מדובר אליבא דיועץ המשפטי לממשלה, ברשות מקומית שנקלעה למשבר תקציבי עמוק בעטיו אין היא משלמת שכר ואין היא מעבירה הפרשות לקופות גמל במועד באופן עיקבי.
על מצבן הקשה של הרשויות המקומיות עמדו השופטת נילי ארד והנשיא סטיב אדלר בפסק דינם המקיף והממצא בעיניין עריית לוד הנ"ל. הרשויות המקומיות בעזרתו של משרד הפנים עושות עתה מאמצים משותפים על מנת להתגבר על הגירעונות.
[2] הרקע לערעור זה הוא בתביעה שהגישה המערערת (להלן: הקרן) שהיא קופת גמל כהגדרתה בתקנות מס הכנסה (כללים לאישור וניהול קופות גמל), תשכ"ד-1964 כנגד המשיבה (להלן: המועצה) בגין אי העברת תשלומים לקרן בעד עובדיה שהנם עמיתים בקרן.
(ראו: דב"ע לב/9-3 האופרה הישראלית - מריקה ורסנו, פד"ע ג' 351; דב"ע נו/5-62; נו/ 7-62 תע"ש תעשיות לישראל בע"מ - קרן הישתלמות למהנדסים בע"מ, פד"ע לא 449; עע 300343/97 החברה למפעלי תרבות וחינוך באר-שבע - נינה טופר, פד"ע לה 687)
אלא, שבשנים האחרונות עדים אנו למשבר כלכלי עמוק ורחב הקף ברשויות המקומיות שבא, חדשות לבקרים, בשעריו של בית דין זה. רוחב המשבר, עומקו והעובדה כי נעשו מאמצים למציאת פיתרונות ברמה הארצית, הביאונו לידון בגובה פצויי ההלנה שראוי שיושתו על רשות מקומית המצויה במשבר כלכלי עמוק והמלינה את שכר עובדיה.
...
ואלה הטעמים לדבר: הנזק לעובדים עקב אי העברת הכספים לקרן השתלמות אינו מיידי; הפגיעה בקרן בשל אי העברת חלק המעביד אינה זהה לפגיעה בעובדים ששכרם מולן; לעובד אשר שכרו מולן אין מנוס ממציאת מקור פרנסה אחר, לעיתים באמצעות תשלום ריבית מופרזת.
בנסיבות חריגות אלה, ונוכח התחייבויותיהם של כל הגורמים הנוגעים בדבר למצוא פתרון לבעיה חמורה זאת, סבורני, שאין להטיל מעמסה נוספת על הקופה הציבורית בדמות פיצויי הלנה, אף שכאמור, בימים כתיקונם ראוי היה לעשות כן.
יתרה מזו, למרבה הצער נוכחנו מדיונים בהליכים אחרים, כי השתת פיצויי הלנה מלאים או חלקיים בגין הלנת שכר או אי העברת הפרשות לקרנות, אינה גורמת בהכרח לעומדים בראש הרשויות המקומיות לבצע את המוטל עליהם ולהעביר את ההפרשות לקרנות בעד עובדיהן.
סוף דבר
הערעור נדחה.