בבית המשפט העליון
רע"א 1584/13
לפני:
כבוד השופט א' רובינשטיין
המבקשת:
אלגריסי גרופ בע"מ
נ ג ד
המשיבה:
קפוא זן תעשיות מזון בע"מ
בקשת רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי מרכז (סגן הנשיא שילה והשופטות מרוז ועובדיה) מיום 27.1.13 בע"א 24687-06-12
בשם המבקשת: עו"ד שלומי הדר
][]החלטה
בסעיף 3 להסכם נקבע, כי "זכות שיווק בלעדית (להלן בלעדיות) ניתנת למשווק לכל הארץ כולל רשתות השיווק", ובסעיף 4 להסכם נקבע, כי "המשווק אינו רשאי לקנות מוצרי דגים שהזמין מהיבואן ממקור אחר אלא אם יש חוסר בסחורה אצל היבואן". בסעיף 18 להסכם נקבע מנגנון לפצוי מוסכם, לפיו "המפר הסכם בלעדיות זה, ישלם פיצוי לצד המקיים סך 500,000$ מבלי להוכיח טענות נזק ראשוני לבית משפט. מלבד זאת לצד המקיים זכות לתבוע נזקים נוספים בהתאם לסעדים המוקנים לו על-פי חוק".
בחודש יוני 2008 הודיעה המבקשת למשיבה על ביטולו של ההסכם בגין הפרתו, וביום 30.7.08 הגישה תביעה בבית משפט השלום בפתח תקוה (ת"א 4368-08), בה נטען, כי המשיבה הפרה את היתחייבותה בהסכם לרכישת מיכסת מינימום של דגים.
המבקשת עתרה לחיוב המשיבה בתשלום הפצוי המוסכם בסך 1,738,500 ש"ח. המשיבה, מצדה, הגישה תביעה שכנגד, ביום 5.2.09, בה טענה להפרות שונות של ההסכם על ידי המבקשת, ועתרה לפצוי בגין נזקים שנגרמו לה כתוצאה מהפרות נטענות אלו בסך 2,000,000 ש"ח (לפי הטענה, הנזקים עמדו על למעלה מ-5 מיליון ש"ח, אולם התביעה הועמדה על 2 מיליון ש"ח).
...
נאמר, כי "אין בהסכם השיווק כל הוראה לפיה אספקת הדגים תלויה בתשלום המקדמה". באשר לתביעה שכנגד נאמר, כי "הואיל והגעתי לכלל מסקנה לפיה התובעת ביטלה את הסכם השיווק שלא כדין, ברי כי בכך הפרה התובעת את הסכם השיווק". בית משפט השלום דחה את טענת המשיבה, כי הפיצוי המוסכם שבהסכם מתייחס אך ורק להפרת תנית הבלעדיות שבהסכם השיווק, בקבעו (עמ' 17 שורות 25-23) כי "כאשר נאמר בסעיף 18 להסכם השיווק, כי הפיצוי המוסכם הוא בגין הפרת 'הסכם בלעדיות זה' הכוונה להסכם השיווק בכללותו, המעניק בין השאר לנתבעת זכות בלעדיות", וכי "הפיצוי המוסכם נתבע בנוסף לפיצויים בגין ראשי הנזק השונים ובגין אותם נזקים עצמם. לפיכך אין הנתבעת זכאית לכפל פיצוי". נקבע, כי נזקיה המוכחים של המשיבה עומדים על 2,385,954 ש"ח, ולפיכך על המבקשת לשלם לה סך 2,000,000 ש"ח [הסכום שנתבע – א"ר].
סבורני, כי במכלול הכף נוטה לפרשנות שאימץ בית המשפט המחוזי.
דא עקא, שבית המשפט המחוזי דן בהיותו של סעיף 18 להסכם תניה גורפת לצורך הניתוח הפרשני, על רקע לשונו, ואין המדובר במסקנה שהסיק.
סבורני, כי השינויים בעמדתה של המשיבה בדבר פרשנותו של סעיף 18 להסכם (עמדתה בעיקרי הטיעון לעומת עמדתה בבית משפט השלום, כפי שזו עולה מפסק דינו), אינם יכולים להטות את הכף כנגד פרשנותו של בית המשפט המחוזי.
אוסיף, שבעיקרי הטיעון בבית המשפט המחוזי טענה המשיבה (סעיף 24), כי הפרה יסודית של ההסכם מקנה לה זכות לפיצוי מוסכם; בית המשפט המחוזי קבע, כי הפרת ההסכם על-ידי המשיבה לא היתה יסודית, וגם מטעם זה קיים קושי להלום את טענת המבקשת בהקשר זה.
כללם של דברים
נוכח האמור, אין בידי להיעתר לבקשת רשות הערעור.