האם בדין דחה הנתבע את תביעתה לליקוי בכפות ידיה בתסמונת התעלה הקארפלית (CTS) כפגיעה בעבודה?
התשתית העובדתית
התובעת ילידת 1962, הנה עובדת עריית רחובות מאז שנת 2002.
על פי הפסיקה (עניין סלאמה (שם);עב"ל 67448-01-19 גבאי נ' המוסד לביטוח לאומי (12.7.20); עב"ל 17447-06-16 בן חמו נ' המוסד לביטוח לאומי (21.3.18)), בתביעה כמו זו שלפנינו העוסקת בטענה לפגיעה בעבודה מסוג תיסמונת התעלה הקרפלית (CTS) כתוצאה מהקלדה רצופה לאורך שנים, ככל שנמצאת תשתית עובדתית מתאימה, יש מקום להפנות אל המומחה שאלות אף ביחס לאפשרות ההכרה בתסמונת כמחלת מיקצוע לפי פריט 26 לרשימת מחלות המיקצוע בתוספת השניה לתקנות הביטוח הלאומי (ביטוח מפני פגיעה בעבודה), תשי"ד-1954, המתייחס ל"דלקת של גידים ותיקיהם או דלקת במקומות חיבור שרירים לעצמות, הכל בכף היד, או לחלופין לפי פריט 13 לאותה רשימה, המתייחס ל-"שיתוקים של עצבים פריפריים הנגרמים על ידי לחץ ממושך".
דיון והכרעה
אקדים ואומר כי אף שהתובעת טענה לתשתית עובדתית ולמיקרוטראומה לאורך כל שנות עבודתה בערייה – החל משנת 2002 ועד המועד חתימת תצהירה בשנת 2022, הרי שלדעתי היא לא עמדה בנטל להוכיח את תביעתה בכל הנוגע לשנתיים הראשונות לעבודתה, וכן לשנים האחרונות, ואנמק:
ראשית בכל הנוגע לשנתיים הראשונות לעבודתה, בתקופה זו וכפי שהעידה בסעיף 2 לתצהירה, עבדה התובעת בלישכת מנכ"ל הערייה, כאשר היא לא פירטה בתצהירה מה כלל תפקידה בתקופה זו, ומה היה הקף ההקלדה שנידרש ממנה.
מכאן שאף ביחס לתקופה זו לא הוכחה בפניי עבודה בהקלדה עוורת בהקף המצדיק מינוי מומחה להמשך בירור התביעה.
כך ולדוגמא, בנגוד לעבודתן של מהנדסת יצור, מהנדסת תכנה וחשבת שכר, שהנן מטבען עבודות מגוונת אשר מצריכות שימוש בתוכנות מחשב ומגוונות במהלך העבודה עם מחשב, ובין היתר שימוש אינטסיבי בהרכב ב"עכבר" והקלדת מספרים, הרי שבמקרה של התובעת הוכח בפניי כי החלק הארי בעבודתה היה עבודת הקלדה רציפה של טקסטים למשך שעות בכל יום ולתקופה ממושכת, בדומה לעובדת קלדנית בבית המשפט, שאין מחלוקת על פי הפסיקה שניתן בדרך כלל להכיר בתנאי עבודתה כמקימים עילה למקרוטראומה או מחלת מיקצוע כפות ידיים.
...
אך כאמור לדעתנו צירוף המזכירה לצוות עובדי המחלקה היטה את כף המאזניים הראייתית לחובת התובעת;
לבסוף אף שהתובעת הוכיחה כי חלק גדול מיום עבודה ממוצע הוקדש לצורך הקלדה, אין אני מקבל את הטענה כי הקלדה זו בוצעה במשך שבע שעות בכל יום כפי טענתה.
להבנתי, בניכוי הפסקות, ישיבות וביצוע מטלות אחרות, התובעת הקדישה כארבע שעות ביום בממוצע לצורך הקלדה, לאו דווקא בצורה רצופה, וכך אני קובע.
סוף דבר
הגעתי למסקנה כי יש למנות מומחה לצורך המשך בירור תביעת התובעת, ובהתאם לפסיקה שלעיל יופנו אליו שאלות הן במסלול מחלת המקצוע והן במסלול המיקרוטראומה.