תעודות עובדי הציבור של נציגי אגף הרשוי והדואר
הנתבעת המציאה בכתב ההגנה מטעמה תעודת עובד ציבור של גב' יהודית גלבהואר, ראש ענף נהיגה, באגף הרשוי (להלן: תע"צ רשוי), ולפיה, נפסל רשיונו של הנתבע ביום 24.7.18.
בפרק בפוליסה שעניינו ב"בני האדם הרשאים לנהוג ברכב", מפורט, בין היתר, כי על הנהג להיות - "בעל רישיון בר תוקף בישראל בסוג הרכב המבוטח".
סע' 68 לחוק חוזה הביטוח
היריבות שבין התובעת ובין הנתבעת נגזרת מסע' 68 לחוק חוזה הביטוח, תשמ"א-1981 (להלן : חוק חוזה הביטוח), שבמסגרתו נקבע כי –
"בביטוח אחריות רשאי המבטח - ולפי דרישת הצד השלישי חייב הוא - לשלם לצד השלישי את תגמולי הביטוח שהמבטח חייב למבוטח, ובילבד שהודיע על כך בכתב למבוטח 30 ימים מראש והמבוטח לא היתנגד תוך תקופה זו; אולם טענה שהמבטח יכול לטעון כלפי המבוטח תעמוד לו גם כלפי הצד השלישי."
סיפת סע' 68 לחוק חוזה הביטוח יוצרת, איפוא, יריבות ישירה בין הניזוק לבין מבטח המזיק.
חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים
סע' 7(3) ו-7(5) לחוק הפלת"ד קובעים מי אינו זכאי לפצוי לפי חוק זה, כדלקמן:
"(3) מי שנהג ברכב כשאין לו רשיון לנהוג בו, למעט רשיון שפקע מחמת אי תשלום אגרה או מחמת הגבלה שהוטלה לפי פרק ו'1 לחוק ההוצאה לפועל, התשכ"ז-1967;....
בע"א 1958/05 (חיפה) אבו נ' אריה חברה לביטוח (נבו, 8.2.2007; להלן: עניין אבו) דן בית המשפט בשימורו של הכסוי הבטוחי, גם בתביעות בגין ניזקי רכוש ולא רק בתביעות בגין ניזקי גוף והוא קבע כי -
"המדיניות השיפוטית הראויה, צריכה לשאוף להתאמה בין הפרשנויות השונות היכולות להנתן למצב עובדתי זהה, בזיקה לתחומי המשפט השונים"
גם במסגרת הליך העירעור בבית המשפט העליון ביחס לתיק זה, רע"א 2605/07 אריה חברה לביטוח נ' אבו (נבו, 10.3.2009), הודגשה חשיבות האחידות והחשש ליצירת אי ודאות בפרשנות נפקות פוליסת הביטוח בעת הפרת חובה, בתביעה של ניזקי גוף או רכוש:
"אף אנו סבורים כי בהקשר הנידון אין מקום לפרשנות שונה של תנאי הפוליסה על-פי השאלה אם מדובר בנזק גוף או בנזק רכוש, וכי שאלת הנפקות של הפרת חובת הלווי על הכסוי הבטוחי צריכה לקבל מענה אחיד"
עולה מן המקובץ עד עתה, כי גם ביחס לניזקי רכוש חל הכלל כי נהג שנסע ברכב ללא רישיון נהיגה בתוקף – אין לו כסוי בטוחי.
כך נקבע למשל בפסק דינו של כב' המשנה לנשיא אליעזר ריבלין (שהתקבלה פה אחד) בע"א 5405/10 תאסירי נ' המאגר הישראלי לביטוחי רכב בע"מ (נבו, 11.3.12, פסקה 5 לפסק הדין):
"ככלל, אין להטיל על חברת הביטוח את האחריות לבדיקת רישיון הנהיגה של המבוטח, כשם שאין היא נידרשת לבחון את השינויים החלים בנוגע לתקופת רישיונו של המבוטח במהלך הזמנים. ההקפדה על קיומו של רישיון נהיגה תקף לסוג הרכב בו הוא נוהג מוטלת על המבוטח. הפרת החובה הזו עשויה להסיר ממנו את החיסוי הבטוחי מקום בו מותנה החיסוי בקיומו של רישיון כאמור"
כן ר' תא"מ (ראשל"צ) 37303-09-13 ש.שלמה רכב בע"מ נ' ג'ונג יאן (נבו, 20.11.14); שבמסגרתו נקבע כי עם הרשעתו של הנתבע 1 שם, במסגרת הליך תעבורה, תושב זר, בעל רישיון נהיגה זר, אולם לא רישיון נהיגה בישראל, שהורשע בהליך הפלילי בגין העידר רישיון נהיגה בתוקף.
...
בנסיבות אלו, אין מנוס מלקבוע כי נטל ההוכחה שלעניין מוטל על המבטחת ועליה להרימו.
משכך, קובע ביהמ"ש שם כי דין טענת המבטחת להעדר כיסוי ביטוחי במועד אירוע התאונה, להידחות.
דבריה אלו של כב' השופטת גולומב יפים מקל וחומר ענייננו, מקום שבו לא הוכח כי מכתב ההתליה נמסר לנהג, מכתב ההתליה עצמו לא הומצא לעיוני, ותעודות עובדי הציבור שהוצגו לפניי סותרות זו את זו. אין מדובר באי בהירות אלא בפגם היורד לשורשו של עניין, ומשכך אין מנוס מלקבוע כי הנתבעת לא הרימה את נטל הראיה המוטל עליה.
סוף דבר ותוצאה
המסקנה העולה, אפוא, היא שלא הוכח בענייננו כי יש לשלול כיסוי ביטוחי מהנתבע, ועל הנתבעת לשפות את התובעת בגין הנזקים שגרמו לרכב התובעת ע"י מבוטחה של הנתבעת, הנתבע 1.