לפני תביעה לפיצויים בגין ניזקי גוף, שנגרמו לתובע, על-פי הנטען, במסגרת עבודתו אצל הנתבעת מס' 1 – אימו - בשל הרמת מדחס לצורך התקנתו ביחידת מיזוג אויר המצויה על גג ביניין.
ודוק: אני מודע לפסיקה אליה הפנה ב"כ התובע, אשר קבעה כי חיוב עובד בהרמת משקלים שהם 30 ק"ג ומעלה, נחשב הפרה של חובת הזהירות של מעביד כלפי העובד, אולם בפסקי הדין שם היה מדובר בעבודה חוזרת ונשנית של הרמת משקלים לגבהים, ולא הרמה חד פעמית של 30.9 ק"ג לגובה של מספר ס"מ.
כך למשל: בת"א 8464-08-16 פלוני נגד רשות שדות התעופה (1.5.2022) היה מדובר על הרמת משא לאורך משמרת שכללה גם הרמת משא במשקל של 30 ק"ג לגובה של 1.3 מ' מעל מעקה בטיחות, בת"א 21543-05-17 פלוני נגד השרון (1987) מיפעל אלומיניום ונגרות לבנין בע"מ ואח' (6.2.2020) היה מדובר על הרמת מכונה של 60 ק"ג (על ידי שני אנשים בתדירות גבוהה) בע"א 4758-98 אורנים סיילנסר בע"מ נגד מדינת ישראל ואח' (16.3.2020) המחלוקת הייתה כנגד המדינה, מדוע לא התקינה תקנות ביחס למשקל יתר (כפי שעשתה ביחס לקטינים), וברי כי אין כל דיון בפסק הדין שמחייב לענייננו.
להשלמת התמונה אפנה לע"א 25110-07-21 גיברלטר נ' הכשרה חברה לביטוח בע"מ (8.3.2022) שם נקבע כדלקמן :
"...מן האמור עולה, כי שווי השמוש ברכב שמעמיד מעביד לעובדו, כקבוע בתקנות השווי לצורך החבות במס, אינו מבוסס על נתוני אמת בדבר שווי ההטבה לעובד. על כן, אימוץ המבחנים שנקבעו לקביעת שווי השמוש ברכב לצרכי מס, בגדרה של הערכת הפסדי ההישתכרות של ניזוק, חותר תחת העקרון של השבת המצב לקדמותו, עקרון שבמסגרתו על בית המשפט לאתר את שויון בפועל של ההטבות שקבל הניזוק ממעבידו לצורך קביעת הפסד ההישתכרות לו הוא זכאי. שימוש בנוסחות שנקבעו לצרכי מס, שאינן משקפות בהכרח את שוויה האמתי של ההטבה, עשוי לעיתים לקפח את הניזוק ולעיתים להעשירו ולהעניק לו פיצוי העולה על נזקיו. ...
אין חולק כי יש לנכות סכום זה מהנזק שהיה נפסק לתובע אם הייתי קובע שקיימת אחריות מצד הנתבעת, ומכיוון שמדובר בתביעה כנגד המעביד התביעה הייתה "נבלעת כולה" (לא מגיע פיצוי בשיעור של 25%).
...
להלן אבחן את יסודות עוולת הרשלנות, אך לפני כן אעיר כי איני מקבל את טענת התובע (סעיף 7 לכתב התביעה) לפיה חל בענייננו סעיף 41 לפקודת הנזיקין.
וכך גם בענייננו, מדובר כאמור בהרמת משקל של כ-30 ק"ג לגובה של מספר ס"מ, לצורך החלפת מדחס, מדובר בעבודת כפיים, לפיכך אני קובע כי בנסיבות אלה הנתבעת לא העמידה את התובע לפני סיכון בלתי סביר, ולכן לא קיימת חובת זהירות קונקרטית.
סוף דבר:
התביעה נדחית הן מהטעם שלא מתקיימת עוולת הרשלנות, וליתר דיוק לא קיימת חובת זהירות קונקרטית ולא ברור כיצד היא הופרה, והן מהטעם שאם הייתה אחריות, אזי לאור שיעור האשם התורם וחישוב הנזק, התביעה הייתה נבלעת.
התובע ישלם לחברת הביטוח – הנתבעת מס' 2 - הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד בסך כולל של 20,000 ₪, וזאת בתוך 30 יום מהיום לידי בא כוחה, שאם לא כן יישאו הפרשי הצמדה וריבית כחוק עד למועד התשלום בפועל.
כמו כן אני מורה על השבת פיקדון העדים שנותר במזכירות בית המשפט לידי התובע, באמצעות ב"כ.
זכות ערעור כדין.