מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעת פיצוי בגין הפליה בכניסה לפארק עירוני

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

מטרת ההפקעה היא המשך פיתוח הפארק העירוני המכונה "פארק חורשות" וייעוד המקרקעין הנו "צבורי פתוח ודרך". ביום 11.11.2010 נרשמה בלישכת רישום המקרקעין הערה לפי סעיפים 5 ו- 7 לפקודת הקרקעות על הפקעת המקרקעין.
האם בפי המשיבים או מי מהם עומדת טענה כלשהיא מכוחה ניתן למנוע את מתן הסעד המבוקש? בעיניין זה העלו המשיבים שלל טענות, אותם ניתן למעשה לחלק למספר קבוצות: טענות הנוגעות לחוקיות ההפקעה, מטרותיה ופרק הזמן הרב שחלף מעת פירסום התוכנית (1957) ועד פירסום דבר ההפקעה (2010); טענות בדבר הצורך במקרקעין לצורך ביצוע התוכנית המקורית, והאם קיים "צורך דחוף"; טענות בדבר זכאות לפצוי או דיור חלוף, כתנאי למסירת החזקה; טענות בדבר הפלייה.
למעשה, בעיניין זה די לעיין בהוראת סעיף 8 לפקודת הקרקעות הקובעת במפורש בסעיף קטן (ג): "(ג) בלי לגרוע מכלליות הוראות סעיפים קטנים (א) ו-(ב), סיכסוך על גובה הפיצויים שיש לשלם בעד הרכישה או הגשת תביעה לפיצויים כאמור לא יהוו עילה לעיכוב הכניסה לקרקע או לעיכוב קניית החזקה בה". עם זאת אציין כבר כעת, ובהמשך לבאות, כי פקודת הקרקעות נחקקה במאה הקודמת על רקע מציאות מסוימת; אם נעיין היטב בפסיקה הקובעת את העקרונות הללו, אזי בחלק מההליכים לפי סעיף 8 נוהל במקביל משא ומתן לעניין הפיצויים בין הרשויות למפונים – כך למשל ראו עניין בוסל, שם שולם סכום שאינו שנוי במחלוקת; כך בעיניין קיסר, שם נפסק כי המסירה תהא כנגד העמדת דיור חלוף (והוויכוח היה בין היתר לעניין הדיור החלוף ההולם).
הנטל מוטל על המבקשות, מא' ועד ת', ובכלל זה שבמקרה הנידון אין מקום לפצוי בגין דיור חלוף.
עוד לקחתי במסגרת שיקוליי, בין היתר, את מטרת ההפקעה (פארק צבורי, להבדיל למשל מכביש); לקחתי בחשבון את משך הזמן שחלף מפירסום התוכנית ועד פירסום ההפקעה, וממועד פירסום ההפקעה ועד הגשת התובענה – סבורה אני כי אם עד כה לא אצה הדרך לעירייה, אין מקום לאוץ דוקא כעת ולא למצות את הבדיקה בדבר זכויות המשיבים במקרקעין.
...
מכל הטעמים הללו יש לדחות את טענות המשיבים כמפורט בכותרת פרק זה. הטענות בדבר בכריכת הפינוי בפיצוי (למעט לבתי מגורים, וראו הפרק הבא) אין לי אלא להפנות לסיכום ההלכה כפי שמפורטת בפס"ד יעקב כהן: "טענות המשיבים כי מגיעים להם פיצויים בגין ההפקעה – אין מקומן להתברר בהליך שלפניי. הלכה פסוקה היא, כי זכותה של הרשות המפקיעה לקבלת החזקה במקרקעין המופקעים, מכוח הוראת סעיף 8 לפקודת הקרקעות– אינה מותנית בתשלום פיצויים. בפרשת קיסר קבע כבוד השופט חשין בהקשר זה כדלקמן: "המערערים מוסיפים וטוענים באריכות לזכויותיהם במקרקעין המופקעים. מלינים הם על כי בית המשפט לא דן ולא הכריע במהותן ובהיקפן של זכויותיהם ועל כך שבית המשפט לא פסק לזכותם פיצוי כספי מלא בגין הפינוי. טענות אלו אין הן לעניין. זכויותיהם של המערערים שמורות להם לעת שיפתחו בהליך לקבלת פיצויים לפי סעיף 9 (ואילך) לפקודה, ואולם ההליך עתה אין הוא הליך לתשלום פיצויים אלא לתפיסת חזקה. בהליך זה, ובכפיפות לדברים שנאמר להלן, אין מקום לפסיקת פיצויים עבור תפיסת חזקה במקרקעין" (שם, עמ' 325 סעיף 23) .
הגעתי לכלל מסקנה שהליך למסירת חזקה מכוח סעיף 8 לפקודת הקרקעות אינו מהווה את הזירה הראויה לברר מהות זכויות אלו, שכן בעיקרו כאמור מדובר ב"הליך מקוצר", בו צו לפי סעיף 8 "...צריך להינתן ללא קושי וללא סיבוכים מיותרים כדבר מובן מאליו.." (עניין קיסר).
משנדחו טענות המשיבים בהקשרים אלו הנני נעתרת למבוקש על ידי המבקשות בהמרצת הפתיחה שבכותרת תוך שתפיסת בתי המגורים של המשיבים או מי מהם על המקרקעין המופקעים לא תתבצע אלא לאחר שהיא תעמיד למשיבים המחזיקים בהם דיור חלוף בהתאם לסעיף 194 לחוק התכנון והבנייה או לחילופין תפעל לקבלת החלטה שיפוטית, בהליך נפרד, בדבר היעדר זכאות של המשיבים הרלוונטיים בעניין.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

