לפני תביעה בהתאם להוראות חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשל"ה – 1975 (להלן: החוק ).
להלן אבחן האם התובע נפגע בגין שימוש מוכר ברכב.
לאחרונה, ברע"א 3329-21 שלמה חברה לביטוח בע"מ נ' פלוני [פורסם בנבו, 2.11.2021], היזדמן לבית המשפט העליון לחדד ולבאר את משמעות המושג "נסיעה". עניינו של פסק הדין בשאלה האם תידלוק רכב מנועי, ובתוך כך סגירת מיכל הדלק לאחר מילויו, עובר לתחילת הנסיעה, מהוה "שימוש ברכב מנועי" לפי חוק הפיצויים.
לצורך המחשה הביא בית משפט מספר דוגמאות ובין היתר "החלפת גלגל, מילוי מים, הוספת שמן, החלפת נורה ואולי גם החלפת 'חגורה' הם טיפולים ותיקונים שנהגים נוהגים לעשות בעצמם, ולא נזקקים בהם למוסכים דוקא." בעיניין חסן נביל לא הוכרה הפגיעה של התובע, תוך כדי כסוי מטען משני טעמים: הראשון, שהנסיעה טרם החלה.
התובע צטט מחוות דעתו של כבוד השופט עמית, לפיה "...איננו פטורים מהבחנה שעלולה להיות לעיתים דקיקה, בין פגיעה תוך כדי פתיחה וסגירה של דלת המשתמש ברכב אגב הכנסה או הוצאה של מטען אישי במהלך כניסה או ירידה מרכב, לבין פגיעה כאמור במהלך הכנסה או הוצאה של מטען אישי לפני או לאחר הכניסה או הירידה מהרכב. כך, אם המשיב היה טורק את דלת הנהג על אצבעו מיד לאחר יציאתו מהרכב...היה מקום להכיר בכך כשימוש של ירידה מהרכב, על אף שהנהג כבר התייצב מחוץ לרכב והשלים לכאורה את פעולת הירידה."
לדעתי דברים אלו אינם מושיעים את התובע.
...
בשל המחלוקת האם האירוע המתואר בכתב התביעה מהווה תאונת דרכים, החלטתי ביום 26.6.2023, לדון בטענת הנתבעת שהנסיבות המתוארות בכתב התביעה אינו מהוות שימוש מוכר על פי החוק, והוריתי לצדדים לסכם בשאלה האם הגרסה המובאת בכתב התביעה, מהווה תאונת דרכים כמשמעה בחוק, זאת מבלי להידרש בשלב זה לשאלה האם הנסיבות הן נכונות.
הכרעה ודיון
לאחר שעיינתי בסיכומי הצדדים הגעתי למסקנה כ התאונה המתוארת בכתב התביעה אינה תאונת דרכים, ומשכך דין התביעה להידחות על הסף.
בבואי ליישם את המבחנים הנ"ל על ענייננו, הגעתי למסקנה כי הנסיבות הטענות אינן יכולות לקיים אחר המבחן הפיסי.
בענייננו לא מתעוררת כלל השאלה אם התובע ירד מהרכב או נכנס אליו, ולכן אין רלוונטיות לאמרה זו.
התוצאה
בשים לב לאמור לעיל נחה דעתי כי התובע לא נפגע אגב שימוש מוכר ברכב, ודין תביעתו להידחות.