מעת גילוי המחלה בשנת 2010 ועד שנת 2020, מועד הגשת התביעה, עבר התובע 5 ניתוחים להסרת גידולים.
המסגרת הנורמאטיבית
בעב"ל (ארצי) 10490-10-16 מועדים לשמחה מיכאל - המוסד לביטוח לאומי (מיום 19.10.2017) (להלן: עניין "מועדים לשמחה"), בית הדין הארצי היתייחס לרקע ההסטורי של הצורך לפיתוח עקרון תורת המקרוטראומה בכל הנוגע לפגיעות בעבודה:
"תורת המקרוטראומה באה למלא חלל ריק שהותיר המחוקק, כאשר לא כלל ברשימת 'מחלות המיקצוע', מחלות שונות שהתפתחו לאורך זמן עקב תנאי העבודה, ובכך הותיר את רשימת המחלות 'סגורה'. מדובר בפיקציה משפטית שמטרתה לפצות את המבוטחים בגין פגיעה מהעבודה, שמחד – אינה מחלת מיקצוע ומאידך – אינה תאונת עבודה במובנה הרגיל. משכך, הפכה תורת המקרוטראומה להיות 'מפלטו האחרון' של מי שאינו יכול להצביע על ארוע תאונתי מסוים בעבודה ואינו בא בגדרה של מחלת המיקצוע".
עוד הובהר שם כי :
"... אין בכוחה של תורה זו להביא לכך, שכל מחלה שנגרמה בשל העבודה אך אינה מנויה ברשימת 'מחלות המיקצוע', תוכל לזכות את העובד בהכרה כנפגע 'תאונת עבודה'. כוחה של תורה זו מוגבל על-ידי המונח 'תאונה', ומכאן, באה הדרישה שכל פגיעה זעירה, תעמוד, כשלעצמה, במבחן מאפייניה של 'תאונה' (פתאומיות ומסוימות). זאת ועוד, נפגע המנסה להשליך את יהבו על תורה זו ניתקל במשוכות רבות בדרכו, מפני שתורה זו, שהיא כאמור פיקציה משפטית, עומדת על יסודות עיוניים נוקשים".
בקשר לעילת המקרוטראומה בהתייחס לחשיפה לחומרים מסוכנים, נקבע בעיניין מועדים לשמחה כי "ההכרה בתביעות להכרה בפגיעות כגון מחלת ריאות, מחלות סרטן, מחלות עור ועוד, בדרך של מקרוטראומה, כתוצאה מחשיפה לחומרים (מסוכנים או אחרים) במסגרת העבודה ... מאז תחילת דרכו הבהיר בית הדין כי חדירה של חומרים כאלו ואחרים דרך הנשימה מהוה שרשרת של אירועים המהוים פגיעות חוזרות ונשנות".
עוד נקבע בעיניין מועדים לשמחה, כי גם במקרה של פגיעות שהם תוצאה של חשיפה לחומרים במסגרת העבודה, נידרש מהנפגע להוכיח תשתית עובדתית הכוללת נתונים אודות החשיפה ה"חוזרת ונישנית" לחומרים.
עוד נקבע ביחס לקיומה של התשתית העובדתית כי:
" בפסיקה נקבע כי אין לקבל גישה, השוללת באופן גורף את תביעות העובדים, שנפגעו כתוצאה מחשיפה לחומרים מזיקים בעבודתם, ואשר אין ביכולתם להוכיח את מידת פוטנציאל הפגיעה אליה נחשפו - על מנת להיות מוכרים כנפגעי עבודה. נקבע, שכאשר סביר להניח כי אכן העובד נחשף לגורם בעל פוטנציאל פגיעה במקום עבודתו, כעולה מחומר הראיות שהונח בפני בית הדין - יש למנות מומחה רפואי, על מנת שיקבע האם הליקוי, או הפגיעה, הם תוצאה של חשיפה לגורם המזיק בעבודה. מכאן, שאין מניעה למנות מומחה רפואי בתביעות בהן קיימת עמימות בנוגע לחלק מהפרמטרים, הדרושים לצורך הרכבת התשתית העובדתית המלאה על פי תורת המקרוטראומה. זאת גם במקרים של ספק, הנוגע להקף החשיפה לחומרים בעלי פוטנציאל מסוכנות, ובשים לב לכך שבמקרים כגון אלה ההערכה של משך, אופן וכמות החשיפה לחומרים, כאמור, הנה מורכבת ומצריכה ידע מקצועי ספציפי ומעמיק (עב"ל (ארצי) 42833-09-14 חנה יעקבי-המוסד לביטוח לאומי [פורסם בנבו] (25.2.18)). גישה זו לוקחת בחשבון את הקשיים הכרוכים בנגישות הנפגעים לידע המקצועי המורכב, הנוגע לסוג ולהרכב החומרים שאליהם הם נחשפו, או נחשפים במסגרת עיסוקיהם השונים, ובמהלך תקופות שונות, וזאת ללא הסתייעות באיש מיקצוע בעל היתמחות ספציפית. כמו כן, יש להביא בחשבון את הקושי הנובע מהשינויים החלים מעת לעת בהרכב החומרים המשמשים לאותן מטרות תעסוקתיות, כפועל יוצא משינוי טכנולוגי או משינוי בתקינה ובחוקי הבטיחות".
(עב"ל 30126-03-17 שמשון ברק נ' המל"ל (מיום 10/07/2018) (להלן: עניין "שמשון")).
...
השאלות העומדות בפנינו הן, האם יש לדחות את התביעה על הסף מחמת שיהוי בהגשת התביעה, והאם יש להכיר בליקוי בשלפוחית השתן של התובע, כפגיעה בעבודה על פי עקרון תורת המיקרוטראומה, כפי שטוען התובע.
כעת, נבחן האם התובע הוכיח אף בחלוף שנים רבות תשתית עובדתית לצורך הוכחת קשר סיבתי בין מחלת הסרטן ממנה סובל לבין תנאי עבודתו בחברת פז.
כפי שיובהר להלן, לאחר עיון במכלול המסמכים הרפואיים שהוגשו לתיק אנו מקבלים את טענת התובע, כי עבד בחברת פז משנת 1980 ועד לשנת 2019, בתפקידים שונים של נהג מכלית, מכונאי רכב וקצין בטיחות.
מסקנה זו מבוססת, בין היתר על שאלון המעסיק בו תמך בטענותיו של התובע בדבר השימוש בבנזן באומרו:
"1. הוביל את הדלק כנהג מכלית והסתובב בין התחנות השונות- כנהג מכלית דלק.
עניין באומר מובא בדרך של קל וחומר שכן, באם הוכרה תשתית עובדתית לחשיפה משנית ביותר של איש משרד אזי יש להכיר בתשתית העובדתית בעניינו של התובע אשר היה חשוף באופן ישיר לחומרים מזהמים תקופה משמעותית בהיותו עובד חברת פז.
לאור כל האמור לעיל, בהתאם להלכה הפסוקה ובנסיבות שצוינו, ניתן לבחון את קיומו של הקשר הסיבתי הרפואי בין תנאי העבודה למחלת הריאות של התובע גם באמצעות חוות הדעת של המומחה הרפואי.