התובע, יליד 17.7.1992, תבע את מדינת ישראל, שהיא הבעלים והמפעילה של המרכז הרפואי תל אביב על שם סוראסקי (להלן : "המרכז הרפואי") וכן בית החולים לילדים על שם דנה (להלן: "בית חולים דנה") בגין ניתוח שעבר בבית החולים דנה ביום 26.7.2007.
עוד טוען התובע כי לא מסרו להוריו מידע בדבר טיפולים רפואיים חלופיים ובדבר הסיכונים הכרוכים בחלופה של אי ביצוע הניתוח על מנת שיוכלו לשקול באופן עצמאי ובהבנה מלאה את רצונם בניתוח.
כך בחוות הדעת:
"ראשית, כפי שצוין לעיל, Hinge Abduction הנו בהחלט אינדיקאציה בספרות המדעית לבצוע ניתוח מסוג VGEO ועל כך קיימת ספרות מבוססת. בנגוד לטענתו של ד"ר יון, הרי שפרק הזמן אשר חלף ממועד התחלת הכאבים ועד למועד הניתוח היה של כ- 8 חודשים. פרק זמן ראוי לכל הדיעות. במהלך פרק זה קיים רישום מפורט של תלונות החולה, מצבו הרפואי, מימצאי הבדיקה הגופנית ובדיקות ההדמייה אשר בוצעו. במשך תקופה זו נשקלו בכובד ראש החלופות הטיפוליות ונבחרה האופציה הניתוחית אשר בוצעה. קביעתו הלא מבוססת וההיפותטית של ד"ר יון כי טפול שמרני במחלה ללא היתערבות כירורגית היה מביא למיגבלה קלה בפעולתו הנה יותר משאלת לב מאשר קביעה מבוססת והנה היפותטית לגמרי מכיוון שאינה עומדת במבחן הספרות המדעית. יש לזכור כי בעת הניתוח היה מדובר בנער בן 14 עם היתלקחות מחודשת ועם כאבים עזים וממושכים של מחלת פרתס, אשר למרבה הצער ראש הירך שלו עבר פרגמנטציה תוך כדי יצירת Abduction Hinge. על כן איני יכול לקבל את טענתו של ד"ר יון כי אפשר וטפול שמרני היה מביא לתוצאות עדיפות וכי בוצע מעין "מחטף" לצורך ביצוע הניתוח בחופזה.
אף לו הייתי מקבלת את טענת התובע כי יש להפוך את נטל הראיה בעיניין זה על פי סע' 41 לפקודת הנזיקין, גם הפיכת נטל הראיה, לא היתה משנה את מסקנתי, המבוססת על האמור בחוות דעתו ובחקירתו של פרופ' קוסאשוילי, אשר הסביר באופן ברור הן את הצורך הרפואי בניתוח שבוצע ויתרונו על חלופות טפול אחרות והן את העובדה שלמרות שהתובע יצא מהניתוח כאשר הוא סובל מסיבוב של רגל ימין בזוית חיצונית, אין מדובר ברשלנות בבצוע הניתוח אלא בסיבוך כרורגי.
...
במאמרו "סוס הפרא של הפגיעה באוטונומיה" ספר שטרסברג-כהן 465, 467- 468 (2017), כתב השופט עמית כך:
"הפגיעה באוטונומיה נובעת אפוא מהיעדר הסכמה מדעת, ובהקשר של רשלנות רפואית, רק בהיעדר הסכמה מדעת עקב הפרה של חובת הגילוי מצד הרופא, יכולה להישמע טענה לפגיעה באוטונומיה. הזכות לאוטונומיה היא זכותו של אדם לשלוט בסיפור חייו, זכותו להפעיל את כוח הבחירה לשם קבלת החלטה מושכלת על פי המידע המלא שצריך להיות מובא בפניו; זכותו שיעזבוהו לנפשו, וזכותו שלא יתערבו בגופו ללא הסכמתו, שניתנה מדעת. מקום שבו בית המשפט מגיע למסקנה שלא הופרה חובת הגילוי, למשל מאחר שהמידע שלא נמסר לא היה מהותי לקבלת החלטה, ממילא לא נפגעה הזכות לאוטונומיה. אם כך, מה מותר הפגיעה באוטונומיה מהיעדר הסכמה מדעת? כאן באה הלכת דעקה וחידשה לנו כי באותם מקרים שבהם אין קשר סיבתי בדמות סיבתיות ההחלטה, נכנסת לפעולה הפגיעה באוטונומיה. במילים אחרות, גם בהנחה שהוכח במאזן הסתברויות כי התובע היה מסכים לטיפול אילו נמסר לו המידע הנדרש, ניתן לפסוק לזכותו פיצוי בגין פגיעה באוטונומיה. על פי דוקטרינה זו, אין צורך להוכיח קשר סיבתי בין הפרתה של חובת הגילוי לבין החלטת התובע להסכים לטיפול שהביא לנזקו".
כאמור בפסיקה ובמאמרו של כב' השופט עמית המצוטט לעיל, באותם מקרים בהם אין קשר סיבתי בדמות סיבתיות ההחלטה בין המידע שצריך היה להימסר לבין ההסכמה לביצוע הטיפול הרפואי, נכנסת לפעולה הפגיעה באוטונומיה.
אני סבורה כי הורי התובע לא הבינו באופן מלא את כל הסיכונים הטמונים בניתוח באשר לזווית ההליכה וכי לא הוסבר להם באופן שבו ניתן היה להבין בצורה חד משמעית כי לא ניתן לצפות את תוצאות הניתוח, כך אני מסיקה גם מתוך האמור בעדותו של ד"ר יניב, באשר לזווית ההליכה שכן ד"ר יניב העיד כי לא ניתן לצפות מה יהיה מנח הרגל בתום הניתוח- בין אם בסיבוב חיצוני או פנימי וכיוון שלא ניתן לצפות זאת, העניין לא מוסבר מעבר לסיכונים הכלליים שכן, כפי שהעיד ד"ר יניב, כאשר נכנסים למפרק בניתוח דברים רבים מאד יכולים לקרות ולא ניתן לכלול את כולם בהסבר שניתן (עמ' 38 שורה 15 עד עמ' 39 שורה 10 לתמליל מיום 18.9.22).
לפיכך אני מקבלת את הטענה בגין פגיעה באוטונומיה ופוסקת כי על הנתבעת לשלם לתובע סך של 150,000 ₪ בגין הפגיעה באוטונומיה וכן להשיב לתובע את הוצאות ניהול המשפט לרבות עלות חוות הדעת ושכ"ט עו"ד.
ניתן היום, כ"ט סיוון תשפ"ג, 18 יוני 2023, בהעדר הצדדים.