מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעת עיריית ירושלים בגין חוב ארנונה של מוסד דתי

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2014 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

ביום 11.10.00 השיב מנהל אגף השומה והגבייה בערייה לפנייה האמורה והודיע כי לשם בדיקת הזכאות על המערערת להשלים את המסמכים הבאים: תעודת רישום כתאגיד (עמותה), מיסמכי יסוד של המוסד, תקציב המוסד לשנה הנוכחית, אישור מס הכנסה ומיסוי מקרקעין, המחלקה למוסדות ציבור ומלכ"רים בתוקף עד 31.3.01, אישור לצורך ניכוי מס בתוקף עד 31.3.01, וכן אישור של המועצה הדתית על ייעוד המקום (עמ' 47 לנספחי המערערת).
ביני לביני, נתבעה המערערת על ידי עריית ירושלים בגין חוב הארנונה, בת"א 700884/08 של בית משפט השלום בירושלים.
מכל מקום, לטענת העותרת, רק משהוגשה התביעה נגדה הבינה כי פניותיה הקודמות לעירייה לא טופלו, וכי החוב שהלך ונצבר במשך השנים מיוחס לה. משכך, פנתה ביום 10.8.09 בהשגה למשיב (עמ' 15 - 16 להודעת העירעור).
...
אשר להשגה משנת 2009, דינה היה להידחות ולו מן הטעם שהוגשה בעבור כשמונה חודשים למן היום בו נשלחה אל המערערת שומת הארנונה לאותה שנה.
נוכח כל אלה, הערעור נדחה.
המערערת תשלם למשיב הוצאות ושכ"ט עו"ד בסכום כולל של 10,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

זוהי תביעתה של התובעת בגין חוב ארנונה.
התובעת מצביעה על ראיות שהגישה ולפיהן ידעו אנשי הנתבעת היטב על תביעות הארנונה של עריית ירושלים.
הנתבעת  לא זו בלבד שלא הכחישה את כשרותה לתבוע ולהיתבע בישראל, אלא גם ערכה את טענותיה באופן שאינן משתמע לשתי פנים כי היא תאגיד כשיר לפעולות משפטיות, שניתן לו מספר זהוי מסודר מאת משרד הכלכלה והוא סימנו של תאגיד רשום המספק שירותי דת. הנתבעת אף הציגה עצמה כמוסד דתי מוכר ו־ותיק, שראשית התאגדותה בחו״ל, שוכרת יותר מחמישים שנים מקרקעין בירושלים בשמה־הוא, נתבעה בעבר על־ידי התובעת, היתגוננה, ניתן נגדה פסק־דין ואף ספגה עיקולים על  נכסיה.
...
אשר על כן מתקבלת טענת ההתיישנות של הנתבעת כל התקופה הקודמת לשבע שנים מיום הגשת התביעה לרבות לעניין 145 הימים שבין 01.01.10 ל־25.05.10 והתביעה בגין סכום הארנונה שנתגבש בימים אלה – נדחית.
אשר על כן, תשלם הנתבעת לתובעת את סך של 205,960 ש"ח, שישאו הפרשי ריבית והצמדה על־פי דיני הרשויות המקומיות מיום 25/05/17.
הנתבעת תשלם לתובעת הוצאות ושכ"ט עו"ד בסך כולל של 21,730 ש"ח. סכום זה ישא הפרשי ריבית והצמדה כחוק מיום 25/05/17 ועד ליום התשלום בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

מדובר בשתי תובענות המושתתות על אותה מערכת עובדות, אותן שאלות משפטיות ואותו סעד שהוכרעו בפסק דין חלוט ומועלות כעת שוב, הסעד שהתבקש בעתירה היה מחיקת חיוב הנתבע 2 באופן אישי, בגין חובות לכאורה של ארנונה ומים בנכס בגין חודשים 3-4/03 ו- 7/03-12/04, חוב שעמד על סך של 51,500 ₪.
הנתבע 2 הגיש כאמור את העתירה המנהלית כנגד הערייה, כאשר הסעד שהתבקש היה מחיקת חיוב הנתבע 2 באופן אישי בגין חובות לכאורה של ארנונה ומים בנכס, בגין החודשים 3-4/03 ו- 7/03-12/04, חוב אשר עמד ע"ס של 51,500 ₪ באותו מועד.
מפאת חשיבות הסוגייה, אביא אותה להלן: הפן הנורמאטיבי- הליכי גביית חוב ע"י רשות מנהלית והתיישנותם: ביהמ"ש העליון היתייחס לנושא הליכי גבייה ע"י רשות מנהלית והתיישנות במסגרת רע"א 4302/16 עריית ירושלים נ' פרידמן צבי (פסק-דין מיום 16.04.2018) (להלן: "פסק-דין פרידמן").
סעיף 15 לחוק ההתיישנות קובע כך: "הוגשה תובענה לפני בית משפט, לרבות בית דין דתי, והתובענה נדחתה באופן שלא נבצר מן התובע להגיש תובענה חדשה בשל אותה עילה, לא יבוא במניין תקופת ההתיישנות הזמן שבין הגשת התובענה ובין דחייתה." סעיף 15 קובע, כי התקופה בה התובענה הראשונה בזמן הייתה תלויה ועומדת- דהיינו, פרק הזמן שבין הגשתה לבין דחייתה- לא תבוא במניין ההתיישנות.
יפים הדברים שנאמרו בפסק-דין פרידמן בנוגע לרשות מנהלית אף לענייננו: "לשון חוק ההתיישנות ברורה, והיא אינה מעניקה לרשות מעמד מיוחד ושונה מזה של בעל דין רגיל. הליכי גבייה מינהליים אינם בגדר תובענה – זו מוגדרת כהליך בבית משפט. גם מתכלית חוק ההתיישנות לא נובע כי רצוי לאפשר לרשות לעצור את מניין תקופת ההתיישנות באמצעות נקיטת הליכי גבייה. זאת בשונה מההסדר המינהלי המיוחד העוסק בהליכי הגבייה המינהליים עצמם. מתכליתו של הסדר זה אכן עולה בחירתו של המחוקק להעניק לרשות כלי גבייה מינהלי גמיש, הכולל גם אפשרות לגבות את החוב על פני תקופה ארוכה יחסית, בכפוף לשהוי שנפל בפועלה של הרשות. אומר זאת כך: כל נתיב בו צועדת הרשות סלול וחרוש בפני עצמו. משהחלה צועדת הרשות במסלול המינהלי – קיים היגיון בכך שצעדיה במסגרתו ישפיעו על המשכו, קרי, יעצרו או יאפסו את מירוץ ההתיישנות. הסדר מעין זה עשוי, כאמור, לתת מענה לנוקשות מוסד ההתיישנות במקרים המתאימים, ולמנוע תוצאות לא רצויות. ואולם, המסלול האזרחי הוא מסלול נפרד. משעברה הרשות לצעוד בו, יחולו עליה הכללים האזרחיים – ואין בפעולות שנקטה בנתיב המינהלי כדי להסיטו". לאור ההלכה הפסוקה, אנו למדים, כי ככל שעסקינן במירוץ ההתיישנות בהליך אזרחי, הליכי גבייה מינהליים אינם עוצרים, או מאפסים, את מירוץ ההתיישנות.
...
מנגד, טוענת התובעת, כי יש לדחות את הבקשה ולקבל את התביעה.
תמצית טענות הצדדים: תמצית טענות המבקשים (הנתבעים): לטענת הנתבעים, יש לדחות את התביעה שהגישה העירייה על הסף, וזאת נוכח הטעמים הבאים: מעשה בית דין - כלפי הנתבע 2: לטענתם, במקרה דנן, מתקיים מעשה בית דין הן מכוח הכלל של השתק עילה והן מכוח הכלל של השתק פלוגתא.
יחד עם זאת, ייאמר בעניין זה, כי אין בידי לקבל את הטענה בדבר ביצוע תשלומים בתחילת שנת 2003 שלא ע"י הנתבעת 1, כראיה מפורשת לחילופי מחזיקים.
סוף דבר: לאור האמור לעיל, אני דוחה את התביעה על הסף מחמת התיישנות כנגד הנתבעים וכנגד הנתבע 2 אף מחמת מעשה בי-דין.
התובעת תשלם הוצאות לנתבעים בסך של 5,000 ₪ וכן שכ"ט עו"ד בסך של 5,000 ₪ (כולל מע"מ).

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מקוצר (תא"ק) שהוגש בשנת 2015 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

בית משפט השלום בירושלים תא"ק 20237-01-15 עירית ירושלים נ' פרידמן תיק חצוני: בפני כב' השופט אלעזר נחלון תובעת עירית ירושלים נתבע צבי פרידמן בשם התובעת: עו"ד אהרון רשף, עו"ד איתמר שיינין הנתבע: בעצמו פסק דין
התובענה, הבקשה לסילוק על הסף וטענות הצדדים בפניי תובענה בסדר דין מקוצר על סך של 106,631 ₪, בגין חובות ארנונה.
בהקשר זה קובע סעיף 15 לחוק כי אם הוגשה תובענה לפני בית משפט, לרבות בית דין דתי, והתובענה נדחתה באופן שלא נבצר מן התובע להגיש תובענה חדשה בשל אותה עילה, לא יבוא במנין תקופת ההתיישנות הזמן שבין הגשת התובענה ובין דחייתה.
מקובל לומר כי למוסד ההתיישנות מספר טעמים, ובהם החשש מפני אי שמירת ראיות על ידי הנתבע; האפשרות שחלוף הזמן בלא תביעה משקף ויתור על הזכות; הרצון לאפשר לנתבע וודאות ביחס למאזן זכויותיו וחובותיו; והרצון שלא להעסיק את מערכת המשפט בעניינים מהעבר הרחוק (ראו למשל: רע"א 187/05 נסייר נ' עריית נצרת עילית (20.6.10), להלן: עניין נסייר, פיסקה 29 לחוות דעתה של כבוד השופטת ברלינר, ובאסמכתאות שם; עניין עריית חיפה, שבו אושרה ואף הורחבה ההלכה שנקבעה בעיניין נסייר, פיסקאות 12, 19 ו-41 לחוות דעתו של כבוד הנשיא גרוניס; ע"א 7401/00 יחזקאלי נ' עו"ד גלוסקה, כונס נכסים פ"ד נז(1) 289, 300 (2002), להלן: עניין יחזקאלי).
היתרון שניתן לרשויות מסוימות במישור ההוצאה לפועל, אינו טעם שראוי וישמש גם לביטולו של מוסד ההתיישנות.
כיוון שחוב הארנונה עבור שנה קלנדרית נוצר בתחילתה של כל שנה (ראו: ע"א (חיפה) 4170/07 סיסו נ' עירית קריית אתא (24.6.2008)), המסקנה היא כי החובות מושא התביעה, לרבות החוב עבור שנת 2008, התיישנו.
...
אלא שבאיזון שבין השיקולים הנוגדים, ובין היתר לאור לשונו הברורה של חוק ההתיישנות, אני סבור כי לא די בחשש זה כדי להביא לקבלת עמדת התובעת.
כיוון שחוב הארנונה עבור שנה קלנדרית נוצר בתחילתה של כל שנה (ראו: ע"א (חיפה) 4170/07 סיסו נ' עירית קריית אתא (24.6.2008)), המסקנה היא כי החובות מושא התביעה, לרבות החוב עבור שנת 2008, התיישנו.
התובענה נדחית, אפוא.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

הכרעה במחלוקת מחייבת דיון בשאלות הבאות: סופיות החיובים; האם יש לחייב את הנכס בארנונה נוכח המניעה המשפטית משימוש בו; האם יש לראות בדירה נכס שאינו ראוי לשימוש; האם התיישן החוב בגין התקופה שמיום 1.1.2004 ועד ליום 18.4.2009; האם זכאית התובע לסעד מכוח התביעה שטרית.
בהתאם להוראות סעיף 36 לפקודת הראיות, רשומה מוסדית תהא ראיה קבילה להוכחת אמתות תוכנה בכל הליך משפטי, בתנאי שהמוסד נוהג לבצע את הרישום במהלך נהולו הרגיל, והרישום בוצע סמוך להתרחשותו; דרך איסוף הנתונים – יש בה להעיד על אמתות תכנה; במקרה שהרשומה היא פלט - כי המוסד נוקט באורך סדיר אמצעי הגנה סבירים להגנה עליו.
לעניין מועד הווצרות העילה ותקופת ההתיישנות בתביעה כספית לגביית חוב ארנונה זה ראו פסק הדין בת"א (י-ם) 73/71 יצחק מטלון נגד עירית ירושלים (פסקים מחוזיים, ע"ט 347) וכן פסק הדין בתאק (י-ם) 64253-05-16‏ ‏ עריית ירושלים נ' בג"ד - תעשיות מזון בע"מ (18.4.2017), שם נאמרו הדברים הבאים: "תביעה לתשלום חובות ארנונה היא בגדר תביעה כספית המתיישנת בחלוף שבע שנים מהמועד אשר 'בו נולדה עילת התובענה' (סעיפים 5(1) ו-6 בחוק ההתיישנות). לעניין היתיישנות אין הבדל בין כל תביעה לתשלום חוב כספי לבין תביעה לתשלום חוב ארנונה (ראו למשל: רע"א 187/05 נסייר נ' עריית נצרת עילית (20.6.2010), כבוד השופטת א' פרוקצ'יה, פסקה 28 (להלן – עניין נסייר)).
לעניין זה ראו את פסק הדין בע"א 10977/03‏ ‏דור אנרגיה 1988 בע"מ נ' עריית בני ברק (30.8.2006): "החיוב בארנונה נוצר מדי שנה באופן נפרד באמצעות צוי הארנונה של המועצה, ומשחלפו למעלה משבע שנים מיום 'לידת התובענה' (סעיף 6 לחוק ההתיישנות, תשי"ח 1958) בשנת מס מסוימת, עד ליום הגשתה (סעיף 5 לחוק ההתיישנות), היתיישנה התובענה לענייניה של אותה שנת מס (ראו: החלטה בעיניין ת"א (י-ם) 1114/99 שוקרון ואח' נ עריית ירושלים (לא פורסם) (הנשיא זיילר) (להלן – "עניין שוקרון"); עניין בנק טפחות; בש"א (י-ם) עירית ירושלים נ' רשות השידור (לא פורסם) (השופט דרורי), פסקות 32-25 (להלן – "עניין רשות השידור")).
אני דוחה אף את טענת התובעת כי יש בעתירה המינהלית שהגיש הנתבע בכדי להאריך את תקופת ההתיישנות מכוח הוראות סעיף 15 לחוק ההתיישנות, הקובע כדלקמן: "הוגשה תובענה לפני בית משפט, לרבות בית דין דתי, והתובענה נדחתה באופן שלא נבצר מן התובע להגיש תובענה חדשה בשל אותה עילה, לא יבוא במניין תקופת ההתיישנות הזמן שבין הגשת התובענה ובין דחייתה". בעניינינו הן "התובע" והן "העילה" בהליך זה ובעתירה המינהלית – שונים הן. העותר בעתירה המינהלית הוא הנתבע בהליך זה. אף העילה בגינה הוגשה העתירה המינהלית (עצירת הליכי הגבייה המינהלית) אינה העילה הנדונה בפניי (תביעה כספית לתשלום חוב).
...
איני מקבלת טענה זו. ראשית, התובעת לא הציגה את ההמחאות לפירעון.
סופו של דבר אני מקבלת את התביעה בחלקה וקובעת כי על הנתבע לשלם לתובעת את חוב הארנונה הרובץ על הנכס בגין התקופה שמיום 18.4.2009 ועד ליום 18.4.2016.
התביעה הכספית ביחס לתקופה מיום 1.1.2004 – 18.4.2009 נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו