בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט לערעורים אזרחיים
ע"א 1972/23
לפני:
כבוד השופט י' עמית
כבוד השופטת י' וילנר
כבוד השופטת ג' כנפי-שטייניץ
המערער:
פלוני
נ ג ד
המשיבה:
הפול מאגר הישראלי לביטוחי רכב בע"מ
ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו בת"א 11974-11-17 מיום 9.1.2023 שניתן על ידי כב' השופטת ארנה לוי
תאריך ישיבת קדם ערעור:
כ"ט בתמוז התשפ"ג (18.7.2023)
בשם המערער:
עו"ד ****
בשם המשיבה:
עו"ד משה עבדי; עו"ד דוד עבדי
][]פסק-דין
נמצא, כי אף ללא עידכון חוות הדעת האקטוארית וללא היתחשבות בנכוי פצויי פרישה, סכום הנזק נמוך מתקבולי המל"ל כך שהתביעה "נבלעת".
מכאן פנה בית המשפט לבחון את זכאות המערער ל-25% מסכום הפיצויים לפי סעיף 330(ג) לחוק הביטוח הלאומי.
בית המשפט קבע כי האופנוע שבו נסע המערער בעת התאונה היה של המוסך שבבעלות בתו וחתנו, המערער הורשה להשתמש בו, אך מדובר ברכב של המעביד.
נקבע, בין היתר, כי על אף שבמועד התאונה האופנוע היה רשום במשרד הרשוי על שם החתן, המערער בתו וחתנו הציגו גרסאות שונות באשר לזהות הבעלים האמתי של האופנוע, ולא הוצג הסבר המניח את הדעת לכך שהאופנוע לא נרשם על שם המערער; כי בתו וחתנו של המערער אינם עדים אובייקטיבים, ובשל האנטרס המשותף של השלושה בתוצאות המשפט יש לראות בעדויותיהם כעדות יחידה של בעל דין; כי המערער לא הביא עדים אחרים מטעמו כגון רואה החשבון של המוסך או עובדים אחרים שיתמכו בטענותיו; וכי לא הוצגו מסמכים שניתן היה ללמוד מכוחם על זיקה קניינית לאופנוע כגון קבלה על רכישת האופנוע ודוחות שומה מלאים של המוסך, הכוללים דיווחים למע"מ וטופסי פחת.
לנוכח קביעתו כי האופנוע המעורב בתאונה היה בבעלות המוסך-המעביד, ובהיעדר מחלוקת כי התאונה ארעה במסגרת עסוקו של המערער עבור המוסך, נקבע כי מדובר בתאונה שארעה בשירות המעביד וברכב המעביד, כך שהמערער לא זכאי לרבע מסכום הפיצויים.
נטען כי עקב טעות משפטית זו, בית המשפט ייחס לחובת המערער אי הגשת מסמכים ואי הבאת עדים רלוואנטיים, ונקודת המוצא השגויה באשר לנטל ההוכחה היא שהביאה לדחיית תביעתו.
...
אקדים ואומר כי אני סבור שדין הערעור להידחות.
פסק דינו של בית המשפט המחוזי מבוסס במידה רבה על קביעות מהימנות, וליתר דיוק, חוסר מהימנות שבית המשפט מצא לייחס למערער ולעדיו – בתו וחתנו, שהם גם בעלי המוסך ומעסיקיו של המערער, ואביא את הדברים בלשונו:
"מסקנה זו נובעת ממספר שיקולים, והעיקרי שבהם הוא אי הנוחות הניכרת שהותירו עדויות והתנהלות התובע ושני עדיו – בתו וחתנו - במהלך ניהול ההליך, אי נוחות המובילה לכך שלא ניתן לתת אמון כלשהו בעדויות אלו ולהפך, לכך שיש להגיע למסקנה אחרת מזו הנטענת בהן. התובע ועדיו הותירו תחושה כי הם מסתירים מידע מהותי ועובדות חשובות מבית המשפט, כיון שידעו שאם היה מתגלה המידע והעובדות אותם בחרו להסתיר – היו אלו פועלים כנגד הגרסה שבחרו להציג מטעמם. הם בחרו באופן מכוון ומתוכנן להותיר עמימות ראייתית ועובדות מעורפלות וסלקטיביות. עדויותיהם היו מתחמקות, מתחכמות לעיתים, מיתממות, לא הגיוניות, מגמתיות ומעוררות תמיהות וסימני שאלה רבים. גם זיכרונם היה סלקטיבי. התובע ועדיו לא אפשרו בחינה אובייקטיבית של כלל הנתונים הרלוונטיים לצורך הכרעה בסוגיה שבמחלוקת וניסו להעמיד את בית המשפט במצב בו קיים מסך המסתיר את הנתונים שאינם מתיישבים עם הגרסה אותה ניסו להציג, גרסה שתשרת את אינטרס התובע בלבד. כמעט כל אמירה בעדות וכל מסמך שהוגש על ידם מעוררים תמיהות, סימני שאלה וספקות רבים לגבי אמינותם" (שם, פסקה 56).
סוף דבר, שאיני רואה להתערב בפסק דינו של בית המשפט המחוזי ומשכך דין הערעור להידחות.