בע"א (מח' י-ם) 27638-07-19 אזורים בנין (1965) בע"מ נ' פלד (19.3.2020), פסקה 26, נקבע:
"עיכובים מן הסוג הנידון, הנעוצים בפעילות רשויות או מוסדות, הם ככלל צפויים מראש ועל המוכר לקחת אותם בחשבון בעת עריכת לוחות הזמנים (השוו ת"א (חי') 2334-03-15 אדרעי נ' גילבוע [פורסם בנבו] (2.12.18); תא"מ 4239-06-16 אליהו נ' פלסים חברה לפיתוח ובניין בע"מ [פורסם בנבו] (3.5.18)). קבלת עמדת המערערת משמעה כי כל איחור במסירה עקב נסיבות שאינן בשליטתה מזכה אותה בפטור מתשלום פיצוי בגין האיחור, ולכל הפחות בהפחתת הפצוי. עמדה זו אין לקבל. סעיף 5א(ג) קובע מפורשות שלא די בכך שלמוכר אין שליטה על הנסיבות אלא בנוסף יש להראות כי 'הסיכון להתרחשותן ולתוצאותיהן' אינו מוטל עליו. קביעת בית המשפט כי בכוחה של הנתבעת היה להשפיע על קידום עבודות הפיתוח והיא לא פעלה במועד על מנת למנוע עיכוב זה, נלמדת מן הראיות ואין עילה להתערב בה. אך גם אם אצא מנקודת הנחה כי האיחור בעבודות הפיתוח על ידי המועצה לא היה בשליטתה של המערערת, הרי שמדובר בסיכון אותו ראוי, בנסיבות רגילות, להשית על הקבלן ולא על רוכש הדירה. לקבלן נגישות למידע הרלוואנטי ויכולת להעריך את פרק הזמן הנידרש לבצוע עבודות מסוג זה, ועליו לקבוע את לוחות הזמנים ואת התאריך הצפוי למסירת הדירה בהיתחשב בזמן שלהערכתו נידרש לבצוע אותן עבודות, לרבות עיכובים שיגרתיים הצפויים במישור זה. אם העריך לא נכונה, הרי שהוא זה שיישא בפצוי בגין איחור במסירה. לסיכום נקודה זו – בנסיבות הקיימות, איחור של המועצה בבצוע עבודות הפיתוח, מבלי שאף היו נסיבות מיוחדות המסבירות איחור זה, אינו מצדיק הטלת הסיכון על הרוכש, ואף אינו מצדיק חלוקת הסיכון בין החברה הקבלנית לבין הרוכש."
נקודת המוצא הינה איפוא, כי עיכוב בבצוע עבודות על ידי צדדים שלישיים הוא סיכון אותו נוטל על עצמו הקבלן בעת שנקבע מועד המסירה, וכי שקולי צדק ומדיניות משפטית מצדיקים להטיל סיכון זה על הקבלן, ובין היתר לנוכח יכולתו של הקבלן לחזור לגורמים אלה בתביעה, מה שאין לרוכש הדירה (ע"א (מח' חי') 39097-01-21 כדורי נ' רייטבורט (12.8.2021)).
יחד עם זאת, אין לשלול כי הקורונה אכן גרמה לעיכובים בבצוע העבודות, ובין היתר, בשל הצורך לקבלת שירות מצדדים שלישיים הנוגע לחיבור לתשתיות, ובכלל זה, ספקים, וחברת חשמל, שהתיעוד שצורף לכתב ההגנה, תומך בטענה כי זו עיכבה באופן את השרות שנתנה לנתבעת לפרק זמן לא מבוטל.
צוין במכתב כי הנתבעת השלימה את הנידרש ממנה בבניית הבניין בו מצויה הדירה הנדונה, אולם נוצר עיכוב בשל אי חיבור הבניין לחשמל, אי השלמת עבודות מצד קבלני משרד השיכון, והשפעות סגרי הקורונה על קצב הבנייה.
...
בנסיבות בהן אף אחד מן הצדדים לא תמך את עמדתו בחוות דעת שמאי מקרקעין כנדרש, הרי שאין מנוס מפסיקה על דרך האומדנא (השוו, עניין שטיינר, בפסקאות 84- 89).
לאחר שעיינתי בראיות הנוגעות לעניין, ובהתחשב בכך שמדובר בדירה במגדל העמק, בת שלושה חדרים, בגודל 77 מ"ר, בקומה הראשונה, ובתקופה הנדונה, אני קובעת כי דמי השכירות החודשיים הראויים בגינה עומדים על סך של 3,000 ₪.
לנוכח המפורט לעיל, אני מקבלת את התביעה בחלקה, ומחייבת את הנתבעת לשלם לתובעים, יחד ולחוד, סך 36,872 ₪.