התובעת הגישה תביעה לתשלום דמי פגיעה והודעה על פגיעה בעבודה בגין CTS דו צדדי.
בתום שני דיוני הוכחות הגיעו הצדדים להסכמה על מינוי מומחה בתחום האורתופדי על יסוד התשתית העובדתית המוסכמת הבאה, שקבלה על ידינו תוקף של החלטה:
התובעת ילידת שנת 1966, עובדת כקוסמטיקאית עצמאית מאז 1990.
מיגוון הכלים והמכשירים מחוללי הרטט הנודע כגורם מזיק (לרבות לכידה עצבית), זאת גם לפי דו"ח הסוכנות האירופאית לבטיחות ובריאות בעבודה, כולל מכשירים המפיקים אפקט הקשתי (Percussive) או הקשתי-סיבובי, כגון מכשירים ממונעים או פנאומטיים המשמשים לקידוח, הריסה, ניסור, חפירה, וכו'.
הנך מופנה לפס"ד שניתן בעיניין ב"ל 4950/00 אשר הכיר בפגיעותיה של התובעת העובדת כקוסמטיקאית בכפות הידיים, לרבות CTS, כפגיעה בעבודה, זאת לאור האמור בחוות דעת האורטופד בצלאל פרידמן כי בספרות הוכח קשר בין עבודה עם תנועות חוזרות לתיסמונת התעלה הקארפלית.
האם הנך סבור כי קביעותיו של ד"ר לב-אל אינן נכונות?
האם יש בקביעות שני מומחים אלה כדי לשנות את חוות דעתך ולקבוע כי קיים בסיס רפואי לקשר סיבתי בין עבודת קוסמטיקאית לבין התפתחות CTS?
"ע"פ פסק הדין בתיק ב"ל 28244-07-13, מונו בתיק שלושה מומחים, מתוכם שני מומחים בכירורגיה של היד (ד"ר פעילן וד"ר יפה) קבעו באופן חד- משמעי שאין קשר סיבתי בין עובדת התובעת כקוסמטיקאית לתיסמונת התעלה הקארפלית. ד"ר לב-אל (מומחה באורתופדיה ולא בכירורגיה של היד) סבר שיש קשר סיבתי בין עבודת התובעת למחלתה, אולם סייג את קביעתו בכך שלא עמד לפניו ניתוח ארגונומי של הפעולות שהנתבעת (צ"ל תובעת) עשתה בעת עבודתה, כי אין לו ניסיון אישי בעסוק זה, וכי אינו יכול אלא לנחש מה היתה השפעת פעילות מסוימת.. על הלחץ שהופעל על העצב המדיאני...". עוד ציין ד"ר לב-אל "אין בספרות המקצועית הרלוואנטית מחקר שבדק את הסיכון ללקות במחלה אצל קוסמטיקאיות...".
הנך מופנה לפס"ד נוסף (שלא צורף לשאלותיך) שניתן בעיניין ב"ל 39711-02-15, שלא הכיר בקשר סיבתי בין עבודתה של קוסמטיקאית לתיסמונת התעלה הקארפלית לאור האמור בחוות דעתו של מומחה בכירורגיה של כף היד.
...
כך בוודאי במקרה שלפנינו, שבו המומחה הבהיר בצורה שאינה משתמעת לשתי פנים, כי גם לשיטתו – כפי הנדרש בפסיקה – יש לבחון כל מקרה לגופו, ואין בעמדתו בתיק זה כדי להשליך בהכרח על עמדתו במקרים אחרים של קוסמטיקאיות שיובאו לפתחו;
ולבסוף נציין, כי אין בידינו לקבל את טענת התובעת, כי נפל פגם בעבודת המומחה בכך שבחלקים שונים מחוות-דעתו ובתשובותיו לשאלות ההבהרה, ובפרט בכל הנוגע לשימוש בכלים רוטטים, הוא התייחס באופן כללי לעבודת קוסמטיקאיות.
ואם אלה הן השאלות, כיצד ניתן להשיב עליהן מבלי להתייחס, ולו במידת מה, לשאלה האם ניתן (או לא ניתן) לקבוע באופן גורף כי קיים קשר סיבתי בין עבודה כקוסמטיקאית לבין התפתחות של תסמונת התעלה הקרפלית? כאמור, מצאנו שהמומחה עשה כמיטב יכולתו להתמודד עם השאלות ולהשיב עליהן, ולא מצאנו טעם טוב להטיל בהן ספק.
סוף דבר
לאור כל האמור, התביעה להכרה בתסמונת התעלה הקרפלית שבה לקתה התובעת נדחית.