בית משפט השלום בתל אביב - יפו
ת"א 23506-11-19 עריית רמת גן נ' פדל
4 ביוני 2023
לפני כבוד השופט טל חבקין, סגן נשיא
התובעת:
עריית רמת גן
על ידי עו"ד ענת לוי
הנתבעים:
1. ישראל פדל
2. עובדיה פדל
על ידי עו"ד פזית ונדל
פסק דין
עד כה איש לא פנה אליהם מעולם בדרישה לפנות את הנכס, וחלפו 69 שנים שבמהלכם שתקה הרשות לגבי זכויותיה בו.
כתב התשובה
הערייה טוענת שפסק הדין בתובענה הקודמת מגבש מעשה בית דין ביחס לנתבעים וזאת ביחס לקביעה שאין להם זכויות קנייניות במקרקעין; לקביעה שהמנוחה נעמי ז"ל הפסיקה להתגורר בהם בשנת 2003; הנתבע 1 לא גר שם כארבעים שנה; וגם הנתבע 2 לא גר שם יותר.
עמדה דומה הובעה על-ידי המלומדת זלצמן במאמרה:
"'רשות מכללא', הנה לעולם הדירה, דהיינו, בעל המקרקעין רשאי לבטלה לפי רצונו בכל עת, ואין בכוחה להקנות למסיג הגבול – אפילו פעל בתום לב – טענת זכות כלשהיא בנכס. עם זאת, אפשר שבנסיבות המקרה יתחשב בית המשפט בעובדה שפלוני השקיע מכספו בנכס בהסתמך על 'הסכמה שבשתיקה' של בעל המקרקעין, ועל-כן יקבע מועד עתידי לפינוי המקרקעין. נוסף על כך, בנסיבות מסוימות ייתכן שהוא אף יתנה את הפינוי בתשלום הוצאותיו של פלוני, ולעיתים גם בתשלום פיצויים" (זלצמן, רשות חינם, בעמ' 267).
הטעם לכך הוא כי אף בהנחה, לצורך הדיון, שאביהם המנוח ונעמי ז"ל היו בני רשות בלתי הדירה, הרי שבהיותה זכות אישית, רשות השמוש שהוענקה למנוח לא עברה לנתבעים, ולכן זכותם מתמצה בכך שהתובעת או רמ"י לא פעלו לפנותם מאז שהמנוח וגרושתו עזבו את המקרקעין (הגרושה עזבה אותם בשנת 2003).
את טענתם לרשות בלתי הדירה, כזו המזכה בפצוי כנגד פינוי במסגרת החריג הצר לכלל, סומכים הנתבעים על היתנהגות הערייה לאורך השנים כלפי תושבי השכונה כמכלול: על כך שהעירייה צעדה עם תושבי השכונה ועם העמותה יד ביד משנת 2006; השקיעה מאות אלפי שקלים בתכנית שתעגן את זכויותיהם במקרקעין בתמורה לתשלום בשיעור של 31% מערך הקרקע, כפי שאישרה רמ"י בשנת 2010; מהלך שקודם עם הערייה עד לאחרונה ממש.
להלן עקרונות המתוה כפי שאושרו:
הערייה תערוך תוכנית (בסמכות הוועדה המקומית) שתכלול זכויות בניה ל-115 יח"ד צמודות קרקע.
...
כתב ההגנה
הנתבעים טוענים שיש לדחות את התביעה משום שמשנת 2006 העירייה שותפה מלאה, פעילה ומממנת אישור תכנית חדשה שבמסגרתה יוסדרו הזכויות הקנייניות בשכונה, ובכלל זה זכויות הנתבעים בנכס.
מן הכלל אל הפרט: יישום הלכות אלו בענייננו מוביל למסקנה שהנתבעים הם לכל היותר בני רשות מכללא במקרקעין.
אני סבור שדין התובענה להיחתך אך ורק על סמך שאלת מעמדם של הנתבעים בקרקע הקונקרטית, בלא קשר לשאלה אם הם יהיו זכאים לרכוש זכויות בקרקע חליפית, אם וכאשר התכנית לשיקום השכונה אכן תקרום עור וגידים, תקודם על ידי רמ"י, תפורסם למתן תוקף, ותעגן את זכויותיהן של אותן 90 משפחות שנכללו בתכנית שהעמותה פעלה לקדם.
סוף דבר
מכל המקובץ לעיל, התובענה מתקבלת.