אישור מעריית ירושלים מיום 31.3.1981 (תעודת מיסים), ולפיו "המבקש שילם את כל המיסים המגיעים בעד רכושו המתואר לעיל" (דירה 265 בחלקה 101 גוש 514), אינו מעיד על הכרה בזכויות במקרקעין, כל שכן שנכתב בבקשה באופן מטעה כי הנתבע הוא "בעלו הרשום": "היות וברצוני לרשום את הפעולה המתוארת להלן במחלקת רישום הקרקעות בירושלים, בקשר לנכס שהנני בעלו הרשום, הריני מבקשכם לתת לי תעודת מיסים מתאימה".
אישור משרד האוצר מתחילת שנות ה-50 של המאה הקודמת, לפיו "מר עזרי לוי תושב עין כרם איזור ד'/101 קנה את הפרות מ-80 עצי פרי שמ"י ביתו. הנ"ל רשאי להוריד את הפרות מהמקום הנ"ל ולמכרו בשוק", אינו מצביע על רשות להחזיק במקרקעין ומקובלים עליי דבריו של שלומי כהן מרשות מקרקעי ישראל כי "גם היום אנחנו נותנים הרשאה למסיק של עצי הזית שנמצאים ביערות קק"ל לאותה עונה, זה לא מקנה זכויות, להיפך".
מכתב מיום 3.5.1982 של המועצה האזורית מטה יהודה לסגן ראש עריית ירושלים בנוגע לאישור כביש גישה לבית המגורים ולפיו "העברתי הטיפול למהנדס המועצה", מספק תמונה חלקית בלבד, משלא הוצגה עמדת מהנדס המועצה, כיצד היתקדם הטיפול בבקשה ומה ההחלטה שנתקבלה בסופו של יום.
גם מנהל מקרקעי ישראל לא פעל לפינויים של הנתבעים מהמקרקעין, למרות ידיעתו על החזקתם במקרקעין במסגרת ההליך שניהל הנתבע כנגד שכנתו בשנות ה-80 של המאה הקודמת, ולנוכח המכתבים שכתב הנתבע למנהל ביום 23.5.1986 וביום 23.2.1988, ושבהם טען במפורש כי הנתבעים מתגוררים ומשתמשים במקרקעין "מזה ארבעים שנה", כי במקרקעין עצי פרי "אשר ננטעו ע"י משפחתי והשייכים לי ולמשפחתי והנמצאים בחזקתנו ובבעלותנו" וכי "אין בפנייתי זו לאשר / או לא לאשר את הכרתי במינהל מקרקעי ישראל כבעלים של הקרקע הנדונה, / או בזכות המינהל בצורה כלשהי".
שלומי כהן מרשות מקרקעי ישראל לא ידע לומר מדוע עמידר לא פעלה לפינויים של הנתבעים, ומדוע מנהל מקרקעי ישראל לא נקט גם הוא בפעולה כנגד הנתבעים: "אם זה היה תלוי בי זה לא היה קורה. הייתי מגיש את התביעה לפינוי כבר אז ומנהל תיק לפינוי של פולש לנכס שמוחזק שלא כדין ... זה לא היה מול עיניי, כשזה נגלה מול עיניי וזיהיתי עשיתי ... אני באמת לא יודע למה לא הגישו את התביעה קודם כי כך ראוי היה לעשות".
עדיין, אין להסיק מאי נקיטה בפעולות אכיפה, על קיומו של רישיון מכללא להחזיק ולהשתמש במקרקעין.
כך בשנת 1969 פתחה עמידר תיק פולש ללוי וציינה כי הוא מתגורר במקרקעין "משנת 1950 בלי חוזה ובלי שכ"ד". במכתבו מיום 20.10.1969 כתב מנהל מקרקעי ישראל לעמידר כי "המושכר הנ"ל תפוס בחלקו על ידי פולש (שטרם פונה) מיועד למשפ' הנלי" ובמכתב התשובה של עמידר מיום 16.11.1969 נכתב: "נכס זה מורכב מחדר אחד המוחזק ע"י פולש בשם לוי משנת 1950, מקרה סוצאלי חמור, וחדר זה אינו ראוי למגורים ... לאור מצב זה תסכים איתנו בוודאי שאין כל אפשרות לערוך חוזה עם מישפחת הנלי כמבוקש על ידכם". בשנת 1980 בתשובה לבקשתו של הנתבע לסיוע בשיפור תנאי המחייה הקיימים, כתבה לו עמידר: "נראה לנו כי הפיתרון לבעייתו של מר עזרי לוי חייב לבוא בצורה של שקום ביחידת דיור אחרת ולא בעין כרם ... נהיה מוכנים לשקול מתן סיוע רק מחוץ לשכונת עין כרם. באשר לשאלתך בעיניין מעמד הנכס, הרי שהעניין נבדק ואכן מסתבר שהניהול הוא שלנו". כאמור בשנת 1988 במסגרת ההליך שקיים הנתבע מול שכנתו, הביע מנהל מקרקעי ישראל את עמדתו כי אין לנתבע זכות במקרקעין.
...
מסיבותיו שלו נמנע הנתבע מהצגת חוזי השכירות, וממילא לדבריו "הדיירת הכי ותיקה משנת 2005".
זאת ועוד, בתביעה שהגיש הנתבע כנגד המוסד לביטוח לאומי נקבע כי בשנים 2002 – 2003 קיים הנתבע משק בית משותף עם אשתו בדירה בראש העין, ובהליך שניהל הנתבע כנגד השכנה לוין נקבע ביום 13.1.1988 כי "אין מחלוקת מצד התובעים כי כיום אין התובע 2 מתגורר בבית ולא התגורר בו למן שנת 1983".
משלא עלה בידי הנתבע להוכיח שימוש במקרקעין במשך שלושים שנים רצופות, דינה של טענתו לקיומה של זיקת הנאה על פי סעיף 94 לחוק המקרקעין – שממילא נטענה באגביות וללא כל פירוט – להידחות.
טענותיו של הנתבע בנוגע לתכנית להסדרת אזור עמק התימנים – אינן רלבנטיות גם הן לצורך ההכרעה בתביעת הבעלות בתיק זה. התכנית אינה כוללת את המקרקעין נשוא ההליך ולדברי התובעת "רוב המקרקעין הכלולים בתכנית הם בבעלות רשות הפיתוח לאחר הליך הסדר וחלק נוסף המצוי כעת בהליך הסדר צפוי להיתבע אף הוא לבעלות רשות הפיתוח". על כן, "ומאחר שאנו עוסקים בתביעת בעלות במסגרת הליך הסדר, אין לתכנית זו כל קשר לגדר המחלוקת בתיק".
סוף דבר
תביעת התובעת רשות הפיתוח (תזכיר תביעה 84/2010) מתקבלת.
תביעת הנתבעים עזרי לוי ז"ל ושלמה סמרי (תזכיר תביעה 85/2012) נדחית על כל טענותיה.