) משתרעת גם על הסיטואציה של תאונה עצמית. הודגש שם, שבמקרה של נהיגת העובד ברכה אשר המעביד התיר לו את השימוש בו, על המעביד החובה לדאוג לביטוח הרכב, וכי על ידי תשלום הפרמיה המעביד יוצא ידי חובתו. מכאן הזיקה בין זכותו של הנפגע לפיצויים עקב תאונה עצמית, לבין בעל הרכב מתיר השימוש שהוא גם המעביד. האחרון שילם לא רק את פרמיית ביטוח הרכב כדי ליצור מקור לפיצוי לעובד הנוהג ברכב, אלא גם את דמי הביטוח הלאומי כדי להקנות לעובד זכות לגמלה. בתאונה עצמית העובד הנפגע זכאי לפיצוי מהמבטח (ולא מהמעביד) על פי הביטוח האישי שנעשה במסגרת הפוליסה אשר באה לכסות תביעות לפי חוק הפיצויים. אך החובה לדאוג לקיום ביטוח כזה היא על המעביד בעל הרכב ומתיר השימוש ברכב, ובשל חובה זו המוטלת על המעביד, יש לראות – לצורך סעיפים 82(א) ו – 82(ג) – את העובד אשר השתמש ברכב ונפגע, כזכאי לפיצויים מהמעביד בעל הרכב. מכאן המסקנה, שגם בביטוח האישי אין למל"ל זכות חזרה על המבטח שאצלו ביטח המעביד בעל הרכב את רכבו ולנפגע בתאונה כזו אין עילה לתבוע 25% מהפיצויים לפי סעיף 152 לחוק הביטוח הלאומי (כיום – 330)". ב- רע"א 686/97 נפסק כי העיקרון הבסיסי , שאין חולק עליו, הוא כי אדם הנפגע בתאונה, זכאי לפיצוי מהמזיק כדי מלוא הנזק שנגרם לו על ידי אותו מזיק ולא יותר מכך, ואילו המזיק, מצדו, חייב לשלם את מלוא סכום הנזק שלו גרם, ולא מעבר לכך.
בע"א 1896/15, פלוני נגד כמיל ג'ועיה, אשר התייחס לעניין זה רק לאחרונה נקבע כי ף "...על מנת לתמרץ את הניזוק להגיש במצב כזה תביעה נגד המזיק, קבע המחוקק בונוס בשיעור של 25% לניזוק", וציטט מדברי הכנסת, מפי יו"ר ועדת העבודה, ח"כ ברעם, אשר טען כי: "... עד כה היו מקרים שנפגע אשר דרש דמי נזיקין רשאי היה המוסד לביטוח לאומי לנכות מדמי הנזיקין את כל מאת האחוזים. המל"ל בא לכלל מסקנה... שצריך לאפשר לנפגע לקבל 20% מדמי הנזיקין. הדבר נבע משתי סיבות: ראשית, כדי לעורר את הנפגע שיהיה מעוניין להגיש תביעת נזיקין, ושנית, גם משום שהמוסד לביטוח לאומי התעצם והתחשל מבחינה אקטוארית...". המל"ל, כך עולה, אינו יכול לחזור אל המעביד או אל המבטח שלו, מהטעם שהמעביד שילם ממילא את דמי הביטוח הלאומי, והביטוח הלאומי לצורך העניין מבטח את המעביד ולפיכך אין מקום לגבות ממנו סכומים נוספים באמצעות ביטוח אחר ששולם על ידו.
סוף דבר נוכח זאת - דין התביעה, בסוגייה שהוצבה לפתחי, להידחות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

במסגרת התביעה עתר התובע להורות לנתבעת להחזיר לו 55% מהגמלאות ששילם וישלם למבוטח שלו, מר אבו עיאש תוופיק (להלן – המבוטח), בגין תאונת דרכים בה היה מעורב המבוטח ביום 04/04/15 (להלן – התאונה).
היטיב להגדיר את המונח "רכב מעביד", כב' השופט ריבלין: "ההסכם רב השנים בין המוסד לביטוח לאומי לבין חברות הביטוח המסחרי ומסמך ההבנות שנילווה נסב על זכות השבוב של המוסד כלפי המבטחות בגין תגמולים ששילם לנפגעי תאונות דרכים; מיסמך ההבנות קובע, בין היתר, כי במקרים בהם אירעה התאונה ב"רכב המעביד", אין למוסד זכות שבוב כאמור.
...
מכל המקובץ, לא עלה בידי התובע להוכיח את תביעתו ודין התביעה להידחות.
סוף דבר אני מורה אפוא על דחיית התביעה.
התובע ישלם לנתבעת הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך של 10,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

כאשר ארעה התאונה ברכב המעביד (לרבות במקרה של תאונה עצמית ברכב בו נהג העובד שניזוק), היינו המעביד הוא זה שנושא בחובה לשלם פרמיית ביטוח החובה, אין זכאות למוסד לביטוח לאומי לחזור על מבטחת החובה במקרה של תאונת דרכים שהייתה גם תאונת עבודה , ובגינה שלם המל"ל גמלאות לניזוק שהמל"ל מבקש לשבב.
חשוב יותר המבחן המהותי, שבהיות הרכב המעורב רכב שהמעביד חב בחובה לבטחו, והתאונה ארעה לעובד בשירות המעביד, זכה כבר המל"ל מאת אותו המעביד לדמי ביטוח לאומי שאמורים לחסן המעביד מתביעת חזרה של המל"ל בגין הגימלאות ששלם האחרון לעובד או תלוייו.
מעבר למצוין, יתרון עמדה זו הינו שהיא תורמת לאחידות ביחס לתביעות השבוב של המל"ל, במה שקשור לתאונה ברכב מעביד ובשירותו.
...
אני מחייב את קרנית לשלם לתובעים את הסכומים הבאים במצטבר: 918,624 ₪.
אני מחייב את הצד השלישי מס' 1 לשפות את קרנית בסכום המצטבר בו חויבה לשפות את התובעים, בתוספת הוצאות משפט כלליות של קרנית בסך 18063 (נספח יד למוצגי קרנית) וכן שכ"ט שתשלם קרנית לבא כוחה בתביעה העיקרית ובהודעה על פי חשבונית שתוצג, ובתוספת אגרות בהן תחוב או חויבה קרנית.
התביעה כנגד צדדים שלישיים 2,3,4 נדחית בלא צו להוצאות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו