מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעת פיצויים בגין שריפת רכוש במהלך הובלה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

לפניי תביעה לתשלום פיצויים בסך 5,000,000 ₪ בגין ניזקי גוף ורכוש שנגרמו לתובעים עקב שריפה שפרצה בבניין בו שוכנת דירת מגוריהם.
מטעם חברת הגז העידו סמנכ"ל תפעול אמישרגז מר עומר גורדון, מומחה למערכות גפ"מ מר יעקב גל (להלן: "המומחה גל" או "מר גל"), ראש היחידה לחקירת הצתות המחלקה לזיהוי פלילי י-ם בעת הארוע ובעל תואר שני בכימיה, מר רן שלף (להלן: "מר שלף"), חוקר השריפות מטעם רשות הכבוי מר מאור, וחוקר השריפות מר אליהו פילו (שעדותו התייחסה לארוע שריפה נוסף, שהתרחש לאחר הארוע מושא התביעה, ואינו שייך לענייננו).
השאלה המרכזית בעניינינו היא מה גרם לארוע השריפה, והתשובה לשאלה זו תוביל אותנו בסופו של דבר גם להכרעה בתביעה.
...
לפיכך דין התביעה נגד הנתבע 5 להידחות.
התביעה נגד הנתבעים 4-7 – נדחית.
חרף זאת, החלטתי להקל במידה ניכרת על התובעים וזאת בהתחשב בגילם, במצבם, לרבות בשל אירוע השריפה, ובנזקים שנגרמו להם עקב האירוע, ואסתפק בשל כך בהשתת הוצאות נמוכות פי כמה מההוצאות (הכוללות שכר טרחה והוצאות משפט) שהיה מקום להטילן אלמלא הנסיבות האישיות הנ"ל. בהתחשב בכלל האמור לעיל, אני מחייב את התובעים ביחד ולחוד לשלם לכל אחת מהנתבעות 4, 6 ו-7 הוצאות בסכום כולל 20,000 ₪, ולנתבע 5, שלא הגיש חוות דעת, הוצאות בסכום כולל של 10,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

דבר קיומו של הפולש נודע לתובע לטענתו רק ביום 3.7.2019 כאשר הוא התבקש, כבעל דירה בבניין, להישתתף בעלות תיקון הנזקים שנגרמו ברכוש המשותף עקב שריפה שארעה בו. או אז, כאשר בירר התובע את הפרטים עם שכנים נוספים, נודע לו דבר קיומו של הפולש וההליכים נגדו ואף הועלתה סברה שאותו פולש קשור לשריפה.
המסגרת הנורמאטיבית התובע טוען שהנתבעים הפרו את חובת תום הלב במשא ומתן הקבועה בסעיף 12 בחוק החוזים (חלק כללי) תשל"ג-1973 ובהתאם לסעיף 12(ב) עליהם לפצותו בגין הנזק שניגרם לו. כן טוען התובע שהנתבעים הטעו אותו, כאמור בסעיף 15 בחוק החוזים, שכן לא גילו לו עובדות שעל פי הדין, הנוהג או הנסיבות היה עליהם לגלותן לו, והוא היתקשר בחוזה עקב הטעה זו. תפיסת שטח ברכוש המשותף ע"י פולש היא עובדה שעל מוכר לגלות לקונה בעת המשא ומתן לקראת כריתת החוזה בינהם ובודאי כאשר מדובר בתפיסת שטח של כ-70 מ"ר וחסימת חניות משותפות של הדיירים.
כן נקבע שסמכות ההתערבות אינה הכלל אלא החריג, וכי יש להפעילה באורח דווקני וצר, ורק כאשר סכום הפצוי המוסכם שנקבע בחוזה מהוה סטייה ברורה ובוטה מהנזק המשוער שניתן היה לראותו מראש כתוצאה מסתברת של ההפרה (ת"א (מחוזי מרכז) 41074-12-09 מובילי עטיה שבתאי בע"מ נ' רשות מקרקעי ישראל, 21.01.2021, ‏‏והאסמכתאות שם).
סוף דבר ענייננו בתביעת קונה-דירה לחייב את המוכרים בפצוי המוסכם הקבוע בהסכם המכר, בשל כך שלא גילו לו את דבר קיומו של פולש שהשתלט על שטח ברכוש המשותף ומרתיע את הדיירים.
...
ודוק, מקובלת עלי טענת הנתבעים שהערכת המחיר בהסכם לא לקחה בחשבון קיומן של חניות מקורות משותפות, שהרי אלו לא הוצגו לתובע ונקודת המוצא הייתה שיש לחנות ברחוב.
הפיצוי הוא כאמור על הסתרת קיומו של פולש התופס את הרכוש המשותף והטרדות העשויות להיגרם ממנו, כאשר מקובלת עלי עמדת שמאי התובע שקיומו של פסק דין שלא נאכף היא לכאורה 'חמורה יותר' ומלמדת על מורכבות המצב.
סוף דבר ענייננו בתביעת קונה-דירה לחייב את המוכרים בפיצוי המוסכם הקבוע בהסכם המכר, בשל כך שלא גילו לו את דבר קיומו של פולש שהשתלט על שטח ברכוש המשותף ומרתיע את הדיירים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום רמלה נפסק כדקלמן:

תביעה לפצוי בגין נזקים בסך 603,825 ₪ אשר נגרמו לבית מגורים צמוד קרקע משריפה שפרצה בעקבות כשל בכרטיס הפיקוד במאייד מזגן אותו מכרה הנתבעת לתובעים ונושא את השם "טורנדו", שגרם לשריפה בבית התובעים.
גם מומחה הנתבעת כתב כי ניתן להצביע על היתלקחות מאיזור כרטיס הפיקוד החוצה, וכי חלקי פלסטיק בוערים נשרו מטה על המיטה והובילו להיתלקחות המצעים והמזרן מה שהעצים את עוצמת הבעירה והנזקים בדירה.
הוא לא מחזיק רשימה של פריטים שניזוקו ונכתבו על ידי התובעת והוא לא ביקש מהתובעים להגיש לו קבלות של פריטים שנרכשו לאחר שנתן חוות דעתו, הוא לא נוהג לבקש דבר זה. הוא לא יודע מה דגם המיטה שנהרסה, אך בזמן אמת בדק את שוויה ומחירה באתר אינטרנט וכל מחירי הערכתו הם למוצר חדש.
על כן סבור אני שיש לפסוק לתובעים פיצויים בגין ניזקי התכולה את הממוצע בין חוות הדעת של שני שמאי הרכוש.
...
סוף דבר: לאור האמור לעיל, תוצאת פסק הדין הינה כדלקמן: בתביעה העיקרית: הנתבעת תשלם לתובעים, ביחד ולחוד, כדלקמן: את הסך 481,544 ₪ בתוספת הפרשי הצמדה ורבית מיום הגשת התביעה (9.8.2017) ועד ליום התשלום בפועל; את הוצאות התובעים כמפורט בסעיף 25 לפסק הדין בתוספת הפרשי הצמדה ורבית מיום מתן פסק הדין ועד ליום התשלום בפועל; שכר טרחת עו"ד בגובה 50,000 ₪ מיום מתן פסק הדין ועד ליום התשלום בפועל.
בהודעה לצד שלישי: ההודעה לצד שלישי נדחית.
הנתבעת תשלם לצד השלישי את הסכומים הבאים: את הוצאות המשפט בתוספת הפרשי הצמדה ורבית מיום מתן פסק הדין ועד ליום התשלום בפועל; שכר טרחת עו"ד בגובה 20,000 ₪ בתוספת הפרשי הצמדה ורבית מיום מתן פסק הדין ועד ליום התשלום בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הנתבעת מצדה הכחישה בכתב ההגנה כל חבות, וטענה כי דין התביעה סילוק על הסף מחמת מניעות הואיל ומבוטחי התובעת (אטלני) הם קרובי מישפחה מדרגה ראשונה של מבוטח הנתבעת (גולד), והוראות סעיף 62(ד) לחוק חוזה הביטוח שוללות זכות תיחלוף "אם מקרה הביטוח נגרם שלא בכוונה בידי אדם שמבוטח סביר לא היה תובע ממנו פיצוי או שיפוי, מחמת קרבת מישפחה או יחס של מעביד ועובד שביניהם." הואיל ולצורכי שבוב נכנסת התובעת בנעלי מבוטחיה – לטענת הנתבעת, גם היא מנועה מהגשת התביעה.
עוד טענה התובעת בסיכומיה, כי העובדה שהתרחש כשל חשמלי בדירה מתיישבת היטב עם ההודעה על מקרה הביטוח שמסרה מבוטחת התובעת בזמן אמת ובה צוין כי הסיבה לשריפה היא "כשל חשמלי"; מתיישבת עם גרסת השוכרת כהן שנמסרה לחוקר השריפות מטעם הנתבעת לפיה היה פצוץ, עשן ואז קפץ החשמל, ומתיישבת גם עם מיסמך פנימי שערך חוקר השריפות מטעם רשות הכבוי (נ/1) שם אישר השוכר כהן את גרסת אישתו כי שמע בום/פצוץ וראה אש בסלון ומיד נפל החשמל.
על פי חוות דעת חוקר השריפות מטעם הנתבעת נשללה כל אפשרות לכשל חשמלי שיכול היה להוביל לפרוץ השריפה על פי סימני הפיח ועל פי בדיקת לוח החשמל הדירתי לפיה למעט הגנת פחת בלבד לא פעלה הגנת זרם אחרת, כאשר מומחה הנתבעת העריך שסיגריה או מכשיר סלולרי שפלט חום הם שגרמו לשריפה שהתלקחה בתכולה ועדותו לא נסתרה.
מעבר לכך שעיקר פסק הדין היתמקד בניתוח השאלה אימתי ניתן יהיה לקרוא אל תוך מערכת היחסים שבין הצדדים את הויתור על זכות התיחלוף (להבדיל משאלת פרשנות תנאי הפוליסה לעניין מיהו המבוטח, כבעניינינו), הרי דובר שם במערכת יחסים עסקית חוזית בין משכירה לשוכרת, כאשר רכוש המשכירה ניזוק בשל אחריות השוכרת, וזאת בשונה מענייננו, עת רכושו של צד שלישי הוא זה שניזוק.
...
סעיף 4 להנחיות מיום 9.12.1998 קובע כי: "כאשר נדחית תביעתו של תובע, על המבטחת לפרט את כל נימוקי הדחייה לתביעתו בהזדמנות הראשונה שיש לה ואם לא עשתה כן לא תוכל המבטחת להעלות, במועד מאוחר יותר נימוק נוסף לדחייה, אותו יכלה לטעון בהזדמנות הראשונה." כמו כן, בסעיף 4 להנחיות מיום 29.5.2002 צוין כי: "על פי ההכרעה העקרונית הנ"ל (הכוונה להנחיה מיום 9.12.1998 – מר"א), חברת הביטוח רשאית להעלות נימוקים נוספים מעבר לנימוק שהובא לידיעת המבוטח בהזדמנות הראשונה, רק מקום בו מדובר בעובדות חדשות ו/או נסיבות שנוצרו לאחר אותו מועד או אם לא היה ביכולתה של חברת הביטוח לדעת עליהם, במועד בו דחתה את התביעה." הנחיות אלו אומצו בפסיקתו של בית המשפט העליון ברע"א 10641/05 הפניקס הישראלי חברה לביטוח בע"מ נ' אסולין (04.05.2006) ונקבע כי יש ליתן להן את תוקפן הראוי, גם ביחס למכתבי דחייה הממוענים לצדדים שלישיים (ר' עוד למשל רע"א 2121/14 אליהו חברה לביטוח בע"מ נ' אייש (08.07.2014)).
סיכום מכל הטעמים שפורטו לעיל – דין התביעה כנגד הנתבעת איילון להידחות, וזאת מהטעם שלא הוכחה חבות נזיקית כלשהי של מבוטח הנתבעת, הקשורה סיבתית לנזקי מבוטחי התובעת, ומשחבותם המוכחת של השוכרים כהן לנזקי מבוטחי התובעת ממילא אינה מכוסה בפוליסה שהנפיקה הנתבעת.
עם דחיית התביעה ממילא נדחית עמה גם ההודעה לצדדים שלישיים.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2024 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

כך או כך, המחיר שדרש התובע הוא על מוצרים חדשים ולא משומשים כפי שטוען שנגנבו לו. הנתבע הגיש במישטרה מספר תלונות כנגד התובע בגין השחתת רכוש ואלימות.
יוער בהקשר זה, הגם שלא הוזכר בפסק הדין, כי בע"א 6720/99 מתן פרפרה נ' ארתור גולדו (28.8.2005) נפסק כי גם אם קיימת הסתייגות מהצעת מחיר בנוגע לסכום הנזק נגרם ניתן לפסוק על פי אומדן גלובאלי על הצד הנמוך עת "ייתכנו מקרים בהם משתכנע בית המשפט כי קיים נזק שמן הראוי לפצות עליו וכי בהעדר פיצוי תקופחנה באופן ממשי זכויותיו של הניזק. במקרים אלה אין זה מן הנמנע כי בית המשפט יפסוק פיצוי על דרך אומדן בגלובלי "על הצד הנמוך והבטוח, שם שמירה על האיזון הראוי" (שם, בפיסקה 9), עת נכון לאותה עת הכלל היה כי מקום בו הוכח קיומו של נזק, הרי שאין באי יכולת לחשב אותו בדייקנות כדי לדחות את תביעת הפיצויים ועל כן אם הוכח כי נגרם נזק שלא ניתן לחישוב מדויק, כי אז רשאי בית המשפט לפסוק פיצויים על פי אומדנא ובילבד ששעור הפצוי יאומד לפי מידת הנזק המשוערת.
נפסק כי גם בבית משפט לתביעות קטנות הנטל רובץ על התובע הן ביחס לסוגיית החבות והן ביחס לשעור הנזק, והפנה לאמור בהילכת אשקר שהוזכרה דלעיל, כי "במצבים שבהם קיים קושי – מובנה או פרטני – בהוכחה מלאה ומדויקת של שיעור הנזק, ניתן יהיה להסתמך על התשתית הראייתית החלקית שהוצגה בפני בית המשפט לצורך עריכת אומדנה... אף ניתן לנהוג בגמישות מסוימת" אם כי, כאמור בעיניין אשקר, "מכאן ועד חריגה מהוראות הדין המהותי באשר לנטלי ההוכחה – ארוכה הדרך, ובלתי עבירה". יוער כי באותו עניין כי הערכאות קמא קבעו את סכום הפצוי בהתבסס על הצעת מחיר ממוסך מטעם התובעת שם שתקבלה כראיה לקיומו של נזק ולעלות תקונו ולא דחה את הוכחת הנזק רק מפני שהתובעת לא הגישה חוות דעת מוסמכת.
אולם ככלל, דומה כי יש להמנע מהסתמכות מוחלטת על הצעת מחיר מכיוון שאינה מחייבת ולא ניתן להפעיל כל סנקציה כנגד עורכה אם יתברר כי טעה (ראו תק 4292-03-22 **** סניצקי נ' עובדיה הובלות ומנופים בע"מ (20.11.22)), וכן ככלל "לא זו הדרך של הוכחת נזקים, לא באמצעות הגשת הצעת מחיר ולא באמצעות תצהירו של אדם הצופה מהצד. הייתה דרושה הגשת חוות דעת כדת וכדין" ((ת"א (ירושלים) 16551-01 החברה לפיתוח מפעלים משחקי שלמה 1979 בע"מ נ' מוקד אמינות ארצי) (ראו ענין סניצקי והמבואות שם – ת"ק 1673/04 זולקובר גל נ' לב שי) אולם מקום בו מדובר במקור מוסמך יכול ויש לחרוג מהכלל של הגשת חוות דעת מוסמכת ובשים לב גם לסכום התובענה.
...
מכל מקום, ככל הוא כי המוציא מחברו עליו הראיה ועל כן, משנטל ההוכחה הוא על התובע, כי אז אין מנוס אלא לדחות את תביעתו, בהינתן שבית המשפט גם אינו פוסק על סמך אינטואיציות אלא על סמך ראיות המנוחות לפניו, וגם מקום בו כפות המאזניים מעויינות (50%-50%) כי אז עת הנטל הוא על התובע להוכיח מעבר למאזן ההסתברויות (51%), הרי שהתביעה נדחית.
נוכח זאת, אני מורה על מחיקת התביעה על מנת לאפשר לתובע להגישה מחדש לאחר שישכיל לבסס את התשתית הראייתית בנוגע לגורם הנזק ולשיעור הנזק ולא לדחותה, וזאת בשים לב להגמשת סדרי הדין כאמור בתביעות קטנות שיאפשרו לו לרכז את ראיותיו כדבעי.
בכל הנוגע לנזקים האחרים שנטענו (עת בדיון העלה הנתבע, התובע שכנגד נזקים נוספים שלא הוכללו בכתב התביעה) הרי שפתוחה לו הדרך להוכיח כדבעי גם בנוגע לגורם הנזק ולצרף את כלל הנזקים אם כי הנתבע הודה בהגינותו כי לו התובע לא היה מגיש תביעה, הוא היה מוותר על תביעתו אולם מקום בו הוא נתבע, כי אז הוא מבקש הכרה בנזקים שנגרמו לו ולכן חלף הגשת תביעה נוספת על סכום גבוה יותר מהודקת בראיות – מוטב כי בני משפחתו של התובע ישלמו לנתבע ולו עבור נזקי העץ ויניחו את הסיפור מאחוריהם כי על פניו יש לחוב את התובע מבחינת האחריות לנזק, לפחות בעניין זה. היה ויגיעו להסדר, חרף סגירת התיק יוכלו להגיש לבית המשפט למתן תוקף של פסק דין או כי הנתבע יצהיר כי שולם לו וכי מתחייב שלא לתבוע בגין הנזקים הנטענים מושא תובענה זו. בשים לב לכך שתביעתו של התובע נדחית לגופה אולם תביעתו של הנתבע כן יש בה ממש אולם עליו להדקה ולהגישה מחדש עת התובע לא נדרש היה להכין כתב הגנה משפטר עצמו בהכחשה סתמית כוללת כי מדובר בשקר וכזב לא התמודד עם הטענות - התובע ישלם לנתבע סך של 550 ₪ הוצאות משפט.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו