בטופס ההודעה שמולא 3 שבועות לאחר התאונה וצורף תואר כי "בעת חסימה של משאית וטרקטור את נתיב הנסיעה. אחד העובדים מטעמם כיוון את התנועה לעקוף את המשאית שיצאה מאתר הבנייה. יצאתי לעקיפה במקביל, המשאית נסעה ריוורס וגילחה את הרכב שלי".
הנתבעים מנגד, מבקשים לדחות את התביעה.
עד מטעם התובע העיד כי הוא היה 2-3 רכבים מאחורי רכב התובע וכי ראה משאית באתר בנייה שעמדה על הצומת וחסמה אותה "ואז נוצר עומס של כלי רכב והמשאית ישבה על פניה שמאלה, ירד בחור והתחיל להכוון רכבים ובשלב מסוים הוא עשה בלגן וכיוון את המיציבושי ובו זמנית מישהו הכווין את המשאית והמשאית גילחה את החלק האחורי של האוטו. זה היה במקביל, היא נכנסה עם הגלגלים האחוריים שלה כי הכווינו את המיצובושי בצורה לא טובה". הוא לא ראה אם היא יוצאת לעקיפה אולם ראה שמסמנים לה איך לנסוע.
אחד העובדים מטעמם כיוון את התנועה וסימן לה לעקוף את המשאית שהתחילה לנסוע אחורה, "לעקוף אותה ולעבור. זו הדרך היחידה. הרכב לפניי עבר ובזמן שהוא סימן לי לעבור, המשאית פשוט המשיכה לרדת למטה. עשתה ריוורס והמכוון מכוון לי להמשיך, בהתחלה המשכתי ואז הבנתי שאני במבוי סתום כי הוא ממשיך ולא אומר למשאית לעצור. אני מצפצפת ולא הקשיב לי... פשוט עצרתי. לא ידעתי מה לעשות. המשאית המשיכה ופשוט גילחה לי את הרכב". היא סיפרה שנהג המשאית והאיש המכוון התווכחו.
רוצה לומר, כי גם אם פלוני אחראי לנזק והוכחה אחריותו, מקום שאין נזק, לא פועל עיקרון "האשמה והגמול" כבדין הפלילי, ומשכך, ככלל, גם אם קיימת חבות לאדם, הרי משלא הוכח כי גרם לנזק בר כימות, כי אז לכאורה אין לחייבו:
"כידוע, עקרון יסוד בדיני הנזיקין הוא עקרון השבת המצב לקדמותו. מטרתם של הפיצויים בנזיקין היא להעמיד באמצעותם את הניזוק, עד כמה שהדבר ניתן, באותו מצב בו היה נתון אילמלא מעשה העוולה. לפיכך, בתביעות כגון דא, בגין נזק שניגרם לרכב עקב תאונת דרכים, ניתן להסתפק בחוות דעת שמאי רכב אודות שיעור הנזק, שכן בחוות הדעת יש כדי להצביע על ההוצאה שיידרש הניזוק להוציא כאשר יבקש לתקן את הרכב, או שיידרש לנכות ממחיר הרכב במידה וימכור אותו במצבו. ואולם, משתיקן הניזוק את הרכב, הראיה הנדרשת לגבי שיעור הנזק שניגרם לרכב. ככל שמדובר ברכיב של עלות התיקון היא ראיה אודות עלות התיקון לניזוק" (תא"מ 3860-05-08 מ.פינס בע"מ נ' נוריאל מגדיש).
...
אני מודעת לחוסר האחידות בפסיקה ועמדתי דוגלת בעמדת הפסיקה הדורשת חשבונית תיקון מקום בו תוקן הרכב אולם בשל אותה אחידות בפסיקה עת קיימות פסיקות המכירות בפיצוי חרף היעדר קבלה המעידה על תשלום למוסך בגין תיקון שעה שקיימת חוות דעת וחשבונית מס , הרי שיש לבחון כל מקרה לפי נסיבותיו ןבשים לב שמדובר בתובע פרטי (ראו והשוו: ע"א (מחוזי ת"א) 51991-10-18 יעקב דן נ' ש.שלמה רכב בע"מ (18.4.2019); תא"מ 48435-01-12 אליהו חי בדלי נ' הפניקס חברה לביטוח (27.12.2012)) – כי אז יש לבצע אבחון לפי כל מקרה על נסיבותיו כאמור ולפרש לקולא, עת מדובר כאמור בתובע פרטי ולא בחברת השכרה או ליסינג בשים לב למעמדן המיוחד הנובע מגודלן ומפריסת העסקים הנרחבת שלהן ובמקרים כאלו עליהן להוכיח את עלות התיקון של רכביהן כפי שהתבצע בפועל וכאשר ההסבר לאי צירוף הקבלה לתיקון בפועל הוא כי המתינו לתשלום מצד חברת הביטוח נוכח היקף הנזק ומוגשת חוות דעת מומחה כי אז "נכון לשקול כל מקרה לנסיבותיו אם התובע עמד בנטל הראייתי להוכחת הנזק. זו המסקנה הנלמדת גם מסקירת פסיקת בתי המשפט בעקבות הלכת אוטו שי בנסיבות של תובע פרטי..." (ראו והשוו: תאמ 19309-07-16 שלמה תחבורה (2007) בע"מ נ' משה מנחם גורה (6.6.2018)).
עם זאת, משהתובע הוא בעל מוסך, כן ניתן להניח כי העבודות המבוצעות אצלו אינן נושאות מחיר מלא אולם לא הוכח כי הוא מקבל הנחה בחלקים עת מדובר בחלקים מקוריים המוזמנים ועלותם גם אינה גבוהה יחסית וכן הוצגו חשובניות מס מהספק עבור התובע, ועל כן, אני קובעת שגובה הנזק יעמוד על סך של 90% לעבודות מחוות דעת שמאי עת מדובר ב"תיקון עצמי" בכל הנוגע לעבודות בלבד משאין על המזיק לשלם מעבר לנזק שנגרם והוכח (עת הנזק הוכח כשלעצמו) אולם לשם כך בעל מוסך גם מעסיק עובדים ומשלם את שכרם גם אם המוסך בבעלותו כשבזמן זה העבווד הן על חשובן רכבים אחרים של לקוחותיו וקיים קושי להניח כי הוא זוכה בעבודות (מעבר לחלקים) באפס הנחה ומשלם כלקוח רגיל ובוודאי שיש להפחית את סכום המע"מ (וראו פסק דין יעקב דן דלעיל) כאשר הוכח שסופקו חלקים למוסך התובע וישנן חשבוניות מס לחלקים לפי התיאור בחשבונית המס באותו המחיר ללא הנחה (והנתבעת לא הוכיחה אחרת ולא דרשה ראיות) כאשר הן כוללות את רכיב המע"מ ועל כן רק זאת יש לקזז עת הוא ממילא לא נלקח בחשבון.
סך הכל תשלמנה הנתבעות לתובע סך של 12027 ₪ וכן הוצאות משפט בסך של 1100 ₪ וכן שכ"ט עו"ד בסך של 2900 ₪.