רשלנות רפואית
על ההכרעה בתיקי רשלנות רפואית, ציין בית המשפט העליון דברים אלו:
"תיקי רשלנות רפואית מציגים דילמה קשה בפני בתי המשפט, ולא בכדי מתאמצים הם פעמים רבות, להביא את הצדדים לידי פשרה, לא רק כדי להמנע מן הדיכוטומיה של 100 מול אפס שהכרעה בתיקים אלה משמיעה (בשונה למשל מתאונות דרכים לפי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשל"ה-1975), ובוודאי לא רק מפני המאמץ לכתוב פסק דין; לא זו אף זו – אלא במידה רבה בשל הקושי האמתי לא אחת ולא שתיים לרדת לנבכי המקרה בו מדובר, שעל פי רוב גלום בו כאב אנושי גדול של נכות וסבל, אל מול עבודתם של הרופאים, שבבסיסה מחויבותם המקצועית ("שבועתם") לטפול ראוי, והנחת היסוד היא הישתדלות ראויה בעבודה הרפואית, לכן חלק מן המאבק המשפטי ניטש לא אחת, כמו גם בנדון דידן בחלק מן התיק, על נטלי הראיה.
סיכום ביניים
הנתבעים 1 ו- 3 חייבים, ביחד ולחוד, לפצות את התובעת בגין הטיפול הרפואי הרשלני שקבלה התובעת במרפאת השיניים ואשר בוצע ע"י הנתבע מס 3, בסך של 229,000 ₪.
כמו בתביעה מכוח עוולת הרשלנות הרפואית (התרשלות הרופא), זכאי התובע בגין העדר הסכמה מדעת, לפצוי בגין כל רכיבי הנזק שנגרמו לו מאותו טפול.
הפגיעה באוטונומיה נובעת מהעדר הסכמה מדעת, ובהקשר של רשלנות רפואית, רק בהעדר הסכמה מדעת עקב הפרה של חובת הגילוי מצד הרופא יכולה להשמע טענה לפגיעה באוטונומיה.
אנמק להלן את קביעתי זו.
בית המשפט העליון (ע"א 8146/13, ד"ר ג'ושה נגד בית החולים אלדג'אני) (להלן: עניין אלג'ושה), פסק בשאלת האחריות להעדר ביטוח מקצועי מטעם בית החולים כדלקמן:
"בית משפט קמא קבע כאמור כי לא נמצא כל מקור נורמאטיבי שמכוחו מוטלת על בית החולים חובה לבטח את ד"ר ג'ושה בביטוח אחריות מקצועית, ולפיכך נדחתה ההודעה לצד שלישי. תוצאה זו מוקשת בעיניי. לטעמי, החובה קיימת מכוח עוולת הרשלנות, ובית החולים לא עמד בה; בית החולים התרשל – כלפי ד"ר ג'ושה וכלפי בני המשפחה גם יחד – כאשר לא וידא את קיומו של כסוי בטוחי עבור מי שפועל תחת מטרייתו, התעסוקתית או הפיזית. סבורתני איפוא כי בעיניין זה היה מקום לקבל את ההודעה לצד שלישי, וזאת בשל רשלנות בית החולים, בכפוף לחלוקת אחריות בין המערער לבין בית החולים בגין אשם תורם של ד"ר ג'ושה".
"יוסף עוד, כי בית החולים אינו יכול לפטור את עצמו מאחריות בטענה שהוא מהוה אכסניה ותו לא. למוסד רפואי קיימת אחריות, במידה כזו או אחרת, ביחס לכל הפרוצדורות המתינהלות בדל"ת אמותיו. הוא צריך להתוות את הנהלים הרפואיים והמינהליים, ואינו יכול להיתנער כליל מאחריות זו; וכך גם בהקשר של הסדרת ביטוח אחריות מקצועית" (ההדגשה אינה במקור, ס.ח')
"בהקשרים מסוימים של עולם הרפואה אף קיימות הוראות סטאטוטוריות הקובעות חובה לרכוש ביטוח אחריות מקצועית (ראו למשל: תקנה 6(2) לתקנות רופאי השיניים (מרפאות של תאגידים), התשנ"ג-1993; תקנה 8(ה) לתקנות הרופאים (כשירויות לבצוע פעולות חריגות), התשס"א-2001; תקנה 14(2) לתקנות דם טבורי (בנק דם טבורי פרטי), התשע"ב-2012)".
בעיניין אלג'ושה מזכיר בית המשפט העליון, כי עוולת הרשלנות קבועה בסעיפים 36-35 לפקודת הנזיקין (נוסח חדש), ויסודותיה כוללים, כידוע, חובת זהירות, התרשלות, ונזק שניגרם כתוצאה מההתרשלות.
...
מדובר בפוליסה מסוג "ביטוח בית עסק מרפאת שיניים/מעבדת שיניים, המיועדת לכסות, בין היתר, אחריות המבוטחת, קרי הנתבעת מס' 1, כלפי צד שלישי. גם ההרחבה הקיימת בפוליסה, לביטוחי אחריות מקצועית של המבוטח, דהיינו הנתבעת מס' 1, מיועדת לכסות עובדים, שאינם עובדי רפואה בגין נזק שנגרם לצד שלישי, בשל שימוש בחומרים, קלקול מכשירים וזיהום משימוש בכלים. הנתבעת מס' 4 גורסת, כי לא היה מקום מלכתחילה להגיש תביעה זו נגדה ולמעשה דין התביעה נגדה להימחק על הסף בשל היעדר יריבות והיעדר עילה. הנתבעות הגישו מטעמן חוות דעת נגדית של ד"ר עימאד אבו אל נעאג' (להלן: מומחה הנתבעות). מומחה הנתבעות מדגיש שלא הונח לפניו תיעוד קליני או רנטגני אודות מצבה של התובעת עובר לטיפול. אילו עמד לרשותו התיעוד הרפואי האמור, היה ביכולתו לחוות דעתו בדבר התוצאה ביחס למצבה הרפואי ההתחלתי של התובעת או על האינדיקציות שהובילו לטיפול. מומחה הנתבעות קבע, כי "לא ברור מהרשומה הרפואית ומההדמיות מה היו האינדיקציות לטיפולו של ד"ר פניש", אשר טיפל בתובעת לאחר קבלת הטיפול הרפואי, מושא התביעה כמפורט לעיל.
התובעת תשלם לנתבעת מס' 4 הוצאות משפט בסך של 15,000 ₪.
יוצא אפוא, כי צד ג' 1 (הנתבעת מס' 1) חייב לשפות את המודיע (הנתבע מס' 3) ב 60% מהסכומים, בהם חויב המודיע, לרבות שכ"ט עו"ד והוצאות, דהיינו סך של 176,400 ₪.
הודעת צד ג' כנגד צד ג' 2 (הנתבע מס' 2) נדחית ללא צו להוצאות.