לאור כל האמור בפרק זה לעיל, סך הפצוי בגין ניזקי התובעים בגין התאונה השנייה הוא כדלקמן:
הפסד שכר "בשנים האבודות" לתקופת העבר 161,106 ₪
הפסד שכר "בשנים האבודות" לתקופת העתיד 843,755 ₪
נזק לא ממוני - 20,733 ₪
הוצאות לוויה וקבורה - 15,000 ₪
סה"כ פיצוי בגין התאונה השנייה: 1,040,594 ₪
תביעת ההורים מכוח "הילכת אלסוחה"
הטענות והעובדות
כאמור, ההורים, התובעים 2 ו-3, תובעים גם בטענה כי נזוקו בנזק גוף (נפשי) שניגרם להם כ"נפגעים" בתאונת דרכים (כהגדרת בחוק הפלת"ד) בה נהרג בנם.
עוד נטען, כי "התאונה אירעה מספר דקות לאחר צאתו של המנוח מביתו ודבר מותו בתאונה פורסם סמוך לקרות התאונה בערוצי הטלוויזיה. חברו הקרוב של המנוח הבחין במנוח והגיע באופן מיידי לביתו של המנוח ודיווח לאימו של המנוח, התובעת 2, בדבר בתאונה הקטלנית ופירט בפניה פרטי התאונה".
עוד נטען מטעם ההורים, ש"הגיעו מיד אחרי התאונה לבית החולים", כי בעקבות התאונה וכתוצאה ממנה הם סובלים מבעיות נפשיות, "שמתבטאות, בין היתר בדכאון, חרדות, פחדים, סיוטים בלילות, עצבנות יתר, נדודי שינה וירידה בתיאבון".
כרקע לדיון אבהיר, כי אין מחלוקת כי ההורים לא היו נוכחים בתאונה עצמה או ברגע פטירתו של בנם, ועל כן, על פי הדין על מנת להחשב "נפגעים" בתאונת דרכים לפי חוק הפלת"ד עליהם לעמוד תחילה בתנאים שהתוו בפסיקה שיסודותיה בהילכת רע"א 444/87 אלסוחה נ' עיזבון דהאן ז"ל, פ"ד מד(3) 397 (1990) (לעיל ולהלן: "הילכת אלסוחה" או "אלסוחה").
בעקבות הגשת כתב התביעה המתוקן, הוגשה מטעם התובעים בקשה למינוי מומחה רפואי בתחום הפסיכיאטריה לבדיקת ההורים ומתן חוות דעת רפואית פסיכיאטרית בעיניינם; זאת, בטענה כי נגרם להם נזק נפשי של ממש, שלפי הפסיקה הנו בר-פיצוי בתנאים שמתקיימים גם בעניינינו.
האם היתקיימו בעניינינו התנאים השני והשלישי בהילכת אלסוחה
בענין הקפו הנורמאטיבי של התנאי השני אפנה לדבריו של כב' הנשיא השופט שמגר, לענין אופן ההתרשמות העצמאית הנידרש, כאמור בפסק דין שניתן בעיניין אלסוחה [כפי שהובאו בפיסקה 20 לפסק הדין]:
"היתרשמות ישירה מן הארוע המזיק – הדרישה בפסיקה הזרה היא, כי התובע יהיה עד ראייה ושמיעה לארוע הטראומטי או שיעמוד בחושיו על תוצאותיו המיידיות. מאידך גיסא, ראינו, כי נמתחת ביקורת רבה על הצבה הדרישה בדבר היתרשמות ישירה מן הארוע המזיק כמגבלה מהותית להטלת אחריות. כנטען על פי אותם דברי ביקורת, אין לשלול מדעקרא את האפשרות להכיר בנזק נפשי, אשר נגרם כתוצאה מקבלת מידע מכלי שני. ברור ומובן לכאורה, כי ככל שהתובע קרוב לארוע המזיק וחווה את החוויה הטראומטית בחושיו, הנזק הנפשי אשר נגרם לו, צפוי יותר, כתוצאה מסתברת בנסיבות העניין. כאשר ישנו מרחק מן האירועים בהתהוותם והמידע מתקבל מכלי שני, מותר להניח באופן סביר, כי עוצמת האירועים הקשים מתקהה ומתרככת, ובנסיבות אלה צפיות נזק נפשי ממשי הולכת ופוחתת. כך – דרך כלל, אולם לא תמיד. איני סבור כי יש מקום להצבתו של תנאי מקדמי, לפי תשלל על הסף זכותו לפצוי של קרוב, אשר לא היה נוכח במקום התאונה ואשר אינו עומד, על כן, בתנאי ההתרשמות הישירה, אך ניזקו היה צפוי בנסיבות העניין. ראינו, כי רבות הדוגמאות לנסיבות אשר הדמיון יכול להעלות, בהן העמידה על דרישת החוויה החושית הישירה מן הארוע המזיק עלולה להביא לתוצאות שאינן צודקות. משום כך ראוי, לטעמי, לדבוק בעיניין זה במבחן הצפיות, היינו, יש לבחון ככל מקרה ומקרה, אם ניזקו של התובע, אף אם נגרם על ידי קבלת אינפורמאציה מכלי שני – היה צפוי ממכלול הנסיבות של אותו מקרה, כתוצאה מסתברת מהתנהגותו הרשלנית של הנתבע...".
בפסיקה מאוחרת יותר, קבע כב' הנשיא השופט שמגר, כי העקרונות שהותוו בהילכת אלסוחה, עוד טעונים פיתוח והרחבה, וכי במתכוון לא נקבעו קווים מדויקים לתחימת הסוגיה, המצויה בשלבי התפתחות ועיצוב ראשוניים במשפטנו [ע"א 642/89 שניידר נ. עריית חיפה (פורסם;13.01.1992)].
...
סוף דבר
לאור כל האמור לעיל, אני פוסק כדלקמן:
תביעתם הישירה של התובעים 2 ו-3 בטענת "נפגעים" לפי חוק הפלת"ד – נדחית.
תביעת העזבון באמצעות יורשיו מתקבלת, כך שהנתבעת תשלם לתובעים, ביחד ולחוד, סך 1,125,594 ₪.
בנוסף תשלם הנתבעת לתובעים החזר שכר טרחת עורך דין בסך 171,203 ₪, וכן - החזר האגרה ששילמו התובעים בנדון, והחזר מחצית מהסכום הכולל ששילמו התובעים בגין חוות הדעת הפסיכיאטריות שניתנו בעניינם בנדון.