בפניי תביעה שעניינה תאונת דרכים, כמשמעה בחוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשל"ה – 1975 (להלן: חוק הפיצויים).
בהמשך, קבע בית המשפט העליון בע"א 1675/06 אררט חברה לביטוח בע"מ נ' מנורה חברה לביטוח בע"מ (31.10.07), כי יש להוכיח קשר סיבתי עובדתי בין השמוש ברכב לבין התאונה ונקבע שלא די בקיומו של מגע בין כלי הרכב על מנת לקבוע כי הרכב מעורב בתאונה (ור' ת.א. (י-ם) 51283-10-13 פלוני נ' איילון חברה לביטוח בע"מ, 7.3.17)
בפסיקה מאוחרת יותר, ע"א 4430/12 הכשרת היישוב חברה לביטוח בע"מ נ' סלימאן אלעסווי (1.7.14) היתייחס בית המשפט העליון לבעייתיות שבפס"ד אדרי:
"המערערת טענה בהקשר זה, כי קביעה זו מובילה לתוצאה לפיה בכל מקום בו אירעה פגיעת כלי רכב אחד, בכלי רכב חונה, תיחשב החניה ככזו אשר יוצרת סיכון תחבורתי, ועל-כן תהווה חניה אסורה העונה להגדרת החזקה המרבה. אף לגישתי ישנה בעיתיות בקביעה זו, שכן על-אף שייתכנו מקרים בהם ניתן יהיה ללמוד מקיומה של היתנגשות, על כך שהמקום בו חנה הרכב יצר סיכון תחבורתי, אשר היתממש בעצם הפגיעה, ברי כי לא ניתן להחיל זאת ככלל גורף בכל מקרה דבר עלול להוביל לפרשנות מרחיבה לפיה די בקיומו של מגע בין רכבים, בכדי להוביל לקביעה כי מדובר בחניה אסורה לצורך החלת החזקה, פרשנות אשר לשיטתי אינה עולה בקנה אחד עם תכלית החוק ולא עם ההיגיון העומד בבסיסו, המבקש לייחד את תחולתו אך למקרים בהם נזק נגרם עקב שימוש ברכב שיש עמו סיכון תחבורתי ממשי".
נסיבות התאונה שבה עסק ע"א 4430/12 הנ"ל היו קשות וחריגות.
נהג אוטובוס שהתכופף להרים את מכשיר הטלפון שלו שנפל, סטה שמאלה מנתיבו, עלה על המדרכה, פגע בשתי הולכות רגל (אחת מהן נהרגה) או אז הוא סטה ימינה ופגע ברכב שחנה במפרץ אוטובוסים (מקום שאסור בחניית כלי רכב שכן הדבר מפריע לאוטובוסים להעלות ולהוריד נוסעים) גרר אותו, עלה עליו והמשיך בנסיעה תוך שהרכב הפרטי נגרר תחתיו, פגע בעוד מדרכה ובתחנת אוטובוס או אז נתקע (ביחד עם הרכב הפרטי שנגרר תחתיו) בעמוד חשמל שנפל על הקרקע, כבלי החשמל נקרעו וגרמו לשריפה ממנה התלקחו האוטובוס והרכב הפרטי.
נקבע כי "אין חשיבות לכך שלא החניה בשולי הכביש היא שהייתה "הסיבה המכרעת" לתאונה, אלא סטיית הרכב הפוגע" בית המשפט המחוזי הבחין בין הפסיקות המאוחרות יותר לבין פס"ד אדרי "פסק הדין בעיניין אררט (ע"א 1675/06 אררט חברה לביטוח בע"מ נ' מנורה חברה לביטוח בע"מ (31.10.07)) אליו הפנה הצד השלישי אינו רלבאנטי לענייננו. באותו מקרה רכב שסטה לשולי הכביש פגע בהולכת רגל, ואחר כך פגע גם ברכב החונה. מטעם זה נפסק כי הרכב החונה אינו מעורב. גם פסק הדין שניתן בעיניין אברמוב (רע"א 7501/11 אברמוב נגד בכר (6.3.12)) אינו רלבאנטי, שכן באותו מקרה נפסק שלא היה קשר בין הפגיעה בקטנוע לבין הפגיעה בנפגעת, בין היתר בגלל המרחק בין הקטנוע לנפגעת והעובדה שהקטנוע לא נגע בעצמו בנפגעת. "בחניית הרכב על השול נגרם סיכון תחבורתי שהביא להתרחשות הנזק. אילמלא הרכב היה חונה בשולי הכביש, לא הייתה מתרחשת התאונה. לא הוכח הליך גרימה אחר שאינו קשור לסיכון הגלום בחניית הרכב בשולי הכביש"
כאמור, על פסק דין זה הוגש ערעור (ע"א 6876/19 הנ"ל) שנידחה: "לא שכנענו כי מקרה זה אינו ניכנס לגדרו של סעיף 3(ג) לחוק פיצוי לנפגעי תאונות דרכים, התשל"ה-1975. זאת בשים לב לכך שהרכב המבוטח על ידי המערערת יצר סיכון תעבורתי, ונוצר קשר סיבתי עובדתי ומשפטי כאחד. זאת שכן אילמלא הרכב היה חונה בשולי הכביש לא היתה מתרחשת התאונה, ולא הוכח קיומו של גורם אחר שאינו קשור לסיכון הגלום בחניית הרכב בשולי הכביש".
דהיינו, לו היה מוכח כי ישנו גורם אחר לתאונה, שאינו קשור לסיכון הגלום בחניית הרכב בשולי הכביש, לא היה מקום לתחולת החזקה המרבה.
...
בית המשפט בחן תחילה את הקשר הסיבתי העובדתי וקבע כי "אין חולק כי במסגרת המאורע המתואר מתקיים קשר סיבתי עובדתי בין חניית הרכב במקום האסור לבין הפגיעה, שכן אלמלא היה חונה הרכב במפרץ החניה, לא היה פוגע בו האוטובוס"
משם המשיך בית המשפט העליון ובחן את הקשר הסיבתי המשפטי בין החניה האסורה לבין התרחשות התאונה וקובע כי זה לא מתקיים:
"באשר לקשר הסיבתי המשפטי, כאן כאמור השאלה היא האם בנסיבות העניין פגיעת האוטובוס ברכב החונה באה בשל הסיכון שנוצר כתוצאה מחנייתו במפרץ, כלומר, האם הסיכון התחבורתי שנוצר על-ידי החניה האסורה – התממש. לשאלה זו, לשיטתי, יש להשיב בשלילה: כפי שצוין לעיל, הסיכון אשר יצר הרכב בעודו חונה במפרץ החניה המיועד לעצירתם הבטוחה של האוטובוסים, הוא כי אוטובוס המבקש להוריד או להעלות נוסעים ייאלץ לעצור כך שבחלקו יבלוט לתוך נתיב הנסיעה. סבורתני, כי סיכון זה לא התקיים בענייננו, שכן אין חולק כי הפגיעה לא נוצרה בעקבות הקושי שנתקל האוטובוס לעצור כראוי במפרץ כניסתו של האוטובוס, על-מנת להעלות ולהוריד נוסעים. שונה היה המקרה אילו עסקינן במקרה בו האוטובוס ניסה לעצור בתחנת האוטובוס, ובמסגרת ניסיונו לעצור כראוי, מבלי לבלוט בחלקו האחורי לתוך נתיב הנסיעה, היה פוגע ברכב החונה במפרץ, שהרי אז אין מי שיחלוק כי הסיכון התחבורתי אשר נוצר על-ידי חניית הרכב במקום האמור, הוא אשר התממש בעצם הפגיעה. ודוק, כפי שטענה המשיבה בתגובתה, אין חשיבות לשאלה האם הסיבה המכרעת לקרות הפגיעה הייתה סטיית האוטובוס ממסלולו או המיקום האסור בו חנה הרכב, שהרי אין מקום לבחינת גורם האשם במסגרת חוק הפלת"ד אשר בבסיסו עומד העיקרון של אחריות מוחלטת. יחד עם זאת, אין בכך כדי לייתר או להחליף את הצורך לבחון, כי הסיכון התחבורתי הגלום בחנית הרכב התממש בנסיבות המקרה, קרי קיומה של זיקה תחבורתית בין ההתרחשות לבין התוצאה. במילים אחרות, אמנם במסגרת בחינת שאלת היווצרותו של הסיכון התחבורתי אין חשיבות לעובדה כי הפגיעה ברכב נגרמה בשל סטיית האוטובוס ממסלולו, ולא בשל המקום בו עמד הרכב, אולם לשאלת התממשותו של הסיכון התחבורתי, בוודאי שיש משקל לנסיבות ההתרחשות אשר הובילה לפגיעה".
יצוין, כי בדרך זו הלך בית המשפט המחוזי גם לפני כן. בתא (מרכז) 43854-02-10 המאגר הישראלי לביטוחי רכב ("הפול") נ' מגדל חברה לביטוח בע"מ (31.3.11) בדק בית המשפט את הקשר הסיבתי העובדתי והמשפטי בנסיבות אותו מקרה וקבע: "הוכח לי, כי לא זו בלבד שנוצר מגע בין הנפגע, רוכב האופנוע, לבין רכב מגדל, ועל כן רכב מגדל היה מעורב בתאונה, ועל כך אין עורר, אלא ששוכנעתי, כי קיים גם קשר סיבתי עובדתי ומשפטי בין אותו מגע לבין חניית רכב מגדל בשולי הכביש" (והשוו: ע"א 6527/06 הפניקס הישראלי חברה לביטוח בע"מ נ' ארד (לא פורסם, 7.10.08); ע"א 1856/08 הדר חברה לביטוח בע"מ נ' אליהו (לא פורסם, 15.12.10) ; רע"א 41848-11-10 ודעי נ' מעין (לא פורסם, 22.3.11)).
ואולם, מעיון בחומרים שהונחו בפני, סבורני כי לא כך הם פני הדברים.
משכך, ההודעה לצדדי ג' מתקבלת, ואני מורה כי מגדל ומנורה יישאו בסכום הפשרה שנקבע בהחלטה מיום 23.6.2020 בחלקים שווים.