ביום 15.7.2019, משמע יום אחד לאחר הדיון שבו הוסכם על פתיחת הפארק מחדש, הגיש המבקש, תושב הכפר דבוריה, בקשה לאישור תובענה כייצוגית נגד הערייה, ראש הערייה, וחברת "שחקים" שנשכרה על מנת להפעיל את הפארק, ובה נטען כי ביום 9.7.2019 הגיע המבקש לפארק עם בני משפחתו, וכניסתם לפארק נימנעה.
מכאן בקשתו כאמור, ובה הוא טוען כי תכלית ההחלטה היתה מניעת כניסה מערבים, משמע יסודה בהפליה על רקע לאום או גזע.
קיצפו של המבקש יצא על המשיבה משום שראה בהחלטתה ככזו שנולדה על מנת להדיר את רגלי הערבים תושבי היישובים הסמוכים לעיר מלהכנס לפארק העירוני.
וגם אם לא נשווה את סעד הפיצויים שנתבעו לסעד ההצהרתי שנתבקש, הפיצויים המדוברים צריכים לעמוד בשיעור נמוך, וזאת משום שהיקף ההפרה היה מצומצם ביותר, שכן הפארק סגר את שעריו בפני מי שאינו תושב העיר למשך ימים אחדים בלבד (השוו למשל לרע"א 6897/14 רדיו קול ברמה בע"מ נ' קולך פורום נשים דתיות (9.12.2015), שם נמשכה ההפרה שנים אחדות, ומכאן ההצדקה לחיוב בפיצויים על העבר).
...
למסקנה דומה ראוי להגיע גם כאשר תיקון הליקוי אינו מלא, ואולם העלות הכרוכה בדיון בתובענה כייצוגית עולה על התועלת שתופק על ידי הקבוצה והציבור מהמשך ההליך.
סוף דבר הבקשה לאישור התובענה כייצוגית נדחית.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

]השופטת ע' ברון: ענייננו בעירעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בנצרת (השופט א' אברהם, נשיא) ב-ת"צ 32648-07-19, שבו נדחתה בקשה לאישור תובענה כייצוגית שהגיש המערער נגד החלטת המשיבה 1, עריית עפולה, למנוע ממי שאינו תושב העיר עפולה להכנס לפארק העירוני שבשטחה (להלן: בקשת האישור, הערייה ו-הפארק, בהתאמה).
בקשת האישור הוגשה בשם כל מי שניפגע מהתנהלות המשיבים ונמנעה כניסתו לפארק, והתבקש בה סעד הצהרתי המחייב את המשיבים לפתוח את הפארק לכלל הציבור, וכן התבקש בה פיצוי לחברי הקבוצה המיוצגת בעקבות סגירת הפארק.
המשיבים הוסיפו וטענו שההחלטה לסגור את הפארק נועדה להפוך את האיזור למעין מתנ"ס לרווחת ילדי עפולה בימי הקיץ, זאת כחלק מהשקעה כספית של המשיבים והיערכותם לפעילויות שתוכננו לחודשי הקיץ, וכן בשל הרצון לשמור על בטחון הילדים ובני נוער שישתתפו בפעילויות ולמנוע עומסים חריגים; ומכאן המשיבים טענו שמדובר בהחלטה עניינית שאין בה משום הפליה או גזענות, בפרט בהנתן שעשרות פארקים וגנים צבוריים בעפולה נותרו פתוחים לרווחת הציבור כולו.
...
מנגד, בתשובתם לבקשת האישור טענו המשיבים שהבקשה נעדרת בסיס עובדתי ומשפטי ושדינה להידחות.
כך שהנסיבות הייחודיות של המקרה דנן מובילות למסקנה שאין בסעד הפיצויים כשלעצמו כדי להצדיק את המשך ניהול בקשת האישור.
משאלה פני הדברים, לא מצאנו שנפל פגם בקביעת בית המשפט המחוזי כי לא תצמח תועלת מהמשך ניהול ההליך.
הערעור נדחה אפוא בלא צורך בתשובה.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2020 בעליון נפסק כדקלמן:

הבקשה לאישור התובענה כייצוגית ביום 15.7.2019 הוגשה בקשה לאישור תובענה כייצוגית נגד החלטה המשיבה 1, עריית עפולה, שהתקבלה לקראת החופש הגדול של שנת 2019, כי הפארק העירוני שבשטחה יהיה פתוח לתושבי עפולה בלבד (למעט בימי שישי) (להלן: הערייה ו- החלטת הערייה).
בקשת האישור נתמכה בציטוטים רבים של ראש עריית עפולה (המשיב 2; להלן: ראש העיר), שבהן לפי הנטען הובעה תפישת עולם גזענית הדוגלת בהפרדה גזעית בין יהודים לערבים – והדבר לשיטת המבקש מצביע על כך שזהו המניע האמתי להחלטת הערייה; ובהתאם נתבקש להטיל על ראש העיר אחריות אישית, לצד אחריות הערייה, ולחייבו בתשלום פיצויים לחברי הקבוצה המיוצגת.
לדבריו, שגה בית המשפט המחוזי בקביעתו כי אין צורך להכריע בשאלה אם ביסוד החלטת הערייה ניצב מניע גזעני, ולשיטת המבקש זו הדרך העיקרית להוכיח כי עסקינן בהחלטה שנועדה להפלות את המיגזר הערבי לרעה; ובהקשר זה צוין כי טענות המבקש שלפיהן החלטת הערייה מפלה על רקע מקום מגורים ואף מפלה מבחינה תוצאתית, הן טענות חלופיות לטענה העיקרית כי החלטת הערייה תכליתה למנוע כניסת ערבים לפארק.
...
בתשובה לבקשת האישור, העירייה טענה כי בקשת האישור נעדרת בסיס עובדתי ומשפטי ודינה להידחות.
דיון והכרעה לאחר עיון בבקשת רשות הערעור, על נספחיה, הגעתי לכלל מסקנה כי דין הבקשה להידחות, אף מבלי להידרש לתשובת המשיבים.
אשר על כן, הבקשה נדחית.

בהליך תיק אזרחי דיון מהיר (תאד"מ) שהוגש בשנת 2023 בשלום צפת נפסק כדקלמן:

תביעה לפצוי כספי לפי סעיף 5(ב) לחוק איסור הפליה במוצרים, בשירותים ובכניסה למקומות בידור ולמקומות צבוריים תשס"א-2000 (להלן: "החוק"), בשל החלטה על סגירת הפארק העירוני הידוע כ"חי פארק עפולה" (להלן: "הפארק") בפני מי שאינו תושב עפולה.
הפליה מחמת לאום לטענת התביעה (סעיף 5), ביום 9/7/19 הגיע התובע עם אישתו ושני ילדיהם לפארק בכוונה לנפוש בו, "אך כניסתם למקום נימנעה בנימוק "המכובס" שאינם תושבי עפולה, אך למעשה בשל היותם ערבים".
...
אני דוחה את עתירת התביעה לחייב את אלקבץ בתשלום פיצוי מכיסו הפרטי, מן הסיבות שלהלן: ראשית, אין ענייננו בתביעה אישית לפגיעה בגין פרסומים פוגעניים וגזעניים, אלא בתביעה על פי החוק לפיצוי הנובע מהחלטת העירייה.
סוף דבר התביעה כנגד נתבעות 1 ו- 3 מתקבלת בחלקה.
התביעה כנגד נתבע 2 נדחית ללא צו להוצאות לטובתו, משלא הוגשה כל ראיה שהוא נשא באופן אישי בהוצאות כלשהן.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו