"בשאלה האם לפי סעיף 15 לחוק ההתיישנות (הקובע כי 'הוגשה תובענה לפני בית משפט [...] והתובענה נדחתה באופן שלא נבצר מן התובע להגיש תובענה חדשה בשל אותה עילה, לא יבוא במניין תקופת ההתיישנות הזמן שבין הגשת התובענה ובין דחייתה') יש בהליכי הגבייה המינהלית שננקטו על ידי הרשות כדי לעצור את מירוץ ההתיישנות האזרחי. שאלה זו הונחה לפתחו של בית משפט זה בעיניין פרידמן. שם דובר במקרה שבו ערייה הגישה תביעה בסדר דין מקוצר נגד חייב בגין חוב ארנונה. החייב טען להתיישנות החוב מפני שחלפו למעלה משבע שנים ממועד התגבשותו, ואילו הערייה החזיקה בדיעה שהתביעה לא היתיישנה נוכח נקיטת הליכי גבייה מנהליים נגד החייב עובר להגשת התביעה אשר עצרו את מירוץ ההתיישנות. בפסק הדין נקבע כי אין בכוחם של הליכי גבייה מנהליים שנקטה רשות מינהלית כדי ל עצור את מירוץ ההתיישנות בהליך אזרחי. יחד עם זאת נקבע כי:
...
עוד נטען על ידי המשיבה, כי המנוח היה נתון בהליכי פש"ר, ובפסה"ד המנחה בסוגיית התיישנות בהליכים אזרחיים, רע"א 4302-16 עירית ירושלים נ' פרידמן (פסק דין מיום 16.4.2018) (להלן: "ענין פרידמן"), נקבע בהסתמך על הוראת סעיף 15 לחוק ההתיישנות, כי התקופה שבה היתה תביעה תלויה ועומדת לא תבוא במניין ההתיישנות וכך יש לראות את ההליכים שהתנהלו במסגרת תיק הפש"ר.
לאחר שבחנתי את טענות הצדדים, החלטתי כי דין הערעור להתקבל חלקית.
"המסלול השני המכונה 'גבייה מינהלית' – הוא פנייה להליכי גבייה מינהליים בין אם מכוח הפרק החמישה-עשר לפקודת העירית ובין אם מכוח פקודת המיסים (גביה) (להרחבה בעניין סמכויות גבייה מכוח פקודת העיריות ראו: אליהו וינוגרד דיני רשויות מקומיות, 609-597 (מהדורה שישית, 2010); לעניין גביית ארנונה מכוח פקודת המיסים (גבייה) ראו: ארנונה עירונית, 1037-1151; א' רפאל מס הכנסה, כרך ב' 421-441 (2005)). במסגרת מסלול זה רשאית הרשות לגבות את החוב מהחייב מבלי להיזקק לערכאות משפטיות או להליכי הוצאה לפועל 'רגילים', אלא באמצעות סמכויות שונות שניתנו לה בדין (עניין פרידמן, פסקה 7)."
אשר לסוגיית עצירת מרוץ ההתיישנות של הליך גביה אזרחי בשל הליכים מנהליים, אין חולק כי, מאחר שבענייננו כאמור, לא ננקטו הליכי גביה אזרחית, מתבקשת המסקנה לפיה, העיריה מנועה מלהגיש תביעה אזרחית בשל חובות שנוצרו עד שנת 2009, כפי שנקבע בעניין עוז.
לסיכום, על פי האמור בפסקי הדין בעניין פרידמן ובעניין עוז, טענת ההתיישנות של המערערות מתקבלת ביחס לאותו חלק של התביעה, המתייחס לשנים 1.8.2007 עד ל-31.12.2008.
אשר לחוב לתקופה 1.1.2009 עד 7.10.2010, הערעור נדחה.
לנוכח המסקנה לפיה, הערעור התקבל באופן חלקי, אין צו להוצאות.