עניינן של התובענות שאוחדו והעומדות בפנינו, הוא דרישת התובע 1 –ועד ההנדסאים והטכנאים בחברת החשמל במרחב צפון, והתובעים הנוספים – טכנאים והנדסאים המועסקים על ידי הנתבעת, להעברת התובעים, המדורגים כעת בדרוג המינהלי, לדרוג "טכנאים והנדסאים" וזאת, לטענתם, בהתבסס על קריטריונים שנקבעו על ידי וועדה שהוקמה על ידי הנתבעת ואושרה על ידה.
...
הכרעה
לאחר שנתנו את דעתנו לכלל טענות הצדדים, באנו לכלל מסקנה, כי יש לקבל את טענתה המקדמית של החברה בדבר הצורך במיצוי הליכים ולהורות על סילוק התובענה על הסף על מנת שיופעל תחילה מנגנון יישוב המחלוקות הקבוע בסעיפים 222-223 לחוקת העבודה.
ובדב"ע נב/6-1 אורי רודיטי נ' "נתיב" (פורסם בנבו), קבע בית הדין הארצי כדלקמן:
"כבר נקבע לא אחת לגבי גופים וולונטריים, שכשיש לאלה מנגנון של שיפוט פנימי, מן הראוי למצות אותם הליכי שיפוט פנימיים. הדבר ראוי, הן משום שכך קבעו אותם גופים וולונטריים, כשכל המצטרף אליהם יודע ומקבל על עצמו את ההוראות בדבר השיפוט הפנימי, והן משום שלמוסדות השיפוט של גופים אלה הידע והמומחיות הקשורים בפעילות אותם גופים".
וראה גם דברי הנשיא אדלר בע"ע 1504/04 ד"ר ללה אלבין נ' מכבי שרותי בריאות ([פורסם בנבו], ניתן ביום 8.3.05):
"חשיבות רבה נודעת לאוטונומיה של השותפים ליחסי עבודה. על פי השיטה במשפט העבודה הישראלי, הותיר המחוקק לצדדים ליחסי העבודה הקיבוציים, במסגרת האוטונומיה שלהם, את הכוח והסמכות לקבוע את תוכנו של הסכם קיבוצי. מקום בו במסגרת הסכם קיבוצי מוקם מנגנון מיוחד להכרעה בסכסוכים בין המעסיק לבין עובדיו, תחת בירור הסכסוך בבית הדין, יש להתחשב, ככל האפשר, ברצון הצדדים. עקרון זה תקף גם לגבי הסכמות של השותפים ליחסי עבודה בעניין ועדות פריטטיות והעברת סכסוכים להליך בוררות או לגישור. כך, במקום עבודה מאורגן, כאשר ארגון העובדים מהווה כוח מאזן לכוחו של המעסיק, יש לכבד את רצונם של הצדדים, שהנו פרי של משא ומתן ביניהם, ליישב סכסוכים בדרכים אלטרנטיביות. משהוקם במקום עבודה מאורגן מנגנון ליישוב סכסוכים, לרבות הליך בוררות, חזקה כי שני הצדדים דאגו לתקינות ולהגינות של המנגנון, שכן הדעת נותנת ששני הצדדים חפצים במנגנון נייטרלי אשר יכריע בסכסוכים באופן ענייני, נכון, יעיל והוגן".
איננו מקבלים טענת התובעים, כי כאשר מדובר בנושאים שעניינם פורט ברשימת הנושאים הספציפיים שבסעיף 2 לפרק ב' של הסדר האוטונומיה, אין תחולה להוראות סעיפים 222-223 לחוקת העבודה וזאת, מבלי להידרש לשאלה, האם העניין שבפנינו כלול ברשימת נושאים ספציפיים אלו.
ויצוין, גם אם מגישים היו העובדים את התביעה לבד, מבלי שיצטרף אליהם הוועד, לא היה הדבר מוביל בהכרח למסקנה כי אין להפעיל תחילה את המנגנון הקבוע בחוקת העבודה, דבר העשוי לייתר את ההליכים הפרטניים ולחסוך מזמנם של הצדדים ושל בית הדין